Appelsinris. En klassisk dessert fra mormor-køkkenet og en lidt pudsig opskrift bestående af kogte ris med appelsinstykker og flødeskum smagt til med sukker og vanilje. Smagsmæssigt minder appelsinris meget om risalamande, men med en lækker friskhed fra appelsinen. Og så er det da lidt hyggeligt med opskrifter fra en tid, hvor selv en rest kogte ris kunne gemmes og bruges til en lækker dessert.
Appelsinris – opskrift på nem dessert.
Traditionelt laves appelsinris med kogte, hvide ris. Jeg har i hvert fald ikke oplevet andet. Men selvfølgelig kan man sagtens lave appelsinris med grødris. Resultatet bliver jo stort set det samme, og i sidste ende gælder det jo bare om af få brugt en rest ris og desuden få en lækker dessert ud af det.
Måske går man ikke så vidt, at man erstatter juledesserten med appelsinris. Men det er under alle omstændigheder en virkelig lækker dessert, som jeg vil anbefale, at man prøver. Gerne i løbet af vinteren, hvor appelsinerne er bedst. Det er oven i købet virkelig nemt at lave appelsinris. Udover de kogte ris er det egentlig bare at skære et par appelsiner i tern, piske fløden og vende hele herligheden sammen.
Tip! Se mine bedste tips til appelsinris under opskriften.
Appelsinris
Ingredienser
- 1,5 dl rå ris (ca 3 dl kogte ris)
- 1 stk vaniljestang (eller vaniljesukker efter smag)
- 2 spsk sukker (eller efter smag)
- 2 stk appelsiner
- 2,5 dl piskefløde
Fremgangsmåde
- Kog risene efter anvisning på emballagen, og lad dem afkøle. Der kan også bruges en rest kogte ris fra aftensmaden eller risengrød.
- Rør risene let igennem med en gaffel, så de ikke klistrer sammen.
- Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem ud i lidt af sukkeret, så kornene adskilles. Rør vaniljekorn + det restende sukker sammen med risene.
- Skær skrællen af appelsinerne og skær frugtkødet i små tern (ca 1 x 1 cm)
- Rør appelsinstykker og evt. medfølgende saft i risene.
- Pisk fløden til skum og vend den i appelsinrisene. Smag evt. til med sukker.
- Opbevar appelsinrisene på køl. Rør den igennem lige inden servering og pynt evt. med lidt revet appelsinskal på toppen.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Retten er ikke fryseegnet, da risene "gryner" og får en melet konsistens.
Tips til opskriften.
- Jeg bruger kogte, løse ris til appelsinris – som regel jasmin eller basmati. Men de fleste slags hvide ris kan bruges, og man kan også bruge grødris. Appelsinris er derfor en oplagt måde at bruge en dum rest kogte ris på. Det gør ikke noget, at risene er saltede. Man kommer jo også lidt salt i risengrøden til risalamande.
- Vil man have ekstra smag til desserten, så stænk appelsinstykkerne med Grand Marnier eller Cointreau, og lad dem trække lidt, inden de vendes sammen med ris og flødeskum. Der kan desuden tilsættes hakkede mandler, chokolade eller daim til desserten, så der bliver lidt sprødt at tygge på.
Se også – Risalamande I Appelsiner med makronfløde I Risalamande kage
Lækre variationer.
I stedet for appelsiner kan der bruges clementiner eller mandariner til desserten. Og jeg er sikker på, at der også kan varieres med andre former for frugt, fx nektariner eller ferskner (evt. fra dåse), mango i tern eller ananas. Skal der ekstra smæk på appelsinsmagen, så smager det dejligt at tilsætte revet skal af 1 appelsin. Det kræver dog, at man bruger ubehandlede appelsiner.
Oprindeligt er appelsinris er ret simpel og relativt billig ret. Men jeg må indrømme, at jeg synes, det klæder desserten gevaldigt, hvis man tilsætter en håndfuld smuttede, hakkede mandler. Præcis som vi kender det fra risalamande. Det giver lige lidt ekstra knas og lækkerhed til appelsinrisene.
Det er en fantastisk velsmagende dessert, som jeg aldrig har oplevet, nogen andre kender til. Jeg selv er opvokset ( er 61 år ) med den i mit barndomshjem, og laver den selv nu og da,
Benthe – Ja, det er en skøn dessert 😀 Jeg har opdaget, at der er mange af os, der husker den fra hjemkundskab. Men det er jo også en både nem og budgetvenlig dessert 😀
Min yndlings dessert fra barndommen. Min mor tilsatte knuste makroner, det giver et lækkert crunch og en dejlig smag ❤️
Tove – Åhhh det lyder også lækkert med makroner – tak for tippet 😀 😀
Vi fik den også hjemme, tilsat makroner og serveret i udhulede appelsiner. Det så ret fint ud, med et lille drys revet chokolade.
Bente – Nøj, det lyder også lækkert – tak for tippet 😀 😀
er det grødris eller alm. ris du bruger?
Hej
Kan man tilsætte citron ?
Jeg er nemlig helt med citron fromage. Men jeg vil prøve denne dessert så tænkte om man kunne tilføre lidt citron?
Mvh. Sarah
Sarah – Det burde ikke være noget problem at komme lidt citron i risengrøds-flødeskum blandingen. Bare vær OBS på, at den ikke bliver for flydende 😀