Paradisæblegelé.

8 kommentarer
Syltning, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Jeg nåede det lige – årets sidste portion paradisæblegelé. Den smukkeste, røde gelé, der laves af de rubinrøde paradisæbler, som lyser op på paradisæbletræerne i september og oktober. Jeg plukkede et par grene med paradisæbler i et hegn for snart en måned siden. Og siden har de ligget og pyntet noget så fint på en bænk i haven. Men i går blev der så endelig lavet gelé af paradisæblerne.

Se også – Vindruegelé I Blommegrød I Bagte æbler med kanelsmør

Nem opskrift på paradisæblegelé.

Det er virkelig nemt at lave paradisæblegelé – og æblegelé i det hele taget. De små, hvinende sure æbler er fyldt med pektin, så man skal ikke bekymre sig om, hvorvidt geléen vil stivne. Og udover æbler skal der faktisk blot bruges sukker og lidt vand.

Vi spiser paradisæblegelé på brød og til ost. Den er også fin at lægge i klatter på en gammeldags æblekage med flødeskum i stedet for ribsgelé. Og en skefuld gelé af paradisæbler er noget så lækkert som tilbehør til en god gryderet, forloren hare eller bare til lige at afrunde smagen på saucen. Og så kan de halve æbler med ribsgelé, som man serverer til andestegen til Mortens aften eller juleaften faktisk lige så fint laves med paradisæble gelé.

Tip! Se også “ofte stillede spørgsmål” til paradisæblegelé under opskriften.

2.67 fra 33 stemmer

Paradisæblegelé

Samlet tid1 t
Antal: 2 små glas

Ingredienser

 • 600 gr paradisæbler (lidt mere eller mindre gør ingen skade)
 • dl vand
 • 200 gr sukker
 • evt. atamon til skylning af glas

Fremgangsmåde

 • Kom paradisæblerne i en gryde og tilsæt vand. Jeg fjerner hverken blomst eller stilk på æblerne.
 • Bring gryden med æbler i kog, læg låg på og lad æblerne snurre i ca 30 minutter, indtil de er kogt helt ud og har afgivet al saften.
 • Hæld æblemosen igennem et rent klæde, fx en saftpose, eller en finmasket si og lad den dryppe godt af. Lad være med at presse æblesaften igennem ved hjælp af en ske eller lignende, så bliver saften (og geléen) uklar.
 • Mål saften og kom den i en ren gryde. Beregn 75-100 gr sukker pr. dl saft. Jeg havde 2½ dl saft og brugt 200 gr sukker.
 • Bring æblesaften i kog og tilsæt sukker under omrøring.
 • Lad geléen simre i ca 5 minutter og fjern skum på toppen ved hjælp af en spiseske.
 • Geléen er klar, når den stivner på en teske, og der ligesom dannes en "overflade".
 • Hæld paradisæblegeléen på 1 stort eller 2 små, grundigt rengjorte og skoldede glas. Lad geléen køle helt af og skru derefter låg på glassene.
 • Geléen kan holde sig i minimum 3-4 uger på køl. Skal den holde længere, kan den med fordel hældes på skoldede glas, der er skyllet med atamon eller alkohol.

 

Se også – 

 

Vindruegelé

 

Hjemmelavet hyldebærsaft

 

Ofte stillede spørgsmål.

Hvorfor bliver min gelé ikke stiv?

Normalt stivner gelé med paradisæbler (og lignende små æbler) hurtigt pga. det høje, naturlige indhold af pektin. Man kan dog være uheldig og have brugt nogle overmodne æbler, hvor indholdet af pektin er faldet så meget, at geléen ikke vil stivne naturligt, og så må man tilsætte lidt pektin.

Kan tynd gelé koges op igen?

Ja, heldigvis kan man sagtens hælde den tynde gelé i en gryde og koge den op igen, hvis ikke den vil stivne. Tilføj herefter geleringsmiddel (pektin) efter anvisning på posen og hæld geléen tilbage på glassene. Husk at rengøre og skolde glassene grundigt og evt. skylle med atamon inden geléen hældes tilbage. Ellers kan man risikere, at geléen ikke holder og begynder at mugne.

Hvad kan man bruge æblegelé til?

Som nævnt ovenfor, så spiser vi paradisæblegelé på brød og til ost. Det er virkelig lækkert med en klat gelé ovenpå ostemaden eller i en lille skål til en osteanretning. Paradisæblegelé kan også lægges i klatter på en gammeldags æblekage med flødeskum i stedet for ribsgelé. Og en skefuld paradisæblegelé er lækkert som tilbehør til en god gryderet, forloren hare eller bare til lige at afrunde smagen på saucen.

8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Tina
1 år siden

Kan man lave den uden sukker men med et sødemiddel af en art ?

Kate Simonsen
1 år siden

Min paradis gelé er blevet så god.

Krista
1 år siden

Kan den fryses?

Anna
10 måneder siden

Jeg har lige opdaget et paradisæbletræ i en fælles baghave. Er det for sent at bruge disse? Og hvornår anbefaler du at plukke? Mens det stadig har meget pektin 🙂

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)