Håkonskager.

6 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Julesmåkager, Småkager og Cookies
Gå direkte til opskriften

Håkonskager er klassiske småkager med vanilje og marcipan, der er rullet i perlesukker. En knasende sprød kage, der nærmest smelter på tungen. Og især op til jul, er håkonskagerne helt uundværlige for mange af os. I hvert fald vil jeg nødigt undvære håkonskager til julens små hyggestunder med te og hjemmebag.

Se også – Spiral småkager I Syltetøjssmåkager I Svenske chokoladebrød

Opskrift på håkonskager.

Kan man bage specier, så kan man også bage håkonskager. Der er tale om en klassisk mørdejskage tilsat revet marcipan, og eftersom kagerne hverken skal udrulles eller udstikkes, men bare skæres i tynde skiver, så går det hurtigt at lave en pæn stor portion.

Jeg kan godt lide den enkle udgave af småkagerne, der smager af smør, vanilje og marcipan, men har man lyst til at prøve noget andet, så er der flere forskellige muligheder. Og jeg har samlet mine bedste tips til lækre variationer af håkonskagerne under opskriften.

Tip! Se mine bedste tips til variationer under opskriften.

3.40 fra 10 stemmer

Håkonskager

Hvile- og bagetid2 t 10 min
Samlet tid2 t 30 min
Antal: 100 stk

Ingredienser

  • 375 gr hvedemel
  • 150 gr flormelis
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 300 gr koldt smør (i tern)
  • 100 gr marcipan (revet)

Desuden

  • 1 æggehvide
  • perlesukker

Fremgangsmåde

  • Kom hvedemel, flormelis og vaniljesukker i en skål.
  • Smuldr smørret ud i blandingen, tilsæt revet marcipan og saml hurtigt dejen.
  • Dejen kan også samles på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
  • Tril dejen til 2 pølser, ca 3 cm i diameter, og lad dem hvile på køl i mindst 2 timer.
  • Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet og drys perlesukker på.
  • Pensl dejpølserne med æggehvide og rul dem herefter i perlesukkeret, så dejen er jævnt dækket af sukker.
  • Skær dejen i skiver á ca ½ cm's tykkelse og læg dem med lidt afstand på bageplader beklædt med bagepapir. Kagerne vokser let under bagningen.
  • Bag kagerne ved 180 °C (alm. ovnfunktion) i ca 10 minutter, indtil de er let gyldne i kanten.
  • Afkøl kagerne og opbevar dem i en lufttæt kagedåse. Holdbarheden er 3-4 uger. Kagerne er ikke fryseegnede, men den rå dej kan fryses uden problemer.

 

Se også – 

 

Finskbrød

 

Fedtebrød

Tips til variationer.

  • Specier er skønne små kager, der kan kan laves i et væld af lækre smagsvarianter. Prøv fx at tilsætte revet skal af usprøjtet appelsin, citron eller limefrugt til dejen. Finthakket chokolade, tørrede tranebær, eller nødder er også lækkert. 
  • Jeg synes, at den knasende sprøde kant af perlesukker rundt om håkonskagerne hører sig til, men den kan sagtens udelades, og kagerne smager stadig dejligt. Vær OBS på, at hvis man dropper perlesukker, så skal dejen heller ikke pensles med æggehvide. Ægget fungerer kun som “lim”, så sukkeret kan sidde fast. Perlesukker kan desuden suppleres med finthakkede hasselnødder eller mandler.
  • Jeg bruger altid rigtigt smør (Lurpak) eller lignende, når jeg bager småkager. Diverse smørbare blandingsprodukter er tilsat olie for at give en blødere og smørbar konsistens. Men det betyder også, at dejen vil blive anderledes/blødere at arbejde med, hvis man bruger smørbare blandingsprodukter som fx Kærgården. Og det kan i sidste ende påvirke det færdige resultat. 
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Jeanette Clemmensen
2 måneder siden

Dem vil jeg gerne prøve at bage

Mette
2 måneder siden

Det er da lige det jeg skal bruge en marcipanrest til – heldige mig, at der ligger marcipan i køleskabet 😉

Hanne
12 dage siden

Skal der ikke æg i?

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)