Jordskokkesuppe er en af vinterens helt store favoritter. Blød, mild og cremet med den fineste, let nøddeagtige smag. En anden favorit er torsken, som også er i sæson i efterårs- og vintermånederne. Og kombinerer du disse to, så kan du lave den lækreste jordskokkesuppe med bagt torsk og topping af sprød bacon, sød-syrlige æbletern og rugbrødscroutoner. En fantastisk ret, der både kan bruges som let hovedret og fyldig forret. Fx til nytårsaften.
>> Se også alle mine suppeopskrifter lige her.
Jordskokkesuppe med bagt torsk opskrift.
Min opskrift på jordskokkesuppe er rimelig simpel, da jeg godt kan lidt den fine smag af jordskokker. Men du kan sagtens supplere jordskokkerne med kartofler, hvis du vil have lidt ekstra fylde og smag, eller af den ene eller anden grund er nødt til at spare lidt på jordskokkerne.
Jordskokkesuppe med bagt torsk er forrygende lækkert, men du kan selvfølgelig sagtens udelade torsken, hvis det skal være lidt nemmere og mere simpelt på en hverdagsaften. Nøjes evt. bare med én eller 2 slags topping, fx sprød bacon eller æble og rugbrødscroutoner. Torsken kan ligeledes erstattes af ristede jomfruhummerhaler, kammuslinger eller en skefuld stenbiderrogn, når den er i sæson i det spæde forår. Evt. kombineret med den bagte torsk. Det smager fantastisk.
Tip! Se mine bedste tips til jordskokkesuppe med bagt torsk under opskriften.
Jordskokkesuppe med bagt torsk
Ingredienser
Jordskokkesuppe
- 500 gr jordskokker
- 1 stk løg
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk olie
- 2 tsk tørret timian
- 7 dl grøntsagsbouillon (evt. vand + bouillonterning)
- 1 dl madlavnings- eller piskefløde
- 2 spsk citronsaft
- salt og peber
Bagt torsk
- 400 gr torskefilet (4 stykker)
- 2 spsk olivenolie
- salt og peber
Topping
- 100 gr bacon i tern
- 1 stk æble (jeg bruger et rødt æble)
- 100 gr rugbrødscroutoner
Fremgangsmåde
- Skræl jordskokker, løg og hvidløg og skær det i grove tern.
- Opvarm olien i en gryde, tilsæt grøntsager og timian og sauter grøntsagerne et par minutter.
- Hæld bouillon i gryden, læg låg på og lad den snurre i ca. 20 minutter, indtil grøntsagerne er møre.
- Blend suppen glat med en stavblender. Tilsæt herefter fløde og smag til med citronsaft, salt og peber.
Bagt torsk
- Læg torskestykkerne i et ildfast fad med bagepapir. Er nogle af fiskestykkerne tynde halestykker så fold dem ind under sig selv, så de 4 torskestykker bliver nogenlunde lige tykke.
- Dryp fiskestykkerne med olie og krydr med salt og peber.
- Bag fadet midt i ovnen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 12-15 minutter, indtil fisken er lige netop tilberedt, og blevet mælkehvid.
Topping
- Steg bacontern sprøde på en pande og lad dem afdryppe på køkkenrulle.
- Skær æblet i små tern á ca. 1 x 1 cm.
- Ved servering anrettes torskestykkerne i 4 suppeskåle. Den rygende varme jordskokkesuppe hældes ved, og der drysses med sprød bacon, æbletern og rugbrødscroutoner på toppen.
- Evt. rester af jordskokkesuppe kan gemmes på køl i 3-4 dage. Suppen kan desuden fryses. Fisken skal helst spises frisklavet.
Noter til opskriften.
Både jordskokkesuppe, bacontern og æblestykker kan forberedes i god tid, så det blot er torsken, der skal bages inden servering. Husk at dryppe æblestykkerne med citron eller læg dem i vand, så de ikke bliver brune.Tips til opskriften.
Bagt torsk kan også serveres sammen med andre supper. Fx en cremet kartoffel-porre suppe, en blomkålssuppe eller en lækker grønærtesuppe. Gerne en grønærtesuppe med en sjat hvidvin i, som klæder fisken.
Den bagte torsk kan udelades, hvis du bare ønsker en klassisk og lidt mere simpel jordskokkesuppe, som jo også er en virkelig skøn grøntsagssuppe. Fisken kan også erstattes (eller suppleres) af ristede jomfruhummerhaler, kammuslinger eller lidt stenbiderrogn og rejer, hvis det skal være ekstra festligt. Og bacontern kan erstattes af sprødstegt serrano/parmaskinke eller smuldret, sprødstegt chorizo.
Jordskokkesuppe med bagt torsk er oplagt gæstemad, fx til forret, da det meste kan laves i god tid. Suppen kan gøres klar og fryses ned, bacontern kan steges sprøde og æblestykkerne skæres ud og dryppes med citronsaft eller lægges i koldt vand, så de ikke bliver brune. Så er der blot tilbage at tilberede fisken, varme suppen og anrette det hele i dybe tallerkener.
Jeg serverer som regel ikke brød til jordskokkesuppe med bagt torsk og topping af bacon, æbler og croutoner, da jeg synes, retten er fyldig nok i sig selv. Men vil du gerne have brød til, så er et flute eller et godt madbrød eller focaccia jo altid lækkert.
Tilberedning af fisk.
Det kan være lidt af en kunst at tilberede fisk, da den endelig ikke må få for meget, selvom det på ingen måde er svært. Men især torsk kan blive noget så kedelig og “gummi-agtig”, hvis den overtilberedes. Derfor anbefaler jeg, at du holder øje med fisken, imens den bages. Så snart torsken skifter farve fra let gennemsigtig til mælkehvid, og kødet kan adskilles i “flager” ved et let pres med en spatel (eller med fingerspidserne), så er fisken færdigtilberedt, og skal fjernes fra varmen.
Tag gerne fisken op af det ildfaste fad, når den er taget ud af ovnen, og placér den på en tallerken. Så risikerer du ikke, at fisken steger videre på eftervarmen fra fadet. Det er noget så ærgerligt, at servere en overtilberedt fisk, når den som udgangspunkt har været perfekt.