Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Grøn ærtesuppe med kartofler…

6 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Forretter, Hovedretter, Hverdagsmad, Lette retter, Opskrifter, Suppe, Vegetar
Gå direkte til opskriften

Grøn ærtesuppe med kartofler. En lækker og smuk, lysegrøn suppe, som jeg lavede til forret forleden, og som er fuld af “forårsfornemmelser” pga den skønne farve; selv her i januar. Suppen er lavet på en base af løg, kartofler og ærter og selvom det smager fantastisk, hvis man bruger friskbælgede ærter, så kan man sagtens bruge fine ærter fra frost. Ærtesuppen kan med andre ord laves hele året rundt, hvilket passede mig glimrende forleden dag, da jeg pludselig fik lyst til ærtesuppe. Hold da fast hvor har vi efterhånden spist mange supper i løbet af de seneste par måneder, men nu er jeg også mere end almindeligt glad for suppe, enten som forret eller til hovedret med godt madbrød eller lignende “fyldigt” tilbehør.

>> Se evt min opskrift på en nem og lækker kartoffel-porre suppe lige her. 

For at bevare den fine, grønne farve i suppen, er det vigtigt, at man ikke tilbereder ærterne for længe, for så mister de det grønne skær og bliver olivengrønne. Ikke fordi der sker noget med smagen, men der er altså noget over den lysegrønne farve, der minder om nyudsprungne bøgeblade. Derfor må ærterne helst ikke koge i mere end 4-5 minutter, indtil de er lige netop tilberedte. Man skal således kun koge løg og kartofler i 10 minutter, men ikke vende ærterne i suppen før til sidst.

Syre i form af hvidvin er ligeledes med til at bevare den fine, grønne farve og så smager det altså godt med lidt syrligt, som hjælper med til at bryde sødmen fra ærterne og fedmen fra fløden. Men man kan sagtens erstatte hvidvin med lidt citronsaft efter smag, hvis ikke man tilfældigvis står med en sjat vin, eller planlægger at drikke et glas til suppen.

Jeg topper som regel ærtesuppe med sprødstegt bacon i tern, creme fraiche og friskhakket persille eller purløg, men man kan også lægge en klat flødeskum på toppen. De salte og sprøde bacontern kan desuden erstattes af hjemmelavede rugbrødscroutoner (eller rugbrødschips), sprødstegt chorizo eller lignende. Og skal suppen helst mætte lidt, eller evt. gøre det ud for en hovedret, så placer et stykke dampet torsk eller 3-5 grillede kammuslinger i midten af suppen.

Skal det være ekstra festligt, så stil et lille bitte glas med champagne eller lignende mousserende vin ved hver tallerken; det skal ikke være for meget, men nogenlunde hvad der svarer til et shot. Hver enkelt kan så hælde champagnen i sin suppe, røre lidt rundt og se den grønne suppe skumme lystigt. Måske især et hit nytårsaften, hvor man kan servere suppen til forret og således forene både torsken og champagnen i suppen.

4,43 fra 7 stemmer

Grøn ærtesuppe med kartofler

Samlet tid25 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 spsk smør
 • 2 løg (hakkede)
 • 3 mellemstore kartofler (skrællede og skåret i tern)
 • 1 liter hønsebouillon (evt. vand + bouillonterning)
 • 500 gr grønne ærter
 • 1 dl piske- eller madlavningsfløde (kan erstattes af 100 gr flødeost naturel)
 • ½ dl hvidvin (kan erstattes af 2-3 spsk citronsaft)
 • 1 pk bacon i tern
 • salt og peber
 • evt. creme fraiche og hakket persille til pynt

Fremgangsmåde

 • Smelt smørret i en gryde og sauter løgstykkerne heri, til de bliver klare.
 • Tilsæt kartoffeltern og sauter et par minutter.
 • Hæld bouillon i gryden og bring gryden i kog under låg.
 • Lad suppen simre i ca 10 minutter, til kartoflerne er møre.
 • Tilsæt ærter og kog i yderligere 4-5 minutter.
 • Tag gryden af varmen og blend suppen cremet med en stavblender. Ønskes en helt glat suppe, kan man hælde den igennem en sigte, så alle de små ærtestykker sies fra.
 • Stil gryden tilbage på komfuret og tilsæt fløde og hvidvin. Ønskes suppen tyndere, kan man spæde med lidt ekstra fløde, bouillon eller vand.
 • Smag til med salt og peber og varm suppen godt igennem inden servering.
 • Steg baconstykkerne sprøde på en varm pande og server ærtesuppen med bacon på toppen og evt. creme fraiche og friskhakket persille eller purløg.
Hvis suppen skal bevare sin fine, lysegrønne farve, er det vigtigt, at ærterne ikke koger for længe. Ca 4-5 minutter er rigeligt. Lidt syre i form af hvidvin eller citronsaft er ligeledes med til at bevare farven. 

Husk, at I også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i min app (maden i mit liv). Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

 

Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Dorthe
4 år siden

Dejlige opskrifter

Jannie
4 år siden

Ser da bare så lækkert og indbydende ud! Jeg tænker at servere den som forret til gæster. Vil derfor gerne lave den helt færdig i forvejen, så den blot kan varmes nænsomt op lige inden servering (uden at koge). Tror du det lade sig gøre, så den stadig bevarer den flotte grønne farve?

Venlig hilsen Jannie

Ann Andersen
2 år siden

5 stars
Rigtigt god ærte suppe, bestemt ikke sidste gang jeg laver den