Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Stjerneskud med laks og rejer.

2 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Fisk og skaldyr, Frokostretter, Hovedretter, Lette retter, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

For os herhjemme er et stjerneskud den ultimative forårs- og sommermad. En smuk anretning med masser af lækker, frisk fisk, som er en fryd for øjet og ganen – gerne med et glas kølig hvidvin ved siden af. Vi får som regel stjerneskud til frokost eller aftensmad 4-5 gange i løbet af foråret og sommeren og allerhelst i denne her luksusudgave, hvor der er kræset lidt ekstra og tilsat røget laks, rigeligt med store rejer og dampede, grønne eller hvide asparges.

Selvom et klassisk stjerneskud ikke er specielt vanskeligt at lave, så er der en række delkomponenter, som skal være på plads, inden man kan samle sine stjerneskud på tallerknerne og servere dem. Der skal dampes asparges – hvis ikke man bruger asparges fra glas, men det smager vidunderligt at bruge friske grønne eller hvide asparges, når de er i sæson. Det er de så ikke helt endnu, men jeg kunne ikke nære mig forleden dag, så jeg købte alligevel et bundt grønne asparges med hjem. Derudover skal der røres en lækker skaldyrsdressing sammen – jeg bruger denne her, som også er skøn til pil-selv-rejer – og det grønne tilbehør (salat, krydderurter og agurk og tomat, hvis man vil bruge det til pynt) skal klargøres. Endelig skal der dampes og steges rødspættefilet’er.

Jeg plejer at starte med at røre dressingen sammen, tilberede asparges og skylle og klargøre det grønne. Det kan nemlig sagtens tåle at stå og dermed kan jeg koncentrere mig 100 % om fisken, uden at have gang i 5 ting på én gang. De dampede fiskefilet’er ryger som regel i mikrobølgeovnen – så kan jeg nemlig lade den klare arbejdet, imens jeg sørger for de stegte fisk på panden. Har man ikke mulighed for at bruge mikrobølgeovnen, så kan fisken sagtens dampes i en gryde med letsaltet vand og evt. lidt citronsaft, til den er hvid og fast – det tager 3-4 minutter og så kan fisken tages op og afdryppes på lidt køkkenrulle. Endelig kan man selvfølgelig sagtens nøjes med at servere sine stjerneskud med stegte rødspættefilet’er og helt droppe de dampede – det smager stadigvæk fantastisk og en dampet fisk skal ikke være skyld i, at man ikke kaster sig ud i at lave et hjemmelavet stjerneskud.

Stjerneskuddet bygges op på franskbrød – evt. hjemmebagt grydebrød – med masser af friske og sprøde salatblade, asparges, stegt og dampet fiskefilet, dressing, godt med rejer og 1-2 skiver laks – evt. rullet sammen til noget der ligner små roser. Frisk dild og en citronskive på toppen fuldender værket og så er der ellers en gedigen gang weekendhygge eller hverdagsluksus klar til servering. Bryder man sig om rogn, så kan jeg anbefale at toppe anretningen med lidt stenbiderrogn som en ekstra luksus, når det er sæson for den slags delikatesser – de fine, lyserøde rogn er smukke som en del af anretningen og de passer perfekt ind i stjerneskuddets smagsnuancer.

4,75 fra 4 stemmer

Stjerneskud med laks og rejer

Samlet tid25 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 bdt grønne asparges
  • 8 stk rødspættefilet
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 stk æg (sammenpisket)
  • 1 dl rasp
  • 50 gr smør (til stegning)

Cocktail dressing

  • 1 dl creme fraiche
  • 1 spsk ketchup
  • 1 spsk sød chilisauce
  • 1 tsk paprika
  • salt og peber

Desuden

  • 4 skv franskbrød
  • 100 gr salatblade
  • 100 gr røget laks
  • 100 gr rejer
  • 0,5 stk citron
  • 1 bdt dild

Fremgangsmåde

  • Bræk den nederste del af aspargesene, der hvor de naturligt knækker. Damp herefter aspargesene i letsaltet vand i 2-3 minutter og lad dem afdryppe. Der kan også bruges hvide asparges fra dåse.
  • Krydr 4 rødspættefileter med salt og peber og rul dem sammen fra hale-enden mod hovedet. Hæft dem evt fast med en tandstikker. Læg dem i et ildfast fad.
  • Dæk fadet med husholdningsfilm og damp rødspætterne i mikrobølgeovnen i 3-4 minutter afhængig af størrelse, indtil de er faste og hvide i kødet. Fiskene kan også dampes et par minutter i en gryde med letsaltet vand.
  • De resterende rødspættefileter paneres ved først at vende dem i mel, herefter i sammenpisket æg og til sidst i rasp.
  • Opvarm smørret på en pande, og steg fiskefileterne i 2-3 minutter på hver side, til de er brune og sprøde.

Cocktail dressing

  • Kom creme fraiche, ketchup, sød chilisauce og paprika i en skål og rør det sammen til en dressing. Smag til med salt og peber.

Anretning af stjerneskud

  • Rist evt. franskbrødet og anret skiverne på 4 tallerkner.
  • Læg salatblade og grønne asparges på brødet, inden først den stegte og så den dampede fisk lægges ovenpå.
  • Fordel halvdelen af dressingen ovenpå fisken og anret laks og rejer ovenpå. Slut af med resten af dressingen og pynt med en skive citron og frisk dild på toppen.
 

Noter til opskriften

 
Bryder du dig ikke om dampet fisk, eller bliver det for besværligt at tilberede 2 forskellige slags, så kan du sagtens servere et stjerneskud med 2 stegte fiskefileter i stedet for en stegt og en dampet fisk. 
Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
BENNY HANSEN
2 år siden

JEG MENER IKKE DER SKAL LAKS TIL DET RIGTIGE ÆGTE STJERNESKUD!