Når jeg engang imellem er helt på bar bund i forhold til tilbehør til aftensmaden herhjemme. Eller når lysten ganske enkelt melder sig. Så laver jeg franske ærter. Franske ærter består i al sin enkelthed af sprød bacon i tern, perleløg og ærter. Og jeg kan garantere, at selvom det måske lyder simpelt, så er det vanvittigt lækkert og perfekt tilbehør til det meste. Fx store bøffer, en lækker oksesteg, stegt kylling, svinemørbrad, koteletter eller dampet fisk for nu blot at nævne et par eksempler.
Se også – Bagte hvidløg I Kartoffelskiver med ost og tomat I Bønner i baconsvøb
Nem opskrift på franske ærter.
De salte og sprøde bacontern, de søde ærter og sød-syrlige og let skarpe perleløg er ganske enkelt et fantastisk match. Der er desuden tale om rigtigt “mande-tilbehør”. For imens jeg har oplevet en hel del herrer, som takkede nej til et par skefulde grønne ærter på tallerkenen, så har jeg aldrig mødt nogen, som takkede nej til ærter med bacon og løg. Jeg siger det bare!
Desuden tager det blot omkring 15 minutter at tilberede ærterne. Hvilket gør dem oplagte som tilbehør til en gæstemiddag, hvor der typisk er en masse andre ting, som man også skal bruge tiden på.
Tip! Se også tips til variationer af de franske ærter under opskriften.
Franske ærter
Ingredienser
- 100 gr bacon i tern
- 1 glas syltede perleløg (afdryppede)
- 300 gr ærter (optøede)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Steg bacontern brune og sprøde i en gryde.
- Tilsæt perleløg og sauter et par minutter.
- Vend ærter i gryden og varm det hele godt igennem.
- Smag til med salt og peber og server.
Tips til variationer.
Franske ærter er oplagte som tilbehør til en gæstemiddag eller måske til nytårsaften, og man kan sagtens gøre det lidt nemt for sig selv. Man kan nemlig sagtens brune baconstykkerne i gryden og stille den til side. Så er det blot at varme baconstykkerne op på ny og tilføje perleløg og ærter til gryden lige inden servering.
Perleløg kan for øvrigt erstattes af løg i grove eller fine tern, som steges gyldne sammen med baconstykkerne. Og man kan også købe frosne perleløg. De skal blot optøs og steges i gryden som anvist. Men jeg synes, at de syltede perleløg giver et utroligt, lækkert pift og et sød-syrligt modspil til både bacon og ærter. Og så kan man jo købe perleløg på glas i stort set alle supermarkeder.
Endelig har jeg set franske ærter i en udgave med strimlet salat eller kinakål. Salaten snittes lige ud ad landevejen, og vendes så i de varme ærter til allersidst, så den lige netop falder sammen. Præcis ligesom når man damper frisk spinat.
Hej Anne-Kathrine 🙂
Det er SÅ lækkert at følge med her på din blog og få inspiration – tak for det 🙂
Kan man i denne opskrift ikke bruge de “frosne” perleløg?
Det er ikke lige noget jeg har spist i mange år – men husker det som noget jeg virkelig gerne vil have igen 😉
AC – Jeg er sikker på, at du sagtens kan bruge frosne perleløg. Dog er jeg ikke helt sikker på, at de frosne løg er syltede, som dem på glas, hvilket giver en lækker sød-syrlig smag til løgene. Men det kan i hvert fald ikke skade at prøve sig lidt frem 😀
Hej, jeg laver det altid med frosne løg, de skal steges lidt længere og nej de er ikke syltede. Jeg hælder lige en spsk. sirup over det hele inden ærterne kommes i – lækkert glaseret tilbehør 🙂
Lone – Det lyder lækkert, men er der en grund til, at du bruger frosne løg? Er de bedre end de syltede løg på glas? 😀
Det kan JEG svare på. Når først du har smagt det med frosne perleløg, så er du overbevist om, det smager meget bedre, end de syltede på glas.
Marianne – Hihi, tak for svaret. Jeg har nu prøvet med både frosne løg og syltede løg og jeg må indrømme, at jeg er ret vild med begge varianter 🙂
Hej
Ændrer det smagen/ kvaliteten, hvis man laver det om eftermiddagen og varmer det op til aften?
Mette – Nej, der sker ikke noget ved smagen/kvaliteten, men du kan risikere, at ærterne bliver sådan lidt grå-grønne (army grønne), når de skal stå, så måske skal du først tilsætte ærterne, når du varmer det hele op igen 😀
Hej Anne-Kathrine!
Dine skønne opskrifter rammer altid vores smagsløg, så mange tak for dem 🙏🏻
På denne årstid bruger du vel frosne ærter til denne opskrift, men hvilket tilbehør vil du foreslå til stegt kylling udover de franske ærter? 🙂
Dorthe – Hvor er det bare dejligt at høre, at du kan bruge mine opskrifter 🙂
Ja, jeg bruger frosne ærter det meste af året, for jeg synes ikke rigtigt af franske ærter hører sig til om sommeren. Så når vi får franske ærter, så er ærtesæsonen som regel forbi 🙂 Hvis du tænker på en helstegt kylling, så er kartofler, skysauce og agurkesalat selvfølgelig helt oplagt. Men derudover spiser vi rigtig mange ovnbagte rodfrugter, som jeg elsker, om efteråret. Jeg har et par forskellige udgaver på bloggen. Stegte gulerødder (på panden) med honning og timian er også lækkert. Og skal det ikke være varmt tilbehør, så er vi ret glade for spidskålssalater herhjemme 😀
ser lækkert ud,men kan man ikke bruge grønne bønner Haricots istedet for ærter? de ærter er ikke lige 1 hit her i hjemmet 😀
Morten – Jo, det kan man sagtens. Eller edamamebønner 😀 😀