“Grydebrød”, “Verdens bedste brød” eller “Verdens nemmeste brød” – kært barn har mange navne. Men faktum er i hvert fald, at brødet bliver bagt i en gryde, smager fantastisk og er supernemt at lave, så alle navnene passer på en prik. Jeg har efterhånden bagt en del grydebrød, men fik lyst til også at prøve at lave et grydebrød i stegeso eller römertopf. Navnet afhænger lidt af, hvilken form for stegeso, man har. Er den lavet af rødt ler, kaldes den som regel en römertopf og så skal man lige huske, at den skal ligge i blød i rigeligt koldt vand, inden man sætter den i ovnen. Desuden skal en römertopf altid sættes i en KOLD ovn, og opvarmes sammen med ovnen. Ellers kan den revne.
Hovedingredienserne til grydebrød er stort set altid nogenlunde ens; mel, vand, salt og en ærtestor klump gær. Mine opskrifter varierer dog en smule fra gang til gang og denne her gang kom jeg en smule eddike i dejen. Det er første gang, at jeg har lavet dej med eddike, men det kan varmt anbefales, idet eddiken tilfører en smule syre til dejen – præcis som en god surdej.
Det tager tid at bage et grydebrød – mellem 14 og 20 timer. Men det drejer sig heldigvis om godt og vel 10 minutters effektiv arbejdstid. Resten er bare hævetid. Og belønningen er så rigeligt arbejdstiden værd, når man åbner låget på gryden eller stegesoen og ser det gyldentbrune og sprøde brød ligge der, med en let revnet og knasende sprød skorpe og en saftig og sej krumme.
Jeg kunne slet ikke vente med at smage på brødet, så jeg skar det i skiver til fotograferingen på trods af, at det endnu var varmt, hvilket det smeltende smør da også bærer præg af. Og sekundet efter de sidste billeder var skudt, smed jeg kameraet, fordelte smørret på brødskiven og spiste den. Haps. Jeg elsker, elsker ELSKER nybagt, sprødt brød og dette her skal bages igen inden længe, måske varieret med lidt krydderurter eller lign. i dejen?
Grydebrød (bagt i stegeso)
Ingredienser
- 1½ dl vand (lillefingervarmt)
- gær på størrelse med en ært
- 1½ dl øl (kan erstattes af vand)
- 1 spsk eddike
- 1 spsk olivenolie (plus lidt til smøring af skål)
- 1½ tsk groft salt
- 150 gr durummel (plus lidt til bunden af stegesoen)
- 250 gr hvedemel (plus lidt ekstra til æltning)
Fremgangsmåde
- Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri.
- Tilsæt de resterende ingredienser og rør dejen godt sammen til en klistret masse.
- Lad dejen hæve tildækket på køkkenbordet i 12-18 timer. Jo længere hævetid, jo bedre brød.
- Vend dejen ud af skålen på et meldrysset bord, fold den let sammen og form den til en pæn kugle.
- Kom dejen i en oliesmurt skål, dæk den til og lad den hvile yderligere 2 timer.
- Bruger man en römertopf skal den trække i vand i ca 10 minutter. Tør den derefter af og sæt den med låget på i en kold ovn. En almindelig stegeso kan sættes direkte i den kolde ovn.
- Varm ovnen op til 250 °C (varmluft) og vent herefter yderligere 30 minutter, til römertopfen/stegesoen er gennemvarm. Får den ikke tid til at blive gennemvarm, kan man risikere, at det færdigbagte brød sidder fast i bunden.
- Tag stegesoen ud af ovnen, tag låget af og drys lidt durummel i bunden. Der kan også bruges solsikkefrø eller almindeligt hvedemel.
- Hæld forsigtigt dejen fra skålen ned i stegesoen, læg låget på og sæt stegesoen tilbage i den varme ovn.
- Bag brødet ved 250 °C (varmluft) i 30 minutter. Herefter fjernes låget, ovntemperatuen sænkes til 220 °C (varmluft) og brødet bages i yderligere 10-15 minutter til det er gyldent og gennembagt.
- Det færdigbagte brød vendes ud af stegesoen og afkøles på en bagerist.
Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.
Enten kan de ikke – eller også er de rigtig gode til det der med at bage og lave mad – de amerikanere. På en blog læste jeg, at han smurte et stort stykke bagepapir med så meget olie, at dejen lå op mod den hele vejen op, når han løftede papiret over i en almindelig skål. Når ovnen var klar, løftede han hele molevitten over i gryden, smækkede låget på og klippede hurtigt det meste af det overskydende papir af. Her er løsningen, så man fint kan klare sig uden en dyr hævekurv, som kræver en masse mel, for at dejen ikke skal hænge i. Det værste jeg ved er at bide ned i mel og ville til enhver tid skrabe det hele af. Tror du, at vores bagepapir vil blive blødt op af olien, så dejen falder ud, når man flytter den over i gryden? Jeg har tænkt, at det kunne være en god idé at lægge et ekstra stykke bagepapir ned i skålen. Jeg har læst på en amerikansk blog, at man tilsætter eddike for at give brødet “smag af surdej”.
Elsebeth – Jeg skal ikke kunne sige, om vores bagepapir ville blive opløst af olien – der kunne i hvert fald godt være en risiko, men et alternativ kunne da helt sikkert være, at bruge 2 stykker. Eller også kunne man måske bruge de der stykker bagepapir, som kan genbruges igen og igen. De må da nødvendigvis være mere robuste end de andre?
Lyder ellers som en god idé den amerikanske blogger har fået, hvis man vil undgå melorgiet i hævekurven – jeg bryder mig personligt heller ikke om alt det mel. Jeg dryssede en ganske lille smule i bunden af römertopf’en, for at brødet ikke skulle side fast, men jeg bruger aldrig mel i bunden, hvis jeg bager brødet i gryde – så længe gryden er helt gennemvarm, er der ikke noget der sidder fast her 🙂
Til gengæld lyder det som en god idé at løfte dejen over i gryden/römertopf’en vha bagepapir, fordi man på den måde undgår at slå bare den mindste smule luft ud af brødet. Uanset hvor forsigtigt man “hælder” den færdighævede dej fra skålen og over i gryden/römertopf’en, vil den jo altid falde en smule sammen og miste lidt luft, så det er bestemt en metode, jeg godt kunne finde på at eksperimentere videre med 🙂
Bagepapiret kan godt tåle olien ..
Men hvorfor er dejen så “levende” efter hævning
Meget svær ælte og forme .. skal “hældes” ned i skålen
Synes skorpen bliver meget hård .. men tænker jeg kan lægge et vådt viskestykke over
Men lækkert brød
Mvh
Inger – Du skal endelig ikke “ælte og forme” dejen, efter den er hævet. Dejen er så “levende” fordi den er fyldt med lufthuller ovenpå hævningen og desuden er lavet med et minimum af mel for at give et lækkert og saftigt brød. Efter den første hævning skal dejen blot “hældes” ud på et meldrysset bord og samles let til en kugle. Derefter skal den hæve igen, og til sidst “hældes” ned i formen, inden den skal bages. Så når du skriver, at du synes, dejen skal “hældes” ned i skålen, så er det helt korrekt. Der skal med andre ord røres så lidt ved brødet som muligt 🙂
Og ja, skorpen bliver sprød (synes nu ikke den bliver decideret hård), da der er tale om et italiensk-inspireret brød udelukkende bagt på mel, vand og gær. Hvis man er vant til at bage brød med æg, mælk og smør, så vil skorpen nok være en smule anderledes 😀
Tak f svar og har idag bagt “hurtigt” grydebrød og tog stor spatel m lidt mel omkring og vippede dejen ned på bagepapir og op i skål smurt m olie .. og efter hævning igen .. fat i bagepapiret og op i le creuseen ..
har lagt brødet i vådt viskestykke
Sådan gør jeg med rugbrød ..
skorpen kan være lidt hård når man er ældre .. og har sarte mundslimhinder
Men ellers et megalækkert brød
Jeg brugte 1.5 dl mørk øl og 1.5 dl vand ..
👍☘️
Har fulgt opskriften men efter natten over ca.20 timer er der ikke særlig meget hævning.
Freddy – Brødet skal ikke hæve særlig meget natten over, mest bare danne luftbobler. Det hæver som regel fint op i ovnen alligevel 😀
Jeg tænkte nok, at det ville interessere dig! Idéen med at bruge en almindelig skål frem for at købe en hævekurv tiltaler mig, for kunsten er ikke at købe alt muligt, men at man klarer sig med det, man allerede har. Jeg tror, jeg vil prøve med to stykker almindeligt bagepapir, fordi man lynhurtigt klipper det meste af det overskydende af, så snart låget er lagt på. Nu kender jeg ikke størrelsen (og prisen) på genbrugspapiret – der er vel også en grænse for, hvor meget der kan stikke ovenud.
Elsebeth – Jeg tror du har ret, det må kunne lade sig gøre med 2 stykker dobbelt bagepapir. Og ellers så har du i hvert fald givet det forsøget, så må det jo briste eller bære 🙂
Nu må jeg vist efterhånden få testet det grydebrød 🙂 Men jeg har kun en alm Römertopf og ikke den specielle bageversion.
Hvilken version af Römertopf anvender du?
Mette – Jeg vidste slet ikke, at der var en speciel bageversion 🙂 Jeg tror altså sagtens du kan lave brødet efter min opskrift her, for jeg har bare en helt almindelig en i rødt ler 🙂
Held og lykke, og husk at römertopfen skal være brændende varm inden dejen hældes deri, så den ikke hænger fast 😀
Jeg glæder mig til at prøve din opskrift, men jeg har et par tvivlspørgsmål:
Første linje i din ingrediensliste starter med “1 stk”, men hvilken “stk” der er tale om, står der ikke?
Og i.f.h.t. Römertorpf’ens opvarmning: er det forstået rigtigt, at den sættes ind i den kolde ovn og først fra ovnen når op på 240 grader, skal der gå 30 min, før “römer’en” er klar til brug?
Mvh
Henrik
Henrik – Hehe, 1 stk betyder at portionen giver et stk brød 🙂 Jeg har nu tilføjet “brød” til sætningen, så der ikke er andre der oplever samme forvirring som dig 🙂 Og det er helt rigtigt, at der skal gå ca. 30 minutter, fra ovnens temperatur når 240 grader – det er meget vigtigt, at römertopf’en er helt gennemvarm, ellers vil brødet ikke slippe, så giv den hellere lidt for meget tid end lidt for kort og drys gerne med rigeligt mel i bunden af römer’en.
Rigtig god fornøjelse 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej
Din opskrift lyder så lækker, og jeg blandede den sammen i går aftes og lod den stå på køkkenbordet til i morges for at hæve. Inden jeg kørte på arbejde satte jeg skålen med dejen i køleskabet….. tror du det gør nogen forskel? Håber ikke det ødelægger den 🙂
Men er SÅ spændt på at smage brødet senere, synes det lyder godt med øl i 😉
Mvh. Anne Mette
Anne Mette – Hejsa 🙂 Nej umiddelbart tror jeg ikke, der sker noget ved at stille dejen i køleskabet. Der er jo ikke så meget gær i, så det minder jo lidt om et koldhævet brød i forvejen. Jeg har selv tidligere sat dej med et minimum af gær i køleskabet, hvis det hævede for hurtigt i forhold til, hvornår jeg kunne nå hjem og bage og det er endnu ikke mislykkedes for mig 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Hej igen 🙂
Nu har jeg fået det bagt, og smagt.
GUD…. hvor smager det dog himmelsk…… Virkelig god opskrift…..
Men….. Lidt mindre salt til min smag ville ikke gøre noget, men det en smag sag 🙂
Det får helt klart 10 kokkehuer ud af 10….. Skorpen er bare perfekt og det slap stegesoen uden problemer.
Tusind tak for lækker opskrift… Skal lave ny dej af denne igen på søndag så jeg kan bage det til kollegerne på job på mandag.
God weekend
Mvh. Anne Mette
hej
Jeg vil meget gerne prøve at bage brød i stegeso og denne opskrift lyder super. Jeg er dog i tvivl om melet i bunden. Andre opskrifter siger olie. Min stegeso er uglaseret -jeg frygter altså at det nemt hænger fast. Gør det en forskel om det er en glaseret eller uglaseret stegeso? eller er det kun opvarmningen der er vigtig?
mvh
Karin
Karin – Jeg har selv en uglaseret stegeso og jeg havde ikke problemer med at få brødet løsnet, men det er meget vigtigt, at stegesoen er varm nok. Hvis du føler mere for at komme lidt olie i bunden og har læst, at andre har haft succes med det, så synes jeg da helt klart, du skal prøve at starte med det. Det er så træls, hvis noget mislykkes den første gang man laver det 🙂
Det kunne være jeg selv skulle prøve med olie i bunden næste gang, for det viste jeg faktisk ikke man kunne 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej – jeg har testet dette brød, og det er ganske rigtig fantastisk !!
Jeg har dog 2 spørgsmål – hvis man er så heldig, at der er lidt brød tilbage, når man har smagt det, hvordan opbevarer man det så bedst, hvis man gerne vil bevare den sprøde skorpe?
Og dernæst – hvis man laver dobbelt portion, er bagetiden så den samme?
Mvh Lise 🙂
Lise – Nu er det meget sjældent, at vi har rester tilbage af brødet, men jeg har engang ladet mig fortælle, at hvis man opbevarer det indpakket i et viskestykke, så bevarer brødet bedre sin sprøde skorpe. Dog tror jeg ikke, at det kan lade sig gøre at bevare den sprøde skorpe 100 % – brød er bare bedst, når det er nybagte 🙂 Mht. dobbelt portion, så må jeg indrømme, at jeg aldrig har prøvet at bage mere end en enkelt omgang – min gryde/römertopf er nemlig ikke stor nok til at rumme mere end en enkelt portion. Derfor ved jeg heller ikke, om der skal lægges lidt ekstra tid til bagningen, men prøv da at kaste dig ud i det, læg evt. lidt ekstra tid til bagningen og hold øje med brødet undervejs, og hvis brødet ser fornuftigt og lysebrunt ud og lyder hult, når det vendes ud af formen og bankes under bunden, så er det færdigt. Hvis ikke, så må det have lidt længere tid 🙂
Hej,
I går lavede jeg dejen – en dobbeltportion, alle ingredienser x2, og bagte det her til morgen i min 26 cm. / 5,3 liter solgule Le Creuset støbejernsgryde. Dejen hævede perfekt og brødet fik en dejlig sprød skorpe og en lækker krumme. Jeg gav det normal tid, 30 min. med låg + 15 min. uden låg.
Et tip jeg engang læste er, at kernetemperaturen skal være omkring 94-96 grader, så er det gennembagt.
Kim – Hold da fast et kæmpebrød du der har fået bagt. Glæder mig at det blev godt og dit gode tip med kernetemperaturen på brødet er hermed givet videre 😀
Man kan også strø solsikkefrø i bunden af gryden, inden man putter dejen i – så hænger brødet ikke i.
Elsebeth – Uhhh, det lyder også som en god idé – hidtil har jeg bagt brødet helt plain 😀
Jeg glæder mig til at skulle prøve dette brød, men jeg har kun en stegeso af glas, mon den kan bruges eller er der så bedre at bruge en gryde?
Rikke – Altså hvis stegesoen af glas ellers fungerer som en af ler, så tror jeg godt du kan bruge den. Men better safe than sorry, så måske skal du starte med en gryde 😉
Jeg har lige bagt et helt fantastisk brød med en flot skorpe MEN det hang bare så meget i bunden at det gik lidt fra hinanden men smagen!UHM
Jeg vil prøve med solsikkekerner i bunden næste gang
Karin – Ævvv, det var da træls, at det hang i, men altid noget, at det smagte skønt. Jeg er sikker på, at det nok skal hjælpe med solsikkekerner 🙂
Pak brøden i en papirpose og læg brød i papirpose ind i en plastpose, så holder skorpen sin sprødhed længere..
Jeg hæver brødet i en Tupperware bageskål og bager det i en Le Creuset, ingen Mel problemer og intet hænger fast i en glaseret skål..
Henrik – Tak for dine gode råd, som jeg hermed har givet videre til bloggens læsere 😀
Nu spørger jeg helt vildt dumt… har man låg på stegesoen mens man bager? ??? jeg har ønsket mig en stegeso i fødselsdagsgave med eneste formål at bage i den, gerne til brunch på søndag hvor det helst skal være lykkedes 😉
Mvh. Kristine
Kristine – Ja, låget skal blive på stegesoen imens brødet bager. Jeg plejer så lige at fjerne låget de sidste 10 minutter af bagetiden, så brødet kan få ekstra brun skorpe, men det er ikke sikkert, at det er nødvendigt. Man også sagtens bage brødet i en gryde – husk at bruge en gryde uden plastik på, fx håndtag eller knop, da de kan smelte i ovnen 🙂 Jeg har lagt en opskriften på et brød bagt i gryde lige her –
https://madenimitliv.dk/fantastisk-let-grydebrod-med-sej-krumme-og-sprod-skorpe/
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hmmm. Tusinde tak for fantastisk opskrift. Bedste brød jeg nogensinde har bagt i mit (lange) liv. Nemt, smagfuldt og tilmed flot. Derudover holder det sig lækkert længe. Vi har bagt flere, derfor ved vi det?
Pia – Tak for din hilsen, det glæder mig, at det skønne brød er blevet en succes – herhjemme hører grydebrød også til blandt det absolutte favoritter. Nemt og lækkert 😀
Hej
Jeg har bagt din dejlige opskrift på grydebrød, det smager fantastisk..
Jeg har set én af dine andre opskrifter, men med lavere hævetid, syntes du stadigvæk, at det er lige så godt?
Tak for dejlige opskrifter.
Tina – Tusind tak for din søde hilsen 🙂 Jeg synes faktisk, at det hurtige grydebrød smager lige så godt som det “langsomme”. Måske er der lidt færre lufthuller, men det er også den største forskel 😀