Midt på sommeren er det sæson for rigtig mange, danske sommerbær, deriblandt kirsebærrene. Og når kirsebærsæsonen for alvor går i gang, så er der ikke meget, der er bedre end at spise dem direkte fra træet. Det skulle da lige være at forvandle dem til kirsebærsaft og søde desserter. Fx en lækker clafoutis.

Se også – Kirsebærtærte I Pandekager I Rabarbertrifli med makroner

Opskrift på clafoutis.

En clafoutis er en ægte, fransk dessertkage og dybest set er der tale om en tynd pandekagedej, der røres sammen og blandes med kirsebær. Kagen skal efterfølgende bages over 2 omgange og så hæver den fint op under bagningen.

Som i så mange andre franske kage- og dessertklassikere, så minder det færdige resultat en lille smule om en kombination af kage og en bagt creme. Lidt som at spise en tyk pandekage og en lækker creme brulée fyldt med sommersøde kirsebær. En helt uimodståelig lækkerbisken, der drysses med flormelis, og serveres lun med en kugle vaniljeis eller en klat flødeskum til.

Tip! Se evt. tips til skønne variationer af clafoutis med kirsebær under opskriften.

Clafoutis med kirsebær
Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Clafoutis med kirsebær

Bagetid45 min
Samlet tid1 t 15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 250 gr udstenede kirsebær
  • 50 gr hvedemel
  • dl mælk
  • 1 dl piskefløde (kan erstattes af mælk)
  • 2 æg
  • 1 æggeblomme
  • 50 gr sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 spsk rom eller cognac (kan udelades)

Desuden

  • smeltet smør til pensling
  • 1 spsk sukker
  • flormelis til pynt

Fremgangsmåde

  • Udsten kirsebærrene. Det gøres nemmest med en lille kniv eller en kirsebærudstener. Man kan også bruge et sugerør eller en spisepind. Stik sugerøret/spisepinden ind i kirsebærret – så smutter stenen ud på den anden side.
  • Kom hvedemel og lidt af mælken i en skål og pisk det til en klumpfri blanding. Tilsæt herefter resten af mælken og de øvrige ingredienser og pisk det hele sammen til en glat og klumpfri pandekagedej.
  • Pensl en form (ca 15 x 20 cm) med smeltet smør og drys med 1 spsk sukker. Fordel ca 1/3 af dejen i formen.
  • Forbag kagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca 10 minutter, indtil den lige netop har sat sig.
  • Fordel kirsebærrene jævnt på den forbagte kagebund og hæld resten af dejen over kirsebærrene.
  • Stil kagen tilbage i ovnen og bag den ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca 30-35 minutter, indtil kagen er gyldenbrun. Virker kagen lidt blød, så sker der ikke noget ved det. Den sætter sig yderligere, når den afkøles.
  • Lad kagen sætte sig i 10-15 minutter. Drys herefter med flormelis og server den lune dessertkage med en kugle is eller flødeskum.
  • En clafoutis er bedst, samme dag som den er bagt. Den er ikke fryseegnet.

Variationer med sæsonens frugt.

Traditionelt laves en clafoutis med kirsebær og selvfølgelig skal man bruge danske kirsebær, når de er i sæson. Man kan dog sagtens lave clafoutis med alle mulige andre former for frugt og bær, så groft sagt gælder det bare om følge årets gang og bruge sæsonens frugt.

Der kan bl.a bruges rabarber, hindbær, jordbær, stikkelsbær, ribs, blommer og nektariner for nu blot at nævne et par eksempler. Bruger man optøede eller meget syrlige bær og frugter som fx rabarber, så kan det være, at der skal skrues lidt op for sukkeret. Optøede bær kan ligeledes afgive en del væde, så for at undgå, at dejen skal blive for tynd, kan man si lidt af det fra.

Men derudover kan man bare at slå sig løs. Det er noget så nemt at bage en clafoutis, så det kan næsten ikke gå galt. Og den skønne dessertkage er en oplagt afslutning på en lækker gæstemiddag eller hyggelig grillaften.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)