Brun sauce.

2 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Mortens aften opskrifter, Sauce/dip/dressing, Tilbehør
Gå direkte til opskriften
Opskrift brun sauce i en gryde på et hvidt bord med et blåt viskestykke

Klassisk, brun sauce. Eller brun sovs. Det kommer nok lidt an på hvor i landet man bor, og hvor tyk man laver den. Men vi kommer ikke udenom, at der er en række klassiske retter fra mormor-køkkenet, hvortil der bare hører brun sauce. Fx forloren hare og hakkebøf med løg. For slet ikke at nævne julens flæskesteg og andesteg, som selvfølgelig skal serveres med en god brun sauce samt brunede kartofler og rødkål.

Se også – Hakkebøf med løg I Frikadeller I Flæskesteg I Andesteg

Brun sauce opskrift.

Nedenstående er en god og nem grundopskrift på brun sauce. Det er tale om en opbagt, brun sauce, hvilket betyder en sauce, hvor smeltet smør og hvedemel først er pisket sammen til en opbagning.

Vil man ikke lave opbagt sauce, så kan man i stedet bringe fond eller bouillon i kog og blot jævne den. Det giver en mindre fed sauce end den opbagte. Man kan desuden lave en pandesauce, hvor saucen laves i den pande hvorpå kødet er stegt. Begge dele har jeg beskrevet nærmere under opskriften.

Tip! Se “Ofte stillede spørgsmål” + mine bedste tips til brun sauce under opskriften.

Opskrift brun sauce i en gryde på et hvidt bord med et blåt viskestykke
4.31 fra 13 stemmer

Brun sauce

Samlet tid15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 30 gr smør
 • 3 spsk hvedemel
 • 4 dl okse- eller kalvefond (eller væde fra flæskesteg, andesteg mm)
 • 1 dl fløde
 • saucekulør
 • 2 tsk ribsgelé (eller sukker, honning og lign)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Smelt smørret i en gryde og lad det bruse af. Rør herefter mel ud i smørret.
 • Hæld fond i gryden (eller anden væske – se note herunder) og pisk grundigt, så der ikke dannes klumper.
 • Klumper saucen alligevel så fortvivl ikke. Stik en stavblender i gryden og blend et par sekunder. Så er klumperne væk.
 • Lad saucen koge i 2-3 minutter så melsmagen forsvinder, og saucen tykner.
 • Tilsæt fløde og juster farven med lidt kulør. Smag til med ribsgelé, salt og peber.
 • Varm saucen igennem og server.
 • Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Brun sauce kan desuden fryses.

 

Note. 

Brun sauce laves på fond eller bouillon (gerne fra kalv eller okse). Har man ikke en fond, så kan man nemt lave en på vand og bouillonterning. Fonden kan også spædes med kartoffelvand, hvis der skal serveres kogte kartofler til saucen. 
Har man stegt en oksesteg, flæskesteg eller lignende, så er det fonden (væsken) fra bunden af bradepanden, som man bruger som fond til saucen. Fond til andesteg laves ved at koge en andefond på indmad fra anden, halespidser, hals og lidt grøntsager. Det er beskrevet nærmere lige her. 
Pandesauce (fx til hakkebøf med løg) laves ved at koge panden, som bøffer, frikadeller eller lign. er stegt på, af med vand eller bouillon. På den måde trænger smagen fra panden ud i væden. Efterfølgende jævnes sovsen på panden og tilsættes evt. mælk eller fløde og et par dråber kulør, inden der smages til med sukker, salt og peber. Kniber det med at få plads til at lave saucen på panden, så hæld væden over i en gryde og lav saucen der. 
 
 
 

Tips til opskriften.

Brun sauce kan laves på fond eller bouillon (gerne fra kalv eller okse). Har man ikke en fond, så kan man nemt lave en på vand og bouillonterning eller flydende, koncentreret bouillon. Fonden kan også spædes med kartoffelvand, hvis der skal serveres kogte kartofler til saucen.

Har man stegt en oksesteg, flæskesteg eller lignende, så er det fonden (væsken) fra bunden af bradepanden, som man bruger som fond til saucen. Fond til andesteg laves ved at koge en andefond på indmad fra anden, halespidser, hals og lidt grøntsager. Det er beskrevet nærmere lige her.

Vil man ikke lave en opbagt sauce, så kan man i stedet lave en jævnet sauce. Det gøres ved at bringe fond eller bouillon i kog i gryden og jævne fonden med lidt maizena udrørt i vand, en meljævning eller færdigkøbt saucejævner. Tilsæt evt. mælk eller fløde og smag til med gelé eller sukker og salt og peber. Farven justeres med lidt saucekulør.

Tilsmagning af brun sovs.

Man må endelig ikke glemme tilsmagningen, når man laver sauce. Dvs det sidste lille step, hvor saucen smages til, så den bliver perfekt afrundet. Jeg bruger som regel lidt ribsgelé, når jeg laver brun sauce, men sukker, honning eller sirup, kan også bruges. Derudover kan jeg godt finde på at komme 1 spsk balsamico eller en smule rødvin i saucen, hvis jeg synes, at den mangler syre.

En smule blåskimmelost, et dryp portvin eller kirsebærsirup er også lækkert. Og bissetricket over dem alle, nemlig 1-2 spsk ristede løg, tilfører både sødme, dybde og umami til smagen. Faktisk kan man bruge rigtig lang tid på bare at stå og give saucen den sidste tilsmagning og tilsætte alle mulige former for sødme, salt, syre og umami til sin sauce. Det gælder blot om at smage sig frem.

Ofte stillede spørgsmål.

Hvordan laver man brun sovs?

Brun sovs laves ved at opbage smør og mel i en gryde og tilsætte fond/bouillon og mælk eller fløde. Til sidst justeres farven med kulør, og der smages til med gelé eller sukker og salt og peber.

Hvordan laver man brun sovs til hakkebøf (pandesovs)?

Til hakkebøf laves en pandesovs. Her koges panden som de bløde løg og bøfferne er stegt på af med vand eller oksebouillon. Efterfølgende jævnes sovsen på panden og tilsættes evt. mælk eller fløde og et par dråber kulør, inden der smages til med sukker, salt og peber.

Hvilken bouillon bruges til brun sovs?

Jeg anbefaler okse- eller kalvebouillon til brun sovs. Har man ikke en fond/bouillon, så kan der også bruges vand + bouillonterning eller kartoffelvand fra de kogte kartofler.

Kan brun sovs fryses?

Ja, brun sovs kan uden problemer fryses, så lad være med at smide selv små rester ud. De kan altid tilsættes en ny portion brun sovs. Fond/bouillon kan også fryses. Så hvis der er fond til overs fra en god steg eller lignende, så frys den ned og gem den til brun sovs.

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Lars Svanholm
2 måneder siden

Blot hvis man køler smør/melopløsning før resten af processen, kan man nøjes med at omrøre med en grydeske, og man behøver ikke det hysteriske piskeris 🤩

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)