I dag skal det handle om hjemmelavede chips i mikroovn, som er både nemme og ikke mindst lynhurtige at lave. Det er jo de færreste, der er i stand til at holde sig fra en skål lækre, saltede snacks i form af chips eller lignende. Især hvis de serveres som en lille appetizer inden aftensmaden. Selvfølgelig skal man ikke spise så mange snacks, at der slet ikke bliver plads til aftensmaden, men det er jo en balancegang. Personligt oplever jeg, at hvis vi eksempelvis nipper til indholdet af 2 små skåle, imens vi nyder lidt koldt at drikke og venter på, at grillen bliver helt færdig, så sker der ikke noget med vores appetit.
Det er længe siden, at jeg sidst har lavet hjemmelavede chips, men det er virkelig nemt, så i dag lavede jeg en portion. Sidst var det sprøde og fedtfattige chips af søde kartofler, men almindelige kartoffelchips er nu heller ikke at foragte. Kartoffelskiverne skal bare lægges på bagepapir og så bages sprøde i mikroovnen og det er faktisk det hele; hvilket også betyder, at de er lavet uden nogen former for fedtstof. Man kan selvfølgelig sagtes vælge at spraye eller pensle kartoffelskiverne med lidt olie, inden de kommes i mikrobølgeovnen, men det er faktisk ikke nødvendigt. De skal nok blive sprøde alligevel og bagepapiret forhindrer, at de sidder fast.
Jeg lavede chips af 2 mellemstore kartofler, som jeg skar i pæne, tynde skiver med en skarp kniv. Skulle jeg have lavet en større portion, havde jeg nok brugt min mandolin, men jeg syntes ikke, jeg ville i gang med rengøring af mandolinen for 2 kartoflers skyld. Jeg skar skiver á ca. 1 mm tykkelse og det passede helt perfekt. Personligt synes jeg ikke, at chips behøver være helt vildt tynde eller gennemsigtige og med en tykkelse på omkring 1 mm får chipsene en lækker sprødhed og et perfekt knæk.
Bagetiden i opskriften er kun vejledende, for ligesom de færreste ovne bager helt ens, så er det også sjældent, at 2 mikrobølgeovne er helt enige. Det kan derfor være nødvendigt lige at prøve sig lidt frem og måske skal chipsene have et par minutter mere eller mindre, før de bliver helt sprøde og lækre.Når først chipsene er færdige og sprøde, så kan de til gengæld holde sig i flere dage, hvis blot de opbevares i en luftæt beholder med låg. Derfor er det oplagt, at forberede en større portion og eksempelvis servere dem for gæster som en temmelig overskudsagtig snack.
Chipsene kan selvfølgelig tilsættes smag udover salt, fx chilipulver, sød paprika eller måske løgpulver. Jeg nøjedes med lidt havsalt, som jeg kværnede ud over chipsene, imens de stadig var lune. Jeg serverede de sprøde basser sammen med en skålfuld hjemmelavede saltmandler, som en lille pre-dinner snack da Morten kom fra arbejde i går. Hele herligheden blev indtaget i solen på terrassen, imens vi sad og ventede på, at grillen skulle blive klar og småsnakkede om, hvad vi hver især havde foretaget os i løbet af dagen. Alt i alt en sommeraften når de er allerbedst.
Kartoffelchips i mikroovn
Ingredienser
- 2 mellemstore kartofler
- salt
Fremgangsmåde
- Skrub eller skræl kartoflerne og skær dem i helt tynde skiver vha. en mandolin eller en god kniv.
- Læg et stykke bagepapir på et fad eller en tallerken, som kan tåle at komme i mikrobølgeovnen og klip papiret til, så passer nogenlunde til fadet. Placer kartoffelskiverne i et enkelt lag på bagepapiret.
- Start med at give kartoflerne 3-4 minutter i mikroovnen ved fuld effekt. Tag tallerkenen ud og vend skiverne om. Giv dem derefter 3 minutter ved fuld effekt.
- Hvis kartoflerne er sprøde og gyldentbrune, er de færdige. Hvis ikke de er helt sprøde, så giv dem 1-2 minutter mere, eller indtil de er sprøde.
- Fortsæt til alle kartoffelskiverne er blevet til sprøde kartoffelchips - bagepapiret kan sagtens bruges flere gange.
- Læg chipsene til afkøling på et stykke bagepapir og drys med lidt salt. Chipsene bliver helt sprøde, når de bliver kolde. Er der alligevel enkelte af chipsene, der ikke er helt sprøde, når de er blevet kolde, så saml dem på tallerkenen og giv dem 1-2 minutter ekstra i mikrobølgeovnen.
- Server straks de hjemmelavede chips, evt med en god dip til.
Det lyder jo helt urimeligt lækkert og nemt. Lægger du kartoflerne i et lag eller er det ikke nødvendigt?
God weekend
Anne-Marie
Anne-Marie – Ja, jeg lægger kartoflerne i et enkelt lag – ellers tror jeg, de klistrer sammen. Og ja, det er ualmindeligt godt 😉
Mange hilsner fra
Anne.
??? jeg har ingen microbølgeovn
Lisbeth – Uhhhh man kan faktisk også godt lave chips i en almindelig ovn (eller koge dem i fedt i en gryde, selvfølgelig), men det er jo ikke helt så nemt som en mikrobølgeovn 🙂
Hvis man ingen Mikro ovn , hvor længe tror du så de skal have i ovn og hvor mange grader tror du
Tina – Det er liiiiidt svært at sige helt nøjagtigt, for det kommer helt an på, hvor tykt eller tyndt det lykkes dig at skære kartoflerne og derudover er der stort set heller ikke nogle ovne, som varmer helt ens. Mit bedste råd må vist være at du bager chipsene ved 180 °C (varmluft) og så holder lidt øje med, når de begynder at blive let gyldne/lysebrune og sprøde. De skal nok have omkring 15 minutter, men du kan jo sagtens tage bagepladen ud af ovnen og lade chipsene køle let af. Hvis så ikke de er helt sprøde, når de er afkølede, så giver du dem bare lidt længere tid 😀
Har du prøvet at lave dem af gulerod?
Anja – Ikke endnu, kun af kartofler og rødbeder og det blev helt fint, så jeg tænker, at gulerødder ikke er noget problem 😀
Det virkede slet ikke. De blev over hoved ikke sprøde og dem der fik en lidt sprød kant, smagte ulækkert og af rå kartoffel
Nikoline – Hvis kartoflerne ikke er blevet sprøde og smager af rå kartofler, så lyder det som om, at de ikke har fået nok. Mikroovne varmer jo forskelligt, så det kan være lidt svært at angive en helt nøjagtig tilberedningstid. Der ligger dog masser af opskrifter på chips lavet i mikrobølgeovnen, så måske der er en af dem, som du har mere held med, hvis du engang har lyst til at prøve igen 😀