Vi er midt i sæsonen for stenbiderrogn og jeg elsker det. De små, lyserøde rogn med den sarte og let saltede smag, der nærmest eksploderer i munden som små perler, er ikke bare smukke at se på. Stenbiderrogn fungerer også som en rigtig forårsbebuder og kan pifte eksempelvis et stjerneskud, en rejecocktail eller et klassisk stykke smørrebrød med æg og rejer noget så gevaldigt op.
I weekenden gik vi en lang tur med Villy langs Kolding Fjord. Da vi kom tilbage til bilen, som vi havde parkeret på Skærbæk havn, smuttede vi lige ind forbi fiskehandleren for at se, om han skulle have lidt godt at byde på og vi lod os blandt andet friste af den smukke, lyserøde stenbiderrogn. Vi købte 2 x 100 gr og halvdelen spiste vi til forret lørdag aften i form af en gang blinis med creme fraiche, stenbiderrogn og rødløg. Den anden halvdel blev gemt på køl og så spiste vi den med bagte kartofler og hjemmelavet rejesalat søndag aften.
Jeg bagte kartoflerne i mikrobølgeovnen. Ingen tvivl om, at en lækker, langtidsbagt kartoffel, som har fået lov til at hygge sig i ovnen og fået helt sprødt og mørkebrunt skind, er skøn, men omvendt så synes jeg også, at det lidt er noget energispild, at lade ovnen køre i 2 timer bare for 2 kartoflers skyld. Derfor bager jeg gerne kartoflerne i mikrobølgeovnen, medmindre jeg alligevel har gang i den almindelige ovn.
De bagte kartofler med rejesalat og stenbiderrogn kan enten serveres til frokost, som forret eller som en decideret hovedret. Hvis man beregner 2 store eller 4 mindre kartofler pr. person, evt. laver lidt ekstra rejesalat og desuden serverer en god, grøn salat ved siden af, er jeg overbevist om, at de fleste vil blive mætte Man kan også servere kartoflerne som en lille velkomstsnack eller appetizer ved at bruge småbitte kartofler, som lige kan hapses i en enkelt bid (eller 2 bidder måske). Det ser supergodt ud, hvis man anretter kartoflerne fint på et fad, gerne med et grønt drys på toppen og så er det ellers bare at lade gæsterne forsyne sig. På samme måde kan man servere kartoflerne som forret – altså ved at sende et fad rundt med minikartofler på en bund af grøn salat og med et generøst drys friske krydderurter på toppen. En forret fuld af forårsfornemmelser.
Bagte kartofler med rejesalat
Ingredienser
- 4 bagekartofler
- 1½ dl creme fraiche
- 1 spsk mayonnaise
- 1 tsk sød sennep (kan udelades)
- 2 tsk citronsaft
- 4 spsk friskhakket purløg
- 1 nip sukker
- 200 gr rejer (i lage eller fra frost)
- salt og peber
- 100 gr renset stenbiderrogn
- friske salatblade
Fremgangsmåde
- Skyl kartoflerne og dup dem tørre. Prik dem jævnt med en gaffel og bag dem i mikroovnen ved 800 W i 8-10 minutter afhængig af størrelsen.
- Start med at give kartoflerne 4 minutter, vend dem så om og giv dem yderligere 4 minutter. Er de ikke helt møre så vend dem endnu engang og giv dem et par minutter ekstra, til de er helt møre. Kartoflerne kan selvfølgelig også bages i ovnen på helt klassisk vis.
- Skær et kryds i midten af hver kartoffel og klem sammen, så de åbner sig. Lad de rygende varme kartofler dampe af, imens rejesalaten laves.
- Creme fraiche, mayonnaise, sennep, citronsaft og purløg røres sammen til en dressing, som smages til med sukker, salt og peber.
- Afdryp rejerne godt – vrid dem evt. ganske let med hænderne, så mest muligt væde fjernes og vend rejerne i dressingen sammen med 2/3 af stenbiderrognen.
- Anret rejesalaten i de bagte kartofler, evt med frisk salat og pynt med den sidste 1/3 af stenbiderrognen og purløg på toppen. Arranger kartoflerne på et fad og server straks.