En god, hjemmelavet rødkål smager fantastisk og hører vinteren og ikke mindst julen til. Og så er det faktisk også nemt at lave. Rødkål kan desuden laves i rigtig god tid og blot gemmes på køl eller fryses ned og optøs efter behov. Så man kan lige så godt lave en stor portion, når man alligevel er i gang.
Se også – Rødkålssalat I Langtidsstegt flæskesteg I Brunede kartofler
Hjemmelavet rødkål opskrift.
Som sagt er det virkelig nemt at lave hjemmelavet rødkål, for kålen passer i bund og grund sig selv i gryden. Den skal dog snittes først, hvilket man kan gøre i hånden eller i en foodprocessor. Personligt foretrækker jeg groft-snittet rødkål, så jeg snitter som regel rødkålen i hånden. Men det bestemmer man jo helt selv.
Noget andet, som man selv bestemmer, er tilsmagningen. Nedenstående er en grundopskrift på rødkål med eddike og ribsgelé, men det står jo enhver frit for selv at fortolke opskriften. Man kan fx lave rødkål med appelsin og bruge honning i stedet for sukker. Eller kan man tilsætte julekrydderier som nelliker, kanel og stjerneanis og lave en lækker julerødkål. Det har jeg beskrevet nærmere under opskriften.
Tip! Se mine bedste tips til hjemmelavet rødkål under opskriften.
Rødkål
Denne ret er fryseegnetIngredienser
- 1 kg rødkål (ca 1 mellemstort rødkålshoved)
- 25 gr smør
- 1 dl eddike
- 5 spsk ribsgelé (eller 1 dl ufortyndet ribssaft/rød saft)
- 3 laurbærblade
- 5 spsk sukker (eller efter smag)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Fjern de yderste dækblade og stokken på rødkålen. Del herefter kålen i 4 kvarte og snit dem fine eller grovere i strimler.
- Opvarm smørret i en gryde og sauter kålen heri i et par minutter, indtil den bliver blank og falder lidt sammen.
- Tilsæt eddike, ribsgelé og laurbærblade og lad kålen simre under låg i ca 1 time, indtil den er mør.
- Smag rødkålen til med sukker, salt og peber. Måske kan den også trække lidt ekstra ribsgelé eller eddike.
- Server rødkålen med det samme eller opbevar den på køl i en bøtte med låg indtil servering. Kålen bliver kun bedre, hvis den får tid til at trække smag.
- Rødkål kan uden problemer opbevares på køl i 1 uge eller længere. Rødkål kan desuden fryses i mindre portioner og optøs efter behov.
Tips til hjemmelavet rødkål.
- Hjemmelavet rødkål kan sagtens holde sig på køl og desuden fryses. Det er derfor ikke noget problem, at lave rødkål til julemiddagen i god tid, og måske allerede lave rødkål til vinterens, skønne retter og fryse ned i løbet af november. Og man kan lige så godt lave en stor portion, når man alligevel er i gang.
- Jeg kan godt lide, at rødkålen er lidt groft snittet. Derfor snitter jeg den i hånden. Vil man gerne have fint snittet rødkål, eller skal man lave en meget stor portion, så er det nemmere, at bruge en foodprocessor eller lignende, som kan klare snitteriet i en håndevending.
Tilsmagning og krydderier.
Skal man servere rødkålen til julemiddagen, eller i løbet af december, så synes jeg, det er lækkert, at lave en rigtig jule-rødkål med varme krydderier som fx kanelstænger, stjerneanis og hele nelliker. Man skal blot komme krydderierne i kålen sammen med eddike og gelé eller saft, og lade dem simre sammen med kålen. Det er dog vigtigt, at man fjerner krydderierne igen, da de ikke er så rare at bide i.
Har man ikke ribsgelé, ribssaft eller anden rød saft på lager, så kan rødkålen sagtens laves med vand, eddike og sukker. Men dog OBS på, at både gelé og saft også tilfører sødme til rødkålen. Så der skal formentlig tilsættes mere sukker end de 5 spsk, som jeg har angivet i opskriften.
Hej, hvor længe kan den holde hvis jeg stiller den på glas i køleskabet?
Ida – Afhængig af hvor grundig du er med rengøringen, så burde rødkålen sagtens kunne holde sig i nogle uger. Det drejer sig om at bruge skoldede og grundigt rengjorte glas 🙂 Skyller du glassene med atamon eller alkohol, så er holdbarheden formentlig endnu længere. Dog mister rødkålen lidt af sin fine farve med tiden 🙂
Fejrer I jul på lørdag? Eller er der lidt genbrug i teksten til rødkålen
Bent – Jeg tror såmænd ikke, at der er tale om genbrug, men jeg har jo blogget i snart 12 år, så nogle af opskrifterne har jo efterhånden et par år på bagen 🙂 Hvis du kigger på datoen øverst i indlægget, så er opskriften skrevet d. 19/12 – så det år faldt julen åbenbart på en lørdag 😀 😀