Jeg elsker skærekager. De er lækre, nemme at lave, en lille smule hyggelige og “mormor-agtige” og perfekte til en god kop te eller kaffe. Og denne her skønne appelsinkage med appelsinglasur er bestemt ingen undtagelse. En lækker og svampet kage med saftig krumme, dejlig appelsinsmag og et tykt lag glasur på toppen. Og selvom jeg normalt ikke er en “glasur-type”, så er det bare som om, at det passer helt perfekt med glasur på denne her kage. Så jeg spiser selvfølgelig først alle de bider, hvor der følger glasur med.
>> Se også min opskrift på en skøn kokos sandkage med glasur lige her.
Kagen er rimelig lige ud ad landevejen at lave og den er kraftigt inspireret af denne her citronkage med citronglasur. Den eneste forskel er faktisk, at jeg har udskiftet citron med appelsin. Og så har jeg skåret en lille smule i sukkeret, fordi appelsiner som bekendt ikke er helt så syrlige som citroner. That’s it.
Pga appelsinsaft- og skal holder kagen sig lækker, blød og svampet i flere dage. Man kan således sagtens bage den dagen før den skal spises, hvis bare man sørger for, at pakke den godt ind i en frysepose eller lignende. Man kan faktisk også fryse kagen, men har man planer om frysning, så anbefaler jeg, at man venter med at komme glasur på, til den skal spises. Smagsmæssigt tager glasur som sådan ikke skade af en tur i fryseren, men når det kommer til udseendet, er det ikke så heldigt, idet glasuren både bliver “våd” og krakeleret.
Vil man hellere lave appelsinmuffins, så kan dejen for øvrigt sagtens fordeles i muffinsforme i stedet for en sandkageform. Jeg vil skyde på, at der er til 8-12 muffins (afhængig af størrelsen, selvfølgelig), og kagerne skal bages i ca 20 minutter ved 200 °C (alm. ovnfunktion), eller indtil de er fint gyldne.
Overvej evt. at bruge 2 tsk bagepulver, så dejen hæver lidt ekstra op og så bliver muffins altså flottest, hvis man ikke bager ved varmluft. Varmluft blæser varmen rundt i ovnen og så risikerer man “skæve” muffins, som ikke hæver lige op i en lille top. Desuden er det altid en god idé, at sætte muffins i papirsforme i en muffinplade af metal, som ligesom kan hjælpe med at “stabilisere” kagerne lidt. Det giver langt det fineste resultat.
Appelsinkage med glasur
Ingredienser
- 125 gr blødt smør
- 175 gr sukker
- 3 æg
- 2 tsk vaniljesukker
- revet skal af 1 usprøjtet appelsin
- saft af ½ appelsin (ca ½ dl)
- 1 tsk bagepulver
- 200 gr hvedemel
- 1 dl mælk
Appelsinglasur
- 125 gr flormelis
- 3 spsk appelsinsaft (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
Fremgangsmåde
- Smør og sukker piskes lyst og luftigt.
- Æggene tilsættes ét af gangen, imens der piskes grundigt imellem hvert æg.
- Vaniljesukker, appelsinskal og appelsinsaft tilsættes.
- Hvedemel og bagepulver sigtes sammen og røres i dejen sammen med mælken.
- Dejen fordeles i en smurt franskbrødsform/sandkageform (str. medium, ca 10 x 25 cm) og bages ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca 1 time, indtil kagen er gennembagt. Tjek evt. at der ikke hænger dej ved et lille træspyd eller en kødnål, der stikkes ned i midten af kagen.
- Lad kagen afkøle på bageristen.
- Flormelis og appelsinsaft røres sammen til en tyk glasur. Måske skal der bruges lidt mere eller mindre appelsinsaft for at få konsistensen helt rigtig, men glasuren skal være ret tyk, så den ikke løber af kagen.
- Pynt kagen med appelsinglasur, lad den størkne og server. Kagen kan sagtens holde sig lækker og svampet i flere dage, hvis bare den opbevares lufttæt.
Så selve appelsinkødet skal ikke i? 😀
Pernille – Altså så meget kød bliver der jo ikke tilbage, når man har presset en appelsin, men jeg sier ikke saften, så der ryger nok alligevel en smule appelsinkød (eller pulp) med i kagen, men det er meningen, at du skal bruge saften og ikke kødet 🙂
Jeg bagte denne opskrift som muffins – MUMS siger jeg bare. Det er ikke sidste gang med laver dem.. 😋
Sanne – Hvor er det bare dejligt at høre – og muffins er jo altid et hit 😀
Kan den laves med plantebaseret smør og mælk, samt alternativ til sukker ?
Kamille – Ja, det er jeg da helt sikker på. Dog er jeg ikke rigtigt inde i laktosefri produkter og sødestoffer, så jeg kan ikke være behjælpelig med diverse mål og erstatninger 🙂
Tak, jeg vil forsøge.
Har kagen i ovnen …men den er faldet sammen på midten ….😢 skal den det ?
Eller hvad har jeg gjort forkert …synes jeg har fulgt opskrift og anvisning slavisk 😳
Jeg bager normalt ikke kager , så min erfaring på dette område er en by i Rusland 🥺
Lone – Normalt, når man bager, så kan man ofte opleve, at kagen først bliver bagt i kanten og derfor ser ud som om, at den er faldet sammen på midten. Til sidst, når kagen også gennembages på midten, hæver den fint op, og så er der ingen problemer. Så hvis kagen stadig står i ovnen og ikke er færdigbagt, så ville jeg ikke fortvivle 😀
Kan man lave den dagen før, hvor den også er god? Kan man evt lave en sukker/appelsin sirup og hælde ud over for at tilføre mere fugt til kagen? Og har i evt en Opskrift på det? 🙂
Marlene – Jeg synes sagtens, at du kan lave kagen dagen før og så er den stadig lækker og svampet, når den skal spises. Jeg har ikke erfaring med at lave en sirup og dryppe over kagen, men jeg mener, at Claus Meyer lavede en citronmåne for nogle år tilbage, som skulle dryppes med sirup. Måske du kan prøve at finde den opskrift (eller en der minder om) 🙂