Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

And på grill – opskrift på andesteg i kuglegrill.

0 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Fjerkræ, Hovedretter, Julemad og juleopskrifter, Mortens aften opskrifter, Opskrifter, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

Selvom man i langt de fleste familier steger juleanden i ovnen, så er det også blevet ret populært at tilberede and på grill. Præcis som når man steger en kylling på grillen i stedet for i ovnen, så får anden en skøn smag fra kullene, og bliver ekstra sprød og saftig. Og så er der jo den store fordel, at ovnen i stedet kan bruges til noget andet, fx en lækker flæskesteg, hvilket måske især kan være en fordel juleaften.

Se også – Langtidsstegt andesteg I Langtidsstegt gåsesteg I Rødkål I Brunede kartofler

Nem opskrift på and på grill.

Lad det være sagt med det samme. Det kan ikke lade sig gøre, at lave en and på grill, medmindre man har en kuglegrill. Eller, det kan det måske godt, men resultatet bliver langt fra lige så godt, hvis jeg må sige min ærlige mening. Kuglen sikrer, at varmen fordeles jævnt rundt om hele anden, så den bliver brun, sprød og saftig. Men udover, at det kræver en kuglegrill, så er det faktisk ret nemt og ligetil, at lave and på grill.

I min familie har vi ikke haft tradition for at grille juleanden. Så jeg måtte have fat i hele familiens grillguru, Tommy og få hans bedste tips, inden jeg kastede mig ud i min første opskrift på and på grill. Der var lige et par tricks, som jeg skulle have styr på. Ikke mindst i forhold til styringen af spjældet i grillen. Men nu sidder opskriften lige i skabet og vi nyder at grille en hel and engang imellem.

Tip! Se tips, tricks og gode råd ift. grillstegning af andesteg under opskriften.

4,34 fra 3 stemmer

And på grill

Stegetid2 timer 30 minutter
Samlet tid3 timer
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 and (ca 3000 gr)
 • 2 æbler (skåret i både)
 • 50 gr svesker
 • ½ bdt frisk timian
 • salt og peber

Andefond

 • vingespidser + indvolde fra anden (undtagen leveren)
 • 1 løg (skåret i grove stykker)
 • ½ bdt frisk timian
 • ½ liter vand

Andesauce

 • 2 spsk smør
 • 3 spsk hvedemel
 • 3-4 dl andefond
 • ½ dl fløde
 • evt. saucekulør
 • ribsgelé eller sukker
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Fyld grillstarteren med briketter og tænd op. Det er vigtigt, at der bruges briketter af en god kvalitet med høj varme og lang brændetid, fx Heat Beads
 • Når briketterne er klar, fordeles de i de 2 beholdere i hver sin side af grillen. Anden skal tilberedes ved indirekte varme.
 • Fjern den lille pose med hals og indvolde, som ligger indeni anden.
 • Gå anden efter for rester af blod og indvolde og dup den tør med køkkenrulle. Klip evt. de yderste vingespidser af. Gnid anden godt med salt.
 • Kom æbler, svesker og timian ind i anden og krydr med salt og peber. Luk til med et par kødnåle og bind evt. lår og vinger ind til andens krop med kødsnor.
 • Kom vingespidser, hals og indvolde, løg og timian i en foliebakke eller et ildfast fad, som kan tåle at komme i grillen. Fadet kan godt kan blive lidt misfarvet pga varmen.
 • Hæld vand i fadet og sæt det i bunden af grillen.
 • Læg risten på plads i grillen og læg anden med brystet op på risten.
 • Indstil bundspjældet på grillen, så det er halvt åbent. Læg låg på grillen og steg anden i ca 1½ time.
 • Efter 1½ time tages kuglen af grillen. Risten fjernes og fadet med fond til saucen i bunden af grillen tages op.
 • Si fonden over i en gryde eller skål. Sæt det tomme fad tilbage i bunden af grillen, så afdryp fra anden opsamles. Sæt risten med anden tilbage i grillen.
 • Indstil bundspjældet på grillen, så det er helt åbent. Læg låg på grillen og steg anden i yderligere 45-60 minutter, indtil den er gennemstegt og mør. Anden er færdig, når lårene sidder løst og kødsaften er klar.
 • Lad anden hvile utildækket i ca 15 minutter, inden den skæres ud.

Andesauce

 • Imens anden steger færdigt, kan man lade fonden fra anden koge yderligere ind i en gryde. Der skal bruges ca 3-4 dl fond til saucen. Start evt. med at skumme noget af fedtet fra fonden. Det kan sidenhen bruges til ristede kartofler eller til at sætte ekstra smag på saucen.
 • Smelt smørret i en gryde og rør mel ud i smørret til en opbagning.
 • Tilsæt 3-4 dl andefond til opbagningen og pisk grundigt, så der ikke dannes klumper. Lad saucen koge igennem i et par minutter, til den tykner.
 • Tilsæt fløde og juster evt. farven med lidt saucekulør.
 • Smag saucen til med ribsgelé eller sukker, salt og peber.
 • Server den grillede and med brun sauce, hvide og brunede kartofler og rødkål.

Rottiserie eller grillrist.

Har man tidligere stegt hele kyllinger i en kuglegrill, så kender man sikkert også til de forskellige tricks, til at få kyllingen brun og sprød over det hele. Fx at sætte den på en øldåse eller en såkaldt kyllingeholder. Mine forældre har et rottiserie til deres grill, som de bruger til helstegte kyllinger. Rottiseriet drejer kyllingen rundt under tilberedningen og sikrer, at den bliver jævnt stegt, brun og sprød over det hele.

Det er dog på ingen måde nødvendigt at have et rottiserie for at stege en and på grillen. Jeg synes, at resultatet bliver superlækker, selvom man “bare” lægger anden på risten, og smagen af en nygrillet and er virkelig forrygende.

Grillbriketter, vind og vejr.

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvilke grillbriketter man skal vælge, når man skal stege en and på grill. Men det er selvfølgelig vigtigt, at man vælger nogle briketter, som har en lang brændetid og en høj varme. Anden skal jo grilles i over 2 timer. Vi bruger som regel Head Beads, hvilket giver et perfekt resultat. Men lignende briketter kan selvfølgelig bruges.

Vær desuden OBS på at varmen i kulgegrillen påvirkes af vind og vejr. Det er ikke det store problem om sommeren, men på en kold vinteraften, vil temperaturen udefra kunne påvirke temperaturen inde i kuglen. Og det kan være, at kødet skal have lidt længere tid om vinteren end om sommeren, for at blive helt gennemstegt.

Er det meget blæsende bør man desuden sørge for, at grillen så vidt muligt står i læ og ikke udsættes for blæst og kulde fra den ene side. Dette er især vigtigt, hvis man steger anden på grillristen og ikke bruger et rottiserie, hvor kødet konstant drejer rundt. Ellers risikerer man, at kødet er færdigtilberedt på den ene side, men stadig er understegt på den anden side.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer