Da jeg var lille, fik vi indimellem bagels med kanel og rosiner til morgenmad i weekenden i løbet af efteråret og vinteren. Faktisk fik vi dem også nogle gange om eftermiddagen, hvis vi skulle have lidt godt til teen. Der er altså bare et eller andet over smagen af kanel, der rimer på hygge og varm te. Dengang var der som regel tale om frosne bagels fra supermarkedets køledisk, som blev ristet i ovnen eller på brødristeren. Men uden at være helt sikker, så tror jeg faktisk, at de er udgået af sortimentet i de fleste butikker. Eller også dukker de op en sjælden gang for derefter at forsvinde igen.
Faktum er i hvert fald, at bortset fra i USA og i England, hvor de tilsyneladende også er vilde med kombinationen af kanel og rosiner, så har jeg ikke set den slags bagels i butikkerne i mange år. Men det gør nu heller ikke så meget, for jeg er sidenhen begyndt at bage mine bagels selv, og det er faktisk både nemt og også lidt sjovt. Bagels skal nemlig koges, før de skal bages i ovnen og det er lidt sjovt at stå og se, hvordan de rå bagels vokser, når de kommer ned i det kogende vand. Eller måske er det primært underholdende for en madnørd som mig 🙂
Jeg plejer at fryse de nybagte bagels ned i mindre portioner. Så er det nemt lige at fiske en posefuld bagels ud og riste i ovnen eller på brødristeren til morgenmaden eller eftermiddagsteen. Giver rosinerne problemer, så kan man forresten sagtens nøjes med at bruge kanel i sine bagels. Og skal det være helt plain hvedebagels, så udelader man både kanel og rosiner. Man kan også lave bagels med cheddarost og chili. Så skal man bare drysse revet ost og tørrede chiliflager på toppen af hver bagel, inden de sættes i ovnen og bages. Helt perfekte til eksempelvis bagelsandwiches.
Bagel med kanel
Ingredienser
- 2,5 dl vand (lillefingervarmt)
- 25 gr gær
- 1 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 40 gr sukker
- 4 tsk stødt kanel
- 100 gr rosiner
- 1 spsk olie
- 450 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
Fremgangsmåde
- Hæld vand i en skål og udrør gæren her. Tilsæt salt, sukker, kanel, rosiner, olie og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca. 45 minutter.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 8 lige store stykker, som formes til runde boller.
- Stik en pegefinger ned i midten af hver bolle og lav et hul. Bevæg fingeren, så der dannes en fin, rund bagel med et hul i midten. Husk at hullet bliver mindre, når bollerne hæver, så hullerne skal ikke være alt for små.
- Læg de rå bagels på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i ca 30 minutter.
- Sæt en stor gryde med vand på komfuret og bring den i kog. Der skal være vand nok til, at bagelsene kan flyde.
- Kom 2-3 bagels i det kogende vand ad gangen – mængden afhænger lige af grydens størrelse. Hver bagel vil falde til bunds i gryden og efterfølgende hæve og stige op til overfladen.
- Når en bagel stiger op til overfladen, tages dem op af vandet og placeres på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag de kogte bagels ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 20-25 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
- Lad de færdige bagels køle af på ovnristen og server dem lune. De kan også halveres og ristes.
Lækkert. Har kun lavet bagels en enkelt gang, mindes et par lange hævninger, men det er jo ikke så meget i din opskrift, så det tror jeg skal prøves.
Kh.
Anne-Marie
Anne-Marie – Nej hævningen varer ikke så længe og de smager skønt 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Jeg har lige bagt dine bagels. Først blev jeg lidt forskrækket da de var blevet kogt, for der røg formen på dem, og de lignede noget der var løgn😂 MEN efter ovnen blev de SÅ flotte og glatte i overfladen 🤌🏻
Og de smager jo SÅ godt, præcis som dem man ku købe fra køledisken da jeg var barn😍🙏🏼
Meidi – Haha, ja man kan godt blive lidt forskrækket, når man hiver de kogte bagels op af gryden, men heldigvis retter det sig i ovnen 😉
Og dejligt at de smagte helt som du husker dem 😀
Hej Anne !
Husker tydeligt disse bagels med rosiner og kanel fra min ungdom, hvor jeg elskede dem højt. Jeg vil glæde mig til at afprøve din opskrift herpå.
Kirsten
Kirsten – Du kan godt begynde at glæde dig, de er virkelig gode og smager fuldstændigt som jeg husker dem 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Husker dem også fra min barndom. Og nu hvor det er efterårsferie vil jeg smutte i køkkenet med min lille datter og bage dem
Ann – Rigtig god fornøjelse – de smager seriøst en lille smule af barndom og efterår og gode minder 🙂
Uhm, er også en af dem der i mange år kiggede forgæves i frysedisken og jævnligt tænker på sådan en kanel/rosin bagel med koldt smør, så vil klart afprøve din opskrift – tak for at dele 🙂
Charlotte – Jeg håber, at du vil blive lige så glad for at smage dem igen, som jeg gjorde 🙂 Og velbekomme 🙂
Hvis du vil have den helt ægte bagelskorpe, kan du i stedet for kogning dyppe de rå, hævede bagels i natronlud (30 g. kaustisk soda i 1 l. koldt vand. Soda i vand; IKKE omvendt). Giv dem 10-15 sekunder på hver side og dryp dem godt af inden bagningen.
Pas på med natronlud; det er stærkt ætsende. En emaljegryde er bedst at blande i, og jeg har altid nitrilhandsker på for en sikkerheds skyld. Aluminium duer ikke sammen med natronlud.
Berit – Tak for tippet:) Sådan gør jeg, når jeg laver pretzels, men kommer skorpen på mine bagels så ikke til at minde lidt for meget om pretzels? Jeg synes altid jeg har læst, at bagels “bare” skal koges i vand, modsat pretzels…. 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Skal det være lys eller mørk sirup?
Hilsen Heidi
Heidi – Det bestemmer man selv. Det er kun for lige at tilføre lidt sødme til dejen, præcis ligesom når man bager boller og lignende. Faktisk kan man også bruge honning eller sukker i stedet for sirup 😀
Hvordan kan det være at mine bliver meget kompakte i det? Som om der mangler luft i dejen
Lullu – Nu ved jeg jo ikke, om du er vant til at bage bagels, men en bagel er jo et ret kompakt og “sejt” stykke bagværk, fordi bagels koges inden de bages. Det betyder, at de har en tæt krumme og ikke er luftige 🙂
Mine sank altså ikke ned i gryden 🥴 jeg læste et andet sted at de skulle koge 2 min på hver side.
Jeg har ikke prøvet det før
Rose – Jeg tænker, at 2 minutter på hver side er lige længe nok, men 1-2 minutter alt i alt er nok nogenlunde det, som jeg plejer at give mine bagels 😀
Nu kan det godt være jeg lyder lidt som en hystade, men hvad mærke rosin bruger du? Jeg synes vi herhjemme har været uheldig med jumbo rosiner fra Rema har været fyldt med sand så jeg har slet ikke lyst til at købe rosiner men vil vildt gerne bage bagels som dem her
Anne – Uhhh, jeg har prøvet mange forskellige varianter af jumborosiner, også dem fra Rema, man jeg synes aldrig, at jeg har oplevet, at de var fyldt med sand. Lige for tiden spiser vi jumborosiner fra Coop, og de er gode 😀
Hejsa
Har ledt efter disse lækre bagels så længe! Tilsidesat måtte jeg lede efter en opskrift. Tak!
Lige et spørgsmål, mine flyder aldrig ovenpå vandet.. hvad kan det evt. Skyldes ?
Ida – Ja, det er ikke nemt at finde dem i butikkerne længere og så må man jo selv igang 😀 Jeg ved heller ikke, om man decideret kan sige, at de flyder ovenpå vandet, men de stiger op fra bunden. Det plejer mine i hvert fald at gøre 🙂
Det er simpelthen de bedste bagels. Fuldstændig som de købte.
Tak for opskriften
Lisbeth – Velbekomme – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Hej Anne. Måske man bare ikke skal gå i gang med en ny opskrift kl. 6 en lørdag morgen – men 2 spsk kanel, det er ret meget, synes jeg? Andre opskrifter bruger kun tsk?
God weekend 🌞
Lotte – Jeg har brugt flere år på at finpudse denne her opskrift, så selvom 2 spsk kanel måske lyder af meget, så var det den mængde, som skulle til, før vi herhjemme syntes, at kanelsmagen var helt perfekt. Jeg har lige taget en hurtig kanalrundfart og googlet opskrifter på bagels med kanel, og jeg må indrømme, at jeg ikke kan finde en opskrift på bagels med kanel, hvor de “kun” bruger 1 tsk kanel – med undtagelse af en enkelt opskrift af den lidt sundere slags fra Hjerteforeningen. Jeg tænker også, at 1 tsk kanel ville være lige lidt nok til min smag, men selvfølgelig kan man sagtens skære ned på mængden af kanel og bruge mindre. Smag og behag er jo heldigvis forskellig 😀 😀
Kan man også lave dem uden at koge dem?
Kira – Jeg synes, at kogningen gør meget for både konsistens og udseende. Hvis ikke du koger dem, så får du “bare” en bolle med hul i midten i stedet for bagels 😀