Savner I også indimellem ideer til det grønne tilbehør til aftensmaden? På trods af, at jeg er en kæmpe madnørd, så kan jeg indimellem føle mig noget så idéforladt. Derfor er jeg altid på jagt efter inspiration, så jeg kan udvikle nye opskrifter på lækkert tilbehør til vores aftensmad. Opskrifterne gemmer jeg her på Madenimitliv, så jeg altid kan finde dem frem igen, når jeg føler mig allermest idéforladt. Og senest er det blevet til en skøn spidskålssalat.
Lækker spidskålssalat med edamamebønner og avocado.
Selve salaten er ret simpel. Den består faktisk bare af helt fintstrimlet spidskål, bælgede edamamebønner og avocado. Jeg holdet det gerne så simpelt som muligt. Både fordi jeg så ikke skal sørge for at have en helt masse købt ind, inden jeg kan lave salaten. Men også fordi alle erfaringer har lært mig, at jo mere simpel en opskrift er, des større chancer er der for, at den rent faktisk bliver lavet. Især i en travl hverdag, kan det jo nogle gange være lidt af en udfordring, at få tid til det hele.
Selve toppingen til salaten er til gengæld en helt anden snak. Og med topping mener jeg alle de forskellige, lækre sager, som jeg vælger at komme på ovenpå salaten. I det her tilfælde har jeg brugt feta, blåbær og saltede cashewnødder. Men mulighederne er virkelig mange og jeg har samlet en helt masse forslag til lækre toppings lige under opskriften. Desuden får vi gerne en rigtig lækker dressing til spidskålssalaten. Jeg kan fx anbefale en hjemmelavet creme fraiche dressing med friskhakkede krydderurter eller en olie-eddike dressing med honning og sennep.
Jeg kan rigtig godt lide kålsalater, men jeg vil helst have kålen snittet helt fint. Jeg snitter derfor kålen med en superskarp køkkenkniv, og så går det lynhurtigt. Skal man lave en større portion, så kan man også bruge en foodprocessor. Og man kan selvfølgelig også snitte kål helt tyndt på et mandolinjern. Hvor tykt eller tyndt man gerne vil have kålen snittet, er jo op til den enkelte. Men jeg synes, det er mest lækkert, når man ikke skal sidde og tygge sig igennem en stor portion kål i grove strimler. Og få ømme kæber.
Se også – Nem kålsalat I Broccolisalat med bacon I Rødkålssalat med appelsin I Nem coleslaw
Spidskålssalat
Ingredienser
- 1 stk spidskål (eller ½ stort)
- 2 stk avocado
- 200 gr edamamebønner (bælgede)
- 100 gr feta/salatost
- 100 gr blåbær
- 50 gr saltede cashewnødder (kan udelades/erstattes af andre nødder)
Fremgangsmåde
- Fjern evt. de yderste, grove dækblade fra spidskålen. Halver kålen, fjern stokken og skær den i helt tynde strimler.
- Halver avocadoerne, fjern sten og skræl og skær dem i mundrette stykker.
- Kom spidskål, avocado og edamamebønner i en skål og vend let rundt.
- Smuldr feta på toppen af salaten og pynt med friske blåbær og saltede cashewnødder.
- Servér evt. med creme fraiche dressing eller olie-eddike dressing.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 1-2 dage. Dog kan avocadoen blive brun. Retten er ikke fryseegnet.
Forslag til skønne variationer.
Jeg er generelt vild med at toppe mine salater med feta (salatost), som jeg synes, giver en god fylde. Desuden bidrager osten med salt og umami. Men bryder man sig ikke om feta, så kan man i stedet bruge skæreost i små tern, frisk mozzarella og lign. Og selvfølgelig kan osten også bare droppes helt.
Lidt frugt eller bær er også et hit, når jeg laver salater. Sødmen fra frugten, kombineret med salt fra ost og/eller saltede nødder er et skønt match. I hvert fald hvis man spørger mig. Og så kan man variere sine salater i det uendelige, hvis man følger kalenderen og bruger årstidens frugter og bær. Tørret frugt er også lækkert og måske især et hit i salater om vinteren, hvor bærrene ikke er i sæson. Jeg bruger i hvert fald gerne både rosiner, tørrede tranebær, kirsebær, blåbær, dadler og abrikoser i mine salater.
For lige at tilføje lidt knas, kan jeg virkelig anbefale, at man smider en håndfuld nødder, mandler, frø eller kerner på toppen af salaten. Det er forskelligt, hvad jeg har liggende i skuffer og skabe, men der er næsten altid en eller anden form for “knas”. Det kan være alt lige fra græskarkerner, ristede kikærter eller majs (købt i supermarkedet) og solsikkefrø, til mandler, peanuts, pistacier og valnødder. Og jeg er ret glad for både de saltede og de usaltede varianter.
Ristede brødcroutoner og mini grissini er også en mulighed. Men så er det bedst enten at servere dem ved siden af salaten, eller vente med at drysse dem over, til salaten skal serveres. Ellers kan de blive bløde.
Vil gerne have de spændende opskrifter på salat