En lækker rødkålssalat med appelsiner, valnødder og smukke rubinrøde granatæblekerner er ikke bare smuk at se på. Den smager også ualmindeligt godt, og klæder desuden vinterens skønne retter og ikke mindst den fede julemad med and, gås eller flæskesteg ualmindeligt godt.
Opskrift på rødkålssalat.
Jeg er ret glad for frugt i salater. Derfor indeholder min rødkålssalat både appelsiner og granatæblekerner, der som bekendt er i højsæson omkring juletid. Derudover pynter jeg salaten med grofthakkede valnødder, der giver lidt ekstra knas. Men man kan uden problemer bruge mandler, hasselnødder eller pekannødder i stedet. Rist evt. nødderne kort på panden – det giver en skøn smag.
Tip! Se evt. mine bedste tips til variationer af rødkålssalaten under opskriften.
Rødkålssalat
Ingredienser
- 500 gr rødkål (ca ½ lille rødkålshoved)
- 2 stk appelsin
- 1 stk granatæble
- 50 gr valnødder (grofthakkede)
Dressing
- 3 spsk olivenolie
- 2 spsk eddike (fx hvidvinseddike eller æbleeddike)
- 1 spsk honning (eller sukker)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kassér stok og de groveste dele af rødkålen og skær den i tynde strimler.
- Skær skrællen af appelsinerne og skær dem i fileter.
- Del granatæblet i både og pil kernerne ud.
- Anret strimlet rødkål, appelsinfileter og granatæblekerner i en skål.
- Rør ingredienserne til dressingen sammen, smag til og vend den i salaten.
- Pynt med grofthakkede valnødder på toppen og evt et drys friskhakket persille.
- Lad salaten trække på køl indtil servering.
- Evt. rester kan gemmes 1-2 dage på køl. Salaten er ikke fryseegnet.
Tips til variationer.
Jeg synes, at både frugt og nødder passer perfekt sammen med rødkålen i en god rødkålssalat. Og har man ikke lige appelsiner og granatæblekerner ved hånden, så kan man i stedet bruge æbler, pærer, vindruer eller noget helt tredje. Det er kun fantasien, der sætter grænser.
Lidt tørret frugt, fx dadler, rosiner, tranebær, hakkede abrikoser, figner eller hvad man nu bryder sig om er også lækkert. Det vigtigste er, at der er både syre og sødme, saft, kraft og knas i salaten, så den udgør et perfekt modspil til en rigtig julemiddag.
Se også – Hjemmelavet rødkål I Waldorfsalat I Broccolisalat med æbler
Snit rødkålen fint.
Herhjemme foretrækker vi en rødkålssalat, som ikke er alt for groft snittet. Modsat min hjemmelavede rødkål, som gerne må være lidt grov. Men da frisk kål godt kan være en lidt sej omgang at tygge sig igennem, sørger jeg for at snitte rødskålshovedet superfint. Jeg sørger desuden for, at sortere både stokken og de lidt grovere dele af rødkålshovedet fra.
Skal man lave en stor portion rødkålssalat, så anbefaler jeg, at man bruger en food processor eller lignende køkkenmaskine. Ellers kan det godt blive lidt hårdt at snitte al rødkålen. Men hvis det bare er en portion magen til ovenstående, så kan det faktisk være ret hyggeligt at stå og snitte rødkål, imens julemusikken kører i baggrunden og kalenderlyset langsomt går ind i sin sidste fase.
Hej
Send mig gerne opskrift på andesteg
Og rødkålrødkålsalat tak samt diverse lækre opskrifter.
Toni – Hej med dig 🙂
Jeg forstår vist ikke helt din besked – hvad mener du med, at jeg skal sende opskrifterne til dig? De ligger jo frit tilgængeligt her på bloggen.
Hvis du mener, at du gerne vil tilmeldes mit ugentlige nyhedsbrev via mail, så skal du bare udfylde kontaktformularen, som ligger i bunden af siden, hvis du går på bloggen via mobil/tablet og i bloggens højre spalte, hvis du går på via computer 🙂
Hej. Det er virkelig underligt. Synes jeg flere gange har fundet en opskrift på rødkålssalat på dine sider, hvor dressingen bl.a indeholdt saft. Mener ikke der var granatæble i. Siger det dig noget? Det var lidt en favorit hos min søn.
Anja – Jeg tror måske, det kan være min gamle opskrift på rødkålssalat, som desværre forsvandt under en opdatering. Det er groft sagt en rødkålssalat med masser af frugt – druer, appelsiner, æbler, dadler og valnødder. Og så en dressing lavet på rød saft (ribs, solbær eller blandet saft) samt olie, salt og peber 🙂