De fleste af os kender vist de jordbærkager som man kan lave selv eller købe hos bageren i løbet af hele sommeren. Men indimellem bør man også unde sig selv at prøve en gammeldags jordbærkage med makroner og flødeskum. Præcis ligesom en gammeldags æblekage.
Bærrene koges ganske enkelt til grød og det smarte er, at der både kan anvendes friske og frosne bær, så er man så heldig, at have været forbi et pluk-selv sted og hamstre jordbær til fryseren, så er her et alternativ til hjemmelavet jordbærmarmelade. I øvrigt også en god måde til at få anvendt en skål “glemte” og måske let overmodne jordbær fra køleskabet, eller hvis man har været så uheldig at komme hjem med en bakke friske jordbær “uden smag” – sukker, vanille og en smule citron skal nok bringe det bedste frem i selv de mest sure og intetsigende bær.
En gammeldags jordbærkage minder faktisk en hel del om en gammeldags æblekage, som består af en god æblegrød lagt i lag med makroner og flødeskum. Dog har jeg twistet opskriften en lille smule og tilsat flødecreme med vanille, så måske er der i virkeligheden mere tale om en jordbærtrifli, men jeg kalder den nu alligevel for en kage.
Kagecremen købte jeg færdig denne gang – man kan sagtens koge en både nem og lækker vanillecreme selv, men jeg var en smule i tidspres, da vi skulle i madklub, og jeg havde derfor ikke tid til både at koge jordbærgrød og kagecreme og vente på, at de kølede ned, inden jeg samlede kagen. Kagecremen vendte jeg efterfølgende sammen med flødeskum til en flødecreme – en virkelig lækker, luftig og vanilleduftende creme som, udover jordbærkager, også gør sig glimrende i hjemmelavede lagkager.
Gammeldags jordbærkage
Ingredienser
- 500 gr jordbær
- ½ dl vand
- 6 spsk sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 2 spsk citronsaft
- 2 spsk maizena
- ½ dl vand
Desuden
- ½ brev kagecreme pulver (eller 1 portion hjemmelavet vaniljecreme)
- 2½ dl mælk
- 4 dl piskefløde
- 40 makroner
Fremgangsmåde
- Skyl og nip jordbærrene og kom dem i en gryde sammen med sukker og citronsaft. Bruges frosne bær, hældes de blot direkte i gryden uden optøning.
- Bring gryden i kog og lad bærrene koge ved svag varme til de koger ud. Ønskes grøden ekstra glat, så giv den evt. en tur med stavblenderen.
- Rør maizena og vand sammen i en lille skål og hæld det i gryden under omrøring.
- Lad grøden koge igennem i et par minutter, indtil den tykner let. Tag gryden af varmen, hæld grøden i en skål og lad den køle af.
- Rør cremepulver sammen med mælk efter anvisning på pakken.
- Pisk fløden til skum og vend halvdelen i cremen. Resten gemmes til pynt.
- Fordel jordbærgrød, makroner og klatter af flødecreme lagvist i en skål. Slut med et lag jordbærgrød og pynt med flødeskum på toppen.
- Pynt evt. med frysetørret hindbær inden servering.
- Jordbærkagen er bedst, samme dag den er lavet, men evt. rester kan gemmes på køl i 1-2 dage. Kagen er ikke fryseegnet, men grøden kan fryses.
Det var sørme da en lækker ting. Jordbærkage er altid godt. Hos os bliver der brugt bananer og makroner imellem jordbær lagene. Og flødeskum på toppen.
Skal da prøve din variant med flødecreme ?? elsker creme
Yvonne – Åhhh, det lyder da heller ikke dårligt med bananer og makroner – kan være jeg skal prøve det næste gang 😀
Hej Katrine, har du ikke engang haft en jordbærkage på en fædig mazarinkage, man køber i suermarkederne. ?
Mange hilsener Ann