Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Flødekartofler med cheddar og timian.

4 kommentarer
Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Flødestuvede kartofler, flødebagte kartofler eller måske bare flødekartofler. Kært barn har mange navne. Men en aften for nylig fik Morten og jeg et dejligt stykke grillet kød og lidt grøn salat. Og så altså de lækreste flødekartofler med cheddar og timian til aftensmad.

Flødekartofler med cheddar – min bedste opskrift.

Selvom flødekartofler med jævne mellemrum dukker op i mere eller mindre heldige varianter på diverse buffet’er, så er det altså stadigvæk tilbehør der holder. Især i den hjemmelavede version. Jeg har 2 hjemmelavede varianter, som jeg veksler mellem. Lyn-udgaven, som vel ret beset ikke kan kaldes flødekartofler. Den består nemlig af en omgang skrællede og skiveskårne kartofler, der kommes i et fad. Herefter overhældes de med en brik mornaysauce, drysses med lidt salt og peber og bages i 1 time ved 200 °C til kartoflerne er møre.

Og så den traditionelle udgave. Skrællede og skiveskårne kartofler, der lægges i et fad, overhældes med piskefløde og krydres med salt og peber. Og så bages de selvfølgelig i ovnen. Efter smag og behag kan fløden tilsættes diverse smagsgivere i form af paprika, timian, lidt revet ost eller et sammenpisket æg. Ægget hjælper med til at gøre flødesaucen mere cremet ved servering. Men overordnet set er de vigtigste ingredienser kartofler, fløde, salt og peber.

Jeg vælger engang imellem at gå modsat til værks og vender først kartoflerne i flødemassen, inden de placere på højkant i fadet og kommes i ovnen. Det kræver måske en smule mere arbejde, men giver samtidig dejligt sprøde kanter på kartoflerne og nogle gange er kombinationen af en sprød kartoffel med en mør og flødekysset bund bare værd at ofre lidt ekstra tid på.

5 fra 1 stemme

Flødekartofler med cheddar

Bagetid1 time
Samlet tid1 time 15 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 kg kartofler
 • 4 dl piske- eller madlavningsfløde
 • 100 gr revet cheddarost (mozzarella kan også bruges)
 • 2 tsk tørret timian
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver á ca. ½ cm tykkelse. 
 • Kom kartoflerne i en stor skål og hæld fløde, halvdelen af osten, timian, salt og peber i skålen. Vend godt rundt, så alle kartoflerne er dækkede af flødeblandingen. 
 • Placér kartoffelskiverne i et ildfast fad - enten liggende eller opretstående. Hæld evt. overskydende fløde fra skålen ud over kartoflerne. 
 • Dæk fadet til med stanniol og sæt det i ovnen i 30-45 minutter ved 200 °C varmluft. 
 • Tag fadet ud af ovnen, fjern stanniol og drys med resten af osten og evt. lidt ekstra timian. 
 • Sæt fadet tilbage i ovnen og bag i yderligere 30 minutter ved 200 °C varmluft. Server kartoflerne rygende varme.
I stedet for kun at bruge kartofler kan fadet også tilsættes diverse rodfrugter. Fx pastinakker, persillerødder, selleri, rødbeder, søde kartofler eller gulerødder. Rodfrugterne skal bare skrælles og skæres i tynde skiver ligesom kartoflerne. 

Lækkert tilbehør.

Flødekartofler er perfekte ledsagere til svine- og oksemørbrad, diverse oksestege, skinker og fjerkræ. Og det er sikkert grunden til, at de ofte er at finde på buffet’er. De kan stort set spises til alt. Men står der nu ikke lige oksesteg, culotte eller lignende på programmet, så passer flødestuvede kartofler også særdeles glimrende sammen med hjemmelavede frikadeller eller en rigtig god medister på en hverdagsaften.

Kom eventuelt medisteren i et fad, prik den let med en gaffel og steg den gyldenbrun og sprød i ovnen samtidig med kartoflerne. På den måde kan man få aftensmaden færdig med et minimum af arbejde og opvask. Et trick, som vi især bruger om efteråret og vinteren, når dagene bliver korte og det bliver tidligt mørk. Så kan det være hyggeligt, at få forberedelserne til aftensmaden overstået i en fart, når man kommer hjem. Så man efterfølgende kan krumme sig sammen i sofaen med varm te, lune tæpper og stearinlys og bare nyde duftene fra ovnen, der langsomt breder sig i køkkenet og stuerne.

Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Frk. Struds
8 år siden

De ser godt nok gode ud!

Tak for opskriften 🙂

Elsebeth
8 år siden

De er nemlig gode – jeg stabler kartoffelskiverne og hælder væden over dem til sidst. Så er man fri for at stå og ‘smadre’ med dem …