For os herhjemme er et stjerneskud den ultimative forårs- og sommermad. En smuk anretning med masser af lækker, frisk fisk, som er en fryd for øjet og ganen – gerne med et glas kølig hvidvin ved siden af. Vi får som regel stjerneskud til frokost eller aftensmad 4-5 gange i løbet af foråret og sommeren og allerhelst i denne her luksusudgave, hvor der er kræset lidt ekstra og tilsat røget laks, rigeligt med store rejer og dampede, grønne eller hvide asparges.
Selvom et klassisk stjerneskud ikke er specielt vanskeligt at lave, så er der en række delkomponenter, som skal være på plads, inden man kan samle sine stjerneskud på tallerknerne og servere dem. Der skal dampes asparges – hvis ikke man bruger asparges fra glas, men det smager vidunderligt at bruge friske grønne eller hvide asparges, når de er i sæson. Det er de så ikke helt endnu, men jeg kunne ikke nære mig forleden dag, så jeg købte alligevel et bundt grønne asparges med hjem. Derudover skal der røres en lækker skaldyrsdressing sammen – jeg bruger denne her, som også er skøn til pil-selv-rejer – og det grønne tilbehør (salat, krydderurter og agurk og tomat, hvis man vil bruge det til pynt) skal klargøres. Endelig skal der dampes og steges rødspættefilet’er.
Jeg plejer at starte med at røre dressingen sammen, tilberede asparges og skylle og klargøre det grønne. Det kan nemlig sagtens tåle at stå og dermed kan jeg koncentrere mig 100 % om fisken, uden at have gang i 5 ting på én gang. De dampede fiskefilet’er ryger som regel i mikrobølgeovnen – så kan jeg nemlig lade den klare arbejdet, imens jeg sørger for de stegte fisk på panden. Har man ikke mulighed for at bruge mikrobølgeovnen, så kan fisken sagtens dampes i en gryde med letsaltet vand og evt. lidt citronsaft, til den er hvid og fast – det tager 3-4 minutter og så kan fisken tages op og afdryppes på lidt køkkenrulle. Endelig kan man selvfølgelig sagtens nøjes med at servere sine stjerneskud med stegte rødspættefilet’er og helt droppe de dampede – det smager stadigvæk fantastisk og en dampet fisk skal ikke være skyld i, at man ikke kaster sig ud i at lave et hjemmelavet stjerneskud.
Stjerneskuddet bygges op på franskbrød – evt. hjemmebagt grydebrød – med masser af friske og sprøde salatblade, asparges, stegt og dampet fiskefilet, dressing, godt med rejer og 1-2 skiver laks – evt. rullet sammen til noget der ligner små roser. Frisk dild og en citronskive på toppen fuldender værket og så er der ellers en gedigen gang weekendhygge eller hverdagsluksus klar til servering. Bryder man sig om rogn, så kan jeg anbefale at toppe anretningen med lidt stenbiderrogn som en ekstra luksus, når det er sæson for den slags delikatesser – de fine, lyserøde rogn er smukke som en del af anretningen og de passer perfekt ind i stjerneskuddets smagsnuancer.
Stjerneskud med laks og rejer
Ingredienser
- 1 bdt grønne asparges (asparges fra glas kan også bruges)
- 1 citron (skær 4 skv til pynt og brug resten til tilberedning)
- 8 stk rødspættefilet'er
- 2 spsk hvedemel
- 1 æg (sammenpisket)
- 4 spsk rasp
- smør eller olie til stegning
- 4 skv franskbrød
- salatblade
- 4 skv røget laks
- 100 gr rejer
- 1 bdt frisk dild
- salt og peber
Lyserød dressing
- 1 dl creme fraiche 9-18 %
- 1 spsk ketchup
- 1 spsk sød chilisauce
- ½ tsk paprika
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Bræk den nederste, seje del af de grønne asparges, der hvor den naturligt knækker. Bring en gryde med letsaltet vand og lidt citronsaft i kog og damp de grønne asparges i 2-3 minutter.
- Hæld herefter vandet fra og overhæld straks med iskoldt vand, så kogningen standses og de grønne asparges forbliver sprød-møre. Hæld vandet fra aspargesene og lad dem afdryppe. Bruger man asparges fra glas, skal de bare afdryppes.
- Drys 4 af rødspættefilet'erne med salt og peber og rul dem sammen fra haleenden. Læg dem i et lille fad og tilsæt 2 spsk friskpresset citronsaft og 4 spsk vand.
- Dæk fadet med film og damp rødspætterne i mikrobølgeovnen i 3-4 minutter afhængig af størrelse, til de er faste og hvide i kødet. Fiskene kan også dampes et par minutter i en gryde letsaltet vand.
- De resterende rødspættefilet'er pudres med mel og dyppes herefter i sammenpisket æg og til sidst i rasp. Steg de panerede fisk brune og sprøde på en pande i smør eller olie.
- Rør dressingen sammen og smag den til.
- Anret brødskiverne på 4 tallerkner og smør lidt af dressingen på brødet. Der kan også bruges almindeligt smør.
- Pynt med salatblade og grønne asparges, inden først den stegte og så den dampede fisk lægges på.
- Fordel dressingen ovenpå fisken og pynt med laks og rejer. Slut af med frisk dild og en citronskive øverst. Er det sæson for stenbiderrogn, så pynt evt. med lidt rogn på toppen.
JEG MENER IKKE DER SKAL LAKS TIL DET RIGTIGE ÆGTE STJERNESKUD!
Benny – Nej, der er vist sket en hel del fra det stjerneskud, som vi kender i dag, og til det oprindelige (eller ægte, hvis man foretrækker at kalde det sådan) stjerneskud, som Ida Davidsen “opfandt”, da astronauten Jurij Gagarin var på besøg i København i 1962 😀
Blandt andet var rødspætterne stillet oprejst på brødet, så de lignende spidsen på en rumraket, så hvis dette er kendetegnende for et rigtigt ægte stjerneskud, så har jeg vist aldrig oplevet sådan et 😀
Til gengæld skulle der eftersigende være lagt en blanding af laks og rejer ind imellem de opretstående fiskefileter, i hvert fald hvis man undersøger Ida Davidsens stjerneskud lidt nærmere inde på deres hjemmeside. Hvorimod den dampede fisk og alt pynt, som ofte er at finde på et stjerneskud i dag, ikke var på originalen 🙂