Ingen sommer uden massevis af rabarberkager og rabarberdesserter. Og en af de helt uundværlige er en hjemmelavet rabarbertrifli med makroner og vaniljeflødecreme. En klassiker fra mormorkøkkenet og en nem lille anretning, som kan forberedes i god tid. Faktisk kan man sagtens koge såvel rabarbergrød som vaniljecreme til sin trifli et par dage i forvejen. Så skal man bare vende vaniljecremen sammen med flødeskum og anrette rabarber, vaniljeflødecreme og knuste makroner lagvist i portionsglas inden servering.
>> Se også min opskrift på en gammeldags rabarberkage med makroner og flødeskum lige her.
Selvfølgelig kan man lave triflier med mange andre former for frugt end rabarber. Jeg er især glad for en trifli med jordbær eller brombær, men det er næsten kun fantasien, der sætter grænser og som udgangspunkt kan man lave trifli med de fleste former for frugtgrød og kompot. Og det er måske også nok en af årsagerne til, at triflier var så populære tidligere, hvor man som bekendt var lidt mere afhængig af at holde sig til årstidernes frugt og grønt, end vi er i dag.
Er man i tidsnød, eller har man bare ikke mod på at koge sin egen vaniljecreme, så kan man sagtens bruge et brev færdigkøbt kagecremepulver fra supermarkedet. Beregn ca. 1/3 – 1/2 brev til denne her opskrift og rør så pulveret ud i kold mælk efter anvisning på pakken og sammen med flødeskum til sidst. Det er dog ikke spor svært at lave sin egen vaniljecreme og jeg synes helt klart, at man skal unde sig selv at prøve den hjemmelavede variant engang imellem. Det gælder både i lagkager, i hjemmelavede fastelavnsboller, i jordbærtærter og i triflier.

Rabarbertrifli
Ingredienser
- 500 gr rabarber
- ½ dl vand
- 150 gr sukker
- 1½ spsk maizena
Creme
- 2 æggeblommer
- 3 spsk sukker
- ½ tsk vaniljepulver (eller 2 tsk vaniljesukker)
- 1 spsk maizena
- 2 dl mælk
Desuden
- 2 dl piskefløde
- 25 makroner
- evt. hakkede mandler til pynt
Fremgangsmåde
- Skær rabarberne i stykker á 2-3 cm og kom dem i en gryde sammen med vand og sukker.
- Bring gryden i kog og lad raberberne koge ved svag varme i 20-25 minutter, indtil de er møre og kan røres sammen til en tyk grød.
- Kom maizena i en lille skål, tilsæt 2 spsk vand og rør rundt til maizenaen opløses.
- Rør maizena i gryden med rabarber. Lad herefter rabarbergrøden koge i 1-2 minutter, til den tykner let og maizenasmagen forsvinder.
- Hæld rabarbergrøden i en skål og afkøl den.
Vaniljecreme.
- Rør æggeblommer, sukker, vanilje og maizena sammen i en gryde og tilsæt mælk.
- Varm blandingen op ved jævn varme og under jævnlig piskning, indtil cremen tykner.
- Lad cremen koge igennem i ca 1 minut under piskning, så maizenaensmagen forsvinder.
- Hæld cremen i en skål og lad den afkøle.
- Pisk fløden til skum og vend den sammen med den afkølede vaniljecreme til en vaniljeflødecreme.
- Læg rabarbergrød, vaniljeflødecreme og knuste makroner lagvist i 4 portionsglas. Slut med vaniljeflødecreme og knuste makroner og pynt evt. med hakkede mandler.
- Opbevar triflierne på køl indtil servering. De er bedst, samme dag som de er lavet, men de kan godt holde sig til dagen efter. Makronerne bliver dog lidt bløde.
Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.
Virkelig lækker kage.
Har overvejet om man kan lave den som en lagkage? Bruge rabarbergrøden og cremerne mellem bundne.
Tror du det er muligt?
Signe – Uhhh det lyder da som en lækker ide. Og det tror jeg sagtens, at du kan. Cremen er jo næsten samme slags creme som den, jeg bruger, når jeg laver othello lagkager 😀
Hej
Når rabarber sæsonen er over kan man bruge andre frugter/bær?
Vh Tina
Tina – Det kan man i hvert fald – du kan lave trifli af alle mulige former for frugtgrød og kompot 😀 😀
Hej, kan man lave rabarbergrøden i forvejen og fryse den inden den skal bruges?
Christina – Der er generelt lidt uenighed om, hvorvidt frugtgrød kan fryses. Nogle mener, at man sagtens kan fryse grøden, imens andre mener, at det får en lidt underlig konsistens. Det med den underlige konsistens skyldes jævningen. Så hvis du koger rabarber og sukker til grød, men venter med at jævne det, så kan grøden godt fryses. Når så grøden skal bruges, skal du optø den, koge den op i en gryde og jævne den som angivet i opskriften 🙂
Tusind tak 😊