Ovenpå coronavirus og nedlukningen af landet er der rigtig kommet gang i bageglæden rundt omkring i de små hjem. Det kan jeg i hvert fald se her på bloggen, hvor det især er kageopskrifterne og de nybagte boller, som hitter i disse dage. Vi prøver tilsyneladende alle at få det bedste ud af situationen og samles derhjemme med familien og hygger os, hvilket jeg synes er noget så fint. At jeg så på ingen måde kan se nødvendigheden i at hamstre 15-20 pk gær, så der ikke er andre, som kan glæde sig til en portion nybagte boller, er jo en helt anden og temmelig egoistisk sag. Men det skal det slet ikke handle om i det her indlæg, for jeg har nemlig også været en tur i køkkenet og det kom der en portion grøn giftkage muffins ud af.
>> Se også min bedste opskrift på chokoladescones bagt med bagepulver lige her.
En grøn giftkage (også kaldet bladankage, turtleskage, græsplænekage, fodboldkage og Hulk kage – det varierer lidt fra generation til generation) er en rigtig klassiker, som de fleste af os husker fra barndommen og ikke mindst folkeskolen. Den er lavet med mandelaroma, hvilket giver den karakteristiske smag af mazarinkage og mandler og derudover er den farvet lysegrøn med grøn konditorfarve/frugtfarve.
Giftkagen har det med at glide ud i glemslen, for så pludselig at dukke op igen som et nostalgisk gensyn med en kær, gammel ven. Sådan går det i hvert fald som regel, når jeg laver en grøn giftkage. Men da jeg gik i køkkenet for at bage giftkage i går, besluttede jeg mig alligevel for at ændre lidt på opskriften og bage en portion muffins i stedet for den klassiske bradepandekage. Ikke mindst fordi det nogle gange kan være meget nemmere med muffins, når den står på uddeling af kage til kollegaer og klassekammeraterne. Og resultatet blev altså mindst lige så godt som skærekagen – saftige og fint, lysegrønne muffins med en tydelig smag af mazarin og mandler.
>> Se min opskrift på en klassisk, grøn giftkage med glasur lige her.
Normalt pynter man en grøn giftkage med brun glasur lavet på flormelis og kakaopulver rørt sammen med lidt vand. Men da jeg alligevel havde god, mørk chokolade liggende i skuffen, besluttede jeg mig for at lave en rigtig chokoladeglasur af chokolade, smør og flormelis. Chokoladeglasuren bliver tykkere end en traditionel glasur. Det betyder, at den er lidt nemmere at styre, så man kan fordele et fint lag blank glasur på hver muffin, men derudover så smagen glasuren altså også bare virkelig godt. Den smager jo rent faktisk af god chokolade.
Vil man hellere bruge almindelig kakaoglasur, så gør man selvfølgelig bare det og faktisk kan man også bruge lys eller mørk pålægschokolade. Pålægschokoladen lægges på de rygende varme muffins, når de lige er kommet ud af ovnen. De varme kager får i sagens natur pålægschokoladen til at smelte og så kan man glatte efter med en spatel eller en kniv. Ret nemt og superlækkert – især med en rigtig god pålægschokolade.
Grøn giftkage muffins
Ingredienser
- 3 stk æg
- 150 gr sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 200 gr hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 0,5 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 150 gr smør (smeltet)
- 2 tsk mandel aroma (mandel essens)
- 4 tsk grøn konditorfarve (findes i større supermarkeder)
Chokolade glasur
- 100 gr mørk chokolade
- 25 gr smør
- 25 gr flormelis
- 1 spsk mælk
Fremgangsmåde
- Kom æg, sukker og vaniljesukker i en skål og pisk det sammen til en let og luftig æggesnaps.
- Sigt hvedemel sammen med bagepulver og salt og vend blandingen i æggesnapsen sammen med smeltet smør.
- Til sidst røres mandelaroma og grøn konditorfarve i dejen. Mængden af konditorfarve (og dermed farven på de færdige muffins) kan variere lidt efter smag og behag.
- Fordel dejen i 15 almindelige muffinsforme eller 12 amerikansle muffinsforme. Formene skal fyldes ca. 3/4 op. Placer evt. kagerne i en muffinplade af metal, så holder de nemmere formen i ovnen.
- Bag kagerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 20 minutter, til de er fint hævede og gennembagte. Tjek evt. ved at stikke en tandstikker eller lignende ned i midten af en kage.
- Lad de grønne giftkage muffins afkøle helt på bageristen.
- Kom chokolade og smør i en lille gryde og smelt det forsigtigt ved svag varme.
- Rør flormelis i chokoladeblandingen. Juster derefter konsistensen med lidt mælk og rør sammen til en fin, blank glasur.
- Fordel chokoladeglasuren på de afkølede muffins og lad glasuren tørre.
- Opbevar kagerne i en lufttæt beholder eller pose, hvor de holder sig friske og svampede i 2-3 dage. De kan også fryses.
Hej
Fryses dine muffin giftekage med eller uden sjokoladen på?
Beinta – Jeg ville fryse dem uden chokolade-glasur da glasuren ikke er så pæn efter en tur i fryseren 😀
Kan man lave dejen dagen i forvejen?
Trine – Jeg vil ikke anbefale at lave kager med bagepulver, natron og lignende dagen i forvejen, da bagepulveret aktiveres i det øjeblik, det blandes i dejen og bliver vådt 😀