Husker i grøn giftkage? Den klassiske bradepandekage, som var et hit til fødselsdage og klassens time? Og meget speciel og sjov at spise, fordi den var…. grøn! Jeg har vist aldrig fået serveret giftkage hjemme hos mine forældre, men jeg husker den fra skolen, hvor der jævnligt blev delt grøn giftkage ud. I skarp konkurrence med chokoladekage og flødeboller selvfølgelig.
Se også – Grøn giftkage muffins I Drømmekage I Chokoladekage med glasur
Nem opskrift på grøn giftkage/bladankage.
I virkeligheden er der jo ikke så meget hokus pokus over den lysende grønne kage. Rent bortset fra farven, som til stadighed glæder både børn og barnlige sjæle. En rigtig Hulk, Turtles, Zombie og slimkage, som er helt perfekt til halloween. Rent smagsmæssigt minder kagen mest af alt om en klassisk sandkage, men den bliver så lige ekstra lækker og “marcipan-agtig, fordi der tilsættes mandelessens. Og jeg må altså indrømme, at den smager lige så godt, som jeg husker den.
Jeg havde en rest mandelessens, som jeg brugte, da jeg bagte denne her makronkage/tvebakkekage. Og det kunne jeg jo passende bruge til giftkagen. På den måde blev kagen ret autentisk og helt som jeg husker den fra folkeskolen. En anden gang kunne jeg dog sagtens finde på at udelade mandelessens og i stedet eksperimentere lidt med at komme 50-100 gr revet marcipan i dejen. På den måde bliver kagen lidt mere mazarinkage-agtig på den ægte måde uden brug af essens. Dog tænker jeg, at det mest er de voksne, der vil sætte pris på revet marcipan. De fleste børn er vist ligeglade og mest fokuserede på den fine, grønne kage.
Grøn giftkage (bladankage)
Ingredienser
- 150 gr smør (blødt)
- 150 gr sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 3 stk æg
- 2 tsk mandel aroma (tidligere mandel essens)
- grøn konditorfarve
- 150 gr hvedemel
- 1,5 tsk bagepulver
- 0,5 dl mælk (eller vand)
Glasur
- 150 gr flormelis
- 2 spsk usødet kakaopulver
Fremgangsmåde
- Kom smør, sukker og vaniljesukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk imellem hvert æg.
- Rør mandel aroma og grøn konditorfarve i dejen, indtil farven er passende lysegrøn. Husk at farven falmer en smule under bagning.
- Sigt hvedemel og bagepulver sammen og rør det i dejen sammen med mælken.
- Fordel dejen i et ildfast fad (ca 20 x 25 cm) foret med bagepapir.
- Rør flormelis, kakaopulver og en lille smule vand sammen til en tyk glasur og fordel det ovenpå kagen.
- Bag kagen ved 180 ° (alm ovnfunktion) i ca 35-45 minutter, til kagen er gennembagt. Tjek evt. ved at stikke en tandstikker i midten af kagen.
- Afkøl kagen på bageristen. Fjern herefter bagepapiret.
- Rør flormelis og kakaopulver sammen med en smule vand til en tyk glasur.
- Fordel glasuren på den afkølede kage og lad den sætte sig i 15-30 minutter.
- Kagen holder sig svampet i 3-4 dage, hvis den pakkes godt ind. Den kan desuden fryses – dog bedst uden glasur.
Noter til opskriften.
Kagen kan sagtens holde sig blød og lækker i flere dage, hvis den pakkes godt ind, hvilket gør den oplagt til fødselsdagsuddeling og klassens time kage. Den kan nemlig uden problemer bages dagen i forvejen. Grøn konditorfarve er smagsneutral, så selvfølgelig kan kagen også laves uden farve.Glasur og kagepyntning.
Mht topping, så har jeg valgt at bruge glasur, men man kan også bruge lys, mørk eller hvid chokolade. Man kan desuden gå all in på farverne, når nu kagen er grøn i forvejen, og tilføje blå, lilla eller orange glasur, for nu blot at nævne et par eksempler. En grøn kage med orange glasur er jo et rigtigt halloween hit.
Kagen kan for øvrigt sagtens laves uden den grønne farve. Grøn konditorfarve eller frugtfarve smager jo ikke af noget, så det går på ingen måde ud over smagen, hvis man dropper farven. Til gengæld bliver kagen måske lidt mere “spiselig” for nogen, hvis den ikke er grøn.
Bag kagen til børnefødselsdagen (evt skåret ud som en kagemand eller en grøn fodboldbane), til klassens time eller til kollegaerne. Den vil formentlig vække genkendelse, nostalgi og barnlig glæde hos de fleste voksne. Desuden har kagen den store fordel, at den holder sig frisk i flere dage. Man kan derfor uden problemer bage den dagen i forvejen og blot tage den under armen på vej ud af døren om morgenen. Og det kan vi jo godt lide!
Dejligt at se, at der er andre voksne end mig, der elsker denne kage:) troede kun, det var børn, men den smager jo bare godt, så det undrer mig ikke:)
virkelig god blog, du har her. Generelt er jeg ikke så stor fan af madblogs, da jeg ofte synes, det hele bliver alt for glansbilledeagtigt og opstyltet, men din blog er bare går og hyggelig, og man kan mærke , at det er ægte kærlighed til god mad, der tæller.
Håber på flere boganmeldelser i fremtiden, da jeg også selv er en rigtig læsehest:)
Mange hilsner fra katrine.
Katrine – Tusind tak for din søde hilsen – dejligt at du kan bruge min blog og mine opskrifter. Mht. boganmeldelserne, så kommer de løbende og det er bestemt ikke noget, som jeg har planer om at stoppe med 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Jeg husker især den lyserøde version, men mere med vanilie smag
Grøn giftkage – den skønne klassiker . Det er jo bare det helt forkerte navn , husker fra min barndom denne kage og navnet er bladankage
Venlig hilsen Henrik Petersen ..
Henrik – Navnet kan vist give anledning til en del diskutioner. Jeg husker den som giftkage, men er allerede blevet gjort opmærksom på, at den altså hedder græskage, fodboldkage, bladankage, spejderkage, monsterkage, Hulk kage og Turtles kage.
Vi kan vist bare konkludere, at kært barn har mange navne 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Kan man fryse den
Anita – Ja, det er ikke noget problem. Dog skal man måske vente med glasur til den er optøet 😀
Mandelessens kan man ikke købe mere. Så vil jeg høre om mandel ekstrakt eller aroma. Er det, det samme.????? For jeg har prøvet at bage en mandel kage, og den smagte ikke som hvis det var mandelessens der var kommet i.
Mette – Jeg tror, du har helt ret i, at det ikke længere hedder mandelessens men mandelaroma. Jeg har brugt sådan en lille brun flaske fra Dr. Oetker og for at være helt ærlig, så husker jeg ikke længere, hvad der stod på den, men det kan sagtens passe, at det har fået nyt navn. Jeg husker, at min farmor bruge mandelessens, men det er jo maaaaange år siden og hvorvidt essens smagte af mere, end aromaen gør i dag, det kan jeg simpelthen ikke svare på. Desværre 🙂
Hejsa.
Skal der bare laves dobbelt til en stor bradepanden? Den skal nemlig prøves til fødselsdag for klassen.
Tina – Jeg ville nok lave tredobbelt portion til en stor bradepande. Så er du helt sikker på, at bliver kagen ikke risikerer at blive flad i den store bradepande 🙂
Kan du ikke lige skrive dette i opskriften også, altså at til en bradepande skal det være 3 x opskriften
Desuden er det fornuftige at lægge mørk pålægschokolade på mens den er varm, så smelter chokoladen selv ud så det passer perfekt.
Forresten en bradepande str kage er max holdbar 24 timer.
for så er den spist 🙂
Jimmy – Jo, jeg kan lige se, om jeg kan finde plads i opskriften til at nævne, at der går 3-4 x opskrift til en hel bradepande 😀
Hej. Kan man komme bananer i ? Hilsen Karin 😊
Karin – Det kan du formentlig godt, men så skal du nok lige justere lidt på mængden af væde, så den ikke bliver klæg.
Hvis jeg var dig, ville jeg nok finde en opskrift på en banankage og bruge den som udgangspunkt og så farve den grøn 😀 😀
Men kan skifte æg ud med en halv banan pr æg – så bliver den vegansk 😍🙏🏻
Tulle – Tusind tak for tippet 🙂
Hej, vi glæder os til at smage den, plus min mand skal have den med i morgen da han har fødselsdag, med på arbejde. Vil lige spørge, kan man bruge en bradepande
Marianne – Du kan sagtens lave kagen i en bradepande, men så skal du nok gange opskriften med 3 eller 4 da denne her opskrift kun er beregnet til et mindre, ildfast fad 😀
Hej, tak for svaret, vi har så lille ildfast fad
Undskyld har skrevet forkert, sådan et lille ildfast fad har vi ikke. Kan godt li og stå i køkkenet og bage eller lave mad især bage, går det ud og min krop især ryggen
Hvilken farve bruger du? Synes de nævnte farver kun giver pastel grøn og ikke den meget grønne som på billedet
Anni – Jeg bruger grøn konditorfarve – mener at det er Dr. Oetker, der laver den. Men hvis du vil have en meget grøn kage, så kan du også købe pastafarve i de fleste større supermarkeder. Jeg ved, at bl.a Føtex og Bilka har det i deres bageafdeling 🙂
Hejsa.
Skal lave lagkage til min mor om et par dage, og hun elsker grøn kage.
Jeg tænkte på om man kunne bruge denne opskrift og så bage den i en lagkage form i stedet.
Og så derfor skære dem ud som normale bunde i en lagkage.
Håber du svare 🙂
Freja – Du kan sagtens bage giftkagen i en springform og skære den ud i bunde. Dog skal du være OBS på, at giftkage jo ikke normalt er en dej, som man bruger til lagkagebunde, så bundene bliver jo nok lidt “tungere” end traditionelle lagkagebunde 😀
Desuden ville jeg nok lave dobbelt portion, så du kan få en ordentlig højde på bunden – ellers kan den blive svær at dele i bunde 😀
Hvis man vil lave den som muffins, skal tiden forkortes og hvor mange muffins vil der ca være til ?
Michelle – Du kan bare følge denne her opskrift på grøn giftkage muffins 😀
https://madenimitliv.dk/groen-giftkage-muffins/
Hej
Jeg ville høre om man skal tage det der mandelaroma i eller om kagen kan undværer det, elsker giftkage dejlige opskrifter du har
Mange hilsner Sara
Sara – Du kan sagtens udelade mandelaroma. Der er dog aroma i originalopskriften, så kagen vil selvfølgelig ikke få den samme karakteristiske mandelsmag, hvis du udelader den 😀
Skal smøren smeltes ?:)
Christina – Nej, smørret skal bare være blødt 😀
Kan jeg udskifte smøret med olie eller smør fra Naturli?😅 Til en der ikke kan tåle mælkeprodukter.
Louise – Ja, det burde ikke være noget problem 😀
Jeg kan lide det