I dag skal det handle om honningristede peanuts. For den opmærksomme læser vil måske have opdaget, at jeg har en mere end almindelig svaghed for ristede og saltede eller krydrede mandler og nødder. Eller måske bare snacks og appetizers generelt. Der er da ikke noget hyggeligere, end at have lidt let og lækkert at nippe til – enten imens man venter på at aftensmaden skal blive færdig eller efter spisetid.
I fleste af mine opskrifter på krydrede nødder og mandler leger jeg med kombinationen imellem det søde og det salte, som jeg synes er ret formidabel. Således også i disse honningristede peanuts, som består af saltede peanuts vendt i sukker og honning og drysset med lidt salt til sidst. Og resultatet blev altså ud over al forventning godt. Så godt, at jeg lige måtte lægge en dæmper på sig selv, for ikke at tømme skålen i store, grådige mundfulde.
Jeg startede med at smelte lidt smør og honning sammen i en gryde, tilsatte så sukker og peanuts og rørte godt rundt, inden hele herligheden blev væltet ud på en bageplade og kom i ovnen. Herefter startede så arbejdet med at skille de små, lækre og klistrede bidder fra hinanden igen. En disciplin som jeg kender til hudløshed, idet den til forveksling ligner den teknik, der bruges, når man adskiller brændte mandler fra hinanden i december måned.
Det skal gå hurtigt og det er bedst at bruge en gaffel i starten, men alligevel ender man med at bruge fingrene til sidst. Og hvis man ikke er forsigtig, så brænder man sig måske også en lille smule, men jeg er som regel ligeglad, da anstrengelserne rigeligt er det færdige resultat værd. Dog skal man være opmærksom på, at brændende varm sukker/karamel måske ikke lige er det oplagte sted for børn at være med.
De honningristede peanuts er ikke krydret med andet end salt, men ønsker man mere smag, kan man sagtens drysse lidt paprika, chilipulver eller chipotle chilipulver over nødderne sammen med saltet og vende det hele rundt, inden de kommes i en skål og serveres.
Peanuts (honningristede)
Ingredienser
- 15 gr smør
- 1 spsk honning
- 200 gr saltede peanuts
- 50 gr sukker
- salt
Fremgangsmåde
- Smelt smør og honning i en gryde.
- Tilsæt sukker og peanuts og rør det hele sammen til en klistret masse.
- Fordel peanutsene på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag dem i ovnen ved 190 °C (varmluft) i 10-15 minutter, indtil peanutsene er gyldne og karamelliserede. Rør rundt et par gange undervejs.
- Tag peanutsene ud af ovnen, skrab dem over på et nyt stykke bagepapir og adskil hurtigt de varme, karamelliserede peanuts med en gaffel. Brug evt fingrene når peanutsene er lidt afkølede. Det er nemmere.
- Drys salt over de adskilte peanuts og rod rundt i dem, så saltet fordeles.
- Opbevar de honningristede peanuts i en lufttæt beholder.
Fin idé, Anne – den vil give videre til min søn, som godt kan lidt lidt nipperi! Jeg snakker, jeg snacker ikke 🙂
Prøv lige med to gafler i stedet for én 🙂 Det er rart med varme fingre – men ikke så varme!
Elsebeth – Hehe, jeg multitasker, så jeg kan både snacke og snakke samtidig 🙂 Det med 2 gafler kan jeg dog ikke finde ud af – jeg har prøvet hvert eneste år, så langt tilbage jeg kan huske, når vi skulle lave brændte mandler, men jeg kunne bare ikke få det til at fungere, så jeg nøjes med én gaffel. Heldigvis er jeg ret hårdhudet på fingerspidserne, efter mange år i bagerfaget, så der skal ret meget til, før jeg brænder mig 🙂
God weekend 🙂
Søde Anne – jeg fandt hurtigt ud af, at der ikke gik 12 på dusinet af din slags.
God søndag til dig!
Hej Anne
Har lige lavet salte mandler og tænke jeg ville forsøge mig med denne søde sag også. Fandt nogle cashewnødder og noget appelsin honning og gik i gang.
Da de kom ud af ovnen var jeg sikker på de var bagt for længe og skulle ende som en klistret klump i skraldespanden…..
Men de er jo blevet de skønneste nødder jeg længe har smagt!
-så tak for denne dejlige opskrift der kan modificeres til appelsin-honning ristede cashewnødder 😉
Go weekend!
Nanna – Tak for dit lækre tip, som hermed er delt med mig og læserne 😀 Det lyder slet ikke dårligt at bruge honning med smag. Kunne være jeg skal forsøge mig på et tidspunkt 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Hej! Er det på varmluft?
Jeg bruger en halvgammel ovn i sommerhus denne weekend og massen flød ud og blev lidt brændt i “kanterne” efter kun 5 min!?😱
Camilla – Jeg laver normalt ikke honningristede peanuts på varmluftsfunktion, men det er helt korrekt, at massen skal flyde ud. Sukkeret smelter jo, så nødderne bliver “glaserede” og ligesom får en knasende sprød overflade. Jeg plejer at røre rundt i nødderne 1-2 gange, imens de står i ovnen, så sukkeret kan smeltet jævnt og samle sig om nødderne og så det ikke “brænder” i kanten 😀
Hej.
Først og fremmest tak for alle de lækre og gode opskrifter du lægger op, jeg bruger dem jævnligt 🙂
Jeg har et spørgsmål i forhold til de saltede peanuts, du bruger i opskriften. Jeg har nemlig købt en stor pose rå peanuts, som jeg havde tænkt at salte, ligesom den anden opskrift du har lagt op. Vil du bare bruge de færdige hjemmelavede saltede peanuts også komme dem i ovnen igen for at lave dem honningristede som i denne opskrift? Eller skal jeg nøjes med at salte de rå peanuts også bagefter vende dem i honning blandingen og til sidst bage de rå nødder i ovnen? 🙂
Katrine – Jeg tror faktisk, at du kan gøre begge dele. Jeg har jo brugt saltede, ristede peanuts, uden problemer, men selvfølgelig kan man også bruge rå peanuts i stedet for at skulle riste nødderne over 2 gange. Du kan evt. lige riste dem kort på en pande, så du opnår den ristede smag. Dog tror jeg, at du får lidt svært ved at salte de rå peanuts, hvis du bare drysser salt over, og så bruger dem til honningristede peanuts – der tror jeg måske, at det er lidt nemmere at give dem lidt ekstra salt – efter smag – når de er færdige og skal afkøles 😀
Det er ikke en god opskrift!!!
Sukkeret ville ikke engang smelte..
Det er stadig helt krystalliseret..!
Mass – Altså det er jo ingen hemmelighed, at ovne kan bage og varme forskelligt, men hvis sukkeret ikke vil smelte efter 15 minutter ved næsten 200 °C så tænker jeg måske, at det kan være din ovn, der ikke varmer kraftigt nok. Prøv evt. at øge temperaturen en smule, men selvfølgelig ikke så meget, at sukkeret pludselig brænder på, så hold øje undervejs 🙂