Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Finskbrød – nem opskrift på klassisk julesmåkage

0 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Julesmåkager, Småkager og Cookies
Gå direkte til opskriften

Jeg er jo kæmpefan af jul og alt hvad dertil hører af hygge, pynt og lækkerier. Og ovenpå den dejligste Mortens aften i lørdags, hvor vi selvfølgelig fik lækker andesteg med tilbehør, syntes jeg godt, at jeg kunne tage hul på de første juleforberedelser. Sådan har jeg for øvrigt altid haft det. Mortens aften er det første hyggelige tegn på, at julen nærmer sig, og herefter er det helt okay, hvis man så småt går i gang. Så her i weekenden har jeg bagt finskbrød.

Se også – Fedtebrød med romglasur I Specier med vanilje I Brunkager 

Finskbrød – min bedste opskrift.

Finskbrød er uhyre simple småkager, som er ret nemme at lave. Og så indeholder de kun ganske få ingredienser. Af samme grund er det ikke helt lige meget, hvilke ingredienser man bruger. Jeg kan kun anbefale rigtigt smør og ikke diverse smørbare produkter eller margarine til dejen. Derudover skal der egentlig blot bruges mel og sukker i opskriften. Men jeg plejer også at tilføje vanilje til mine finskbrød. Dette kan dog sagtens udelades.

Vi har egentlig ikke tradition for at bage finskbrød til jul. Men indimellem bliver de alligevel bagt, for de smørsprøde kager smager virkelig dejligt. Og det knasende sukkerlag på toppen, nærmest smelter i munden og kompenserer så rigeligt for, at finskbrød i sig selv ikke er specielt søde.

4,59 fra 12 stemmer

Finskbrød

Hvile- og bagetid1 time 15 minutter
Samlet tid1 time 40 minutter
Antal: 40 stk

Ingredienser

 • 250 gr hvedemel (+ lidt til udrulning)
 • 200 gr koldt smør
 • 50 gr sukker
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 1 sammenpisket æg til pensling
 • perlesukker og finthakkede nødder/mandler

Fremgangsmåde

 • Kom hvedemel, sukker og vaniljesukker i en skål. Smuldr smørret i blandingen og ælt det sammen til en ensartet dej.
 • Bruges en køkkenmaskine, kommes alle ingredienserne i røreskålen og dejen samles med K-spaden.
 • Lad dejen hvile koldt i ca 1 time.
 • Rul dejen ud i 3-4 stænger på ca 1½ cm tykkelse på et meldrysset bord. Tryk stængerne let flade.
 • Skær stængerne i stykker á 4-5 cm og læg dem med lidt mellemrum på en bageplade beklædt med bagepapir. 
 • Pensl stykkerne med æg og drys med perlesukker og finthakkede nødder eller mandler.
 • Bag kagerne på midterste ovnrille ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 12-15 minutter, til de er gyldne og sprøde.
 • Afkøl på bageristen og opbevar i en lufttæt dåse. Kagerne kan holde sig i 3-4 uger.

Julebagning i november. 

Udover at fejre Mortens aften og bage finskbrød har vi brugt weekenden på at hænge et par lyskæder op i havens træer og buske, hvor de lyser noget så hyggeligt op i november-mørket. Nogle vil måske mene, at det er lige vel tidligt, jeg er startet på julesmåkagerne. Men jeg har egentlig heller ikke nogen som helst forventninger om, at kagerne skal holde helt til jul. Jeg elsker bare at starte lidt tidligt, så vi også kan nyde småkagerne i løbet af november.

Det har dels den kæmpe fordel, at jeg kan nå at lave flere forskellige slags. Der er jo bare så mange skønne varianter at vælge imellem. Men derudover er det altså også noget så hyggeligt, at have lidt at fylde i småkageskålen, når vi om aftenen kryber sammen i sofaen med en kop varm te eller et glas hjemmelavet gløgg. 

Dejen til finskbrød kan for øvrigt sagtens gemmes på køl i flere dage, og den kan også fryses. Det samme gælder langt de fleste former for småkagedej. Så man kan sagtens lægge dej til julesmåkagerne i god tid, og så blot bage mindre portioner ad gangen. På den måde har man hele tiden friskbagte kager, og samtidig kan man rigtigt nyde duften af småkagerne over flere gange. 

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer