Ingen jul uden fedtebrød. Og de her fedtebrød med havregryn er mindst lige så gode som originalen. En skøn variation, som jeg faldt over for nyligt, og som helt sikkert vil blive bagt mange gange fremover. Småkagerne bliver knasende sprøde, og får en dejlig smag af havregrynskager. Og som prikken over i’et kommer selvfølgelig den skønne romglasur på toppen. Det kan vi ikke undvære.
Nem opskrift på fedtebrød med havregryn.
Det er mindst lige så nemt at lave fedtebrød med havregryn, som det er at lave den klassiske opskrift. Faktisk er fremgangsmåden helt den samme, og så tilsætter man blot havregryn i stedet for kokosmel, men i samme mængde.
Man behøver derfor ikke følge nedenstående opskrift på fedtebrød, hvis man har sin egen favoritopskrift. Det kan fx være en arvet opskrift fra mor eller mormor, som man finder frem år efter år. Det er blot at finde opskriften frem og gå i gang.
Tip! Se også mine bedste tips til lækre variationer under opskriften.
Fedtebrød med havregryn
Ingredienser
- 125 gr koldt smør
- 125 gr hvedemel
- 65 gr havregryn (jeg bruger finvalsede)
- 65 gr sukker
- ½ tsk hjortetaksalt
Romglasur
- 100 gr flormelis
- 1-2 spsk vand
- rom eller romessens efter smag
Fremgangsmåde
- Kom smør og mel i en skål og smuldr smørret ud i melet, til de liger revet ost.
- Tilsæt havregryn, sukker og hjortetaksalt og saml hurtigt dejen.
- Dejen kan også laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
- Tril dejen til 3 pølser (ca 40 cm) og læg dem på en bageplade med bagepapir. Pres herefter pølserne til let flade stænger med hænderne.
- Bag stængerne ved 200 °C (alm ovnfunktion) i 15-20 minutter til de er gyldne.
- Imens røres flormelis, vand og rom eller romessens efter smag til en tyk glasur.
- Fordel glasuren i en bred stribe ovenpå de lune kagestænger. Skær derefter stængerne ud i skrå snitter (ca 2-3 cm)
- Lad kagerne afkøle og glasuren stivne helt, inden kagerne pakkes i en dåse.
- Fedtebrød kan holde sig i 2-3 uger i en dåse. De er ikke frysesegnede, men dejen kan fryses.
Tips til opskriften.
I stedet for glasur tilsmagt med rom eller romessens (aroma), kan man bruge helt almindelig glasur lavet på flormelis og vand. Man kan også smage sin glasur til med appelsinsaft, citronsaft eller limesaft, eller lave en lækker kakaoglasur. Endelig kan man farve glasuren med pastafarve eller frugtfarve og eksempelvis lave kager med fin, lyserød eller julegrøn glasur.
De her fedtebrød med havregryn er en variation over de klassiske fedtebrød som er lavet med kokosmel, og de smager virkelig godt. Man kan uden problemer lave den traditionelle udgave ved at erstatte havregrynene med samme mængde kokosmel.
Se også – Finskbrød I Svenske chokoladebrød I Vaniljekranse
Frys småkagedejen ned.
Præcis som med langt de fleste former for småkagedej, så kan man uden problemer fryse dejen til fedtebrød med havregryn ned. Og eftersom det ikke er specielt meget sværere at lave en stor portion dej, så kan man lige så godt lave dobbelt eller måske endda tredobbelt portion, når man alligevel er i gang, og komme noget af dejen i fryseren.
Når så trangen til småkager melder sig, tager man bare en dejklump ud af fryseren og lader den optø ved stuetemperatur på køkkenbordet i 1-2 timer. Derefter formes og bages dejen som beskrevet i opskriften, og så kan man ellers glæde sig over friskbagte småkager på den nemme måde.