Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Varme hveder i airfryer – opskrift på hvedeknopper.

0 kommentarer
Airfryer opskrifter, Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften
Opskrift varme hveder på et stykke bagepapir med et beige viskestykke

Store Bededag er muligvis afskaffet som helligdag, men dagen lever jo videre i bedste velgående. Og det gør de varme hveder også. I hvert fald hjemme hos os, hvor vi fortsat spiser hveder aftenen før Store Bededag. Jeg har brugt den samme opskrift på hveder i snart mange år, men det er en stor portion. Hele 24 stk. Har du ikke brug for så mange hveder, så har jeg i stedet eksperimenteret med at lave hveder i airfryer. Og dem får du opskriften på lige her.

Opskrift på hveder i airfryer.

Jeg har taget udgangspunkt i min sædvanlige opskrift på hveder, og så har jeg justeret og rettet til, så opskriften nu passer til airfryer. Og jeg synes faktisk, at mine varme hveder i airfryer sidder lige i skabet. Bløde, luftige og lækre. Lige som en rigtig hvede skal være, efter min mening.

Der bliver 9 stk ud af opskriften, for det er lige præcis den mængde varme hveder, som kan være i min airfryer. Er din airfryerskuffe mindre, så kan du prøve at halvere opskriften, og er den større, så kan du lægge lidt til. Men jeg synes, at 9 stk er en ret passende portion. Det passer lige med 2 stk pr. mand + en hvede i overskud til de ekstra sultne, hvis man er en familie på fire.

Tip! Se også mine bedste tips til hveder i airfryer under opskriften.

Opskrift varme hveder på et stykke bagepapir med et beige viskestykke
5 fra 1 stemme

Hveder i airfryer

Hæve- og bagetid1 time 30 minutter
Samlet tid1 time 50 minutter
Antal: 9 stk

Ingredienser

  • 1,25 dl mælk (lillefingervarm)
  • 25 gr gær
  • 1 æg
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 300 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
  • 40 gr smør (smeltet)

Fremgangsmåde

  • Kom mælken i en skål og udrør gæren heri. Tilsæt æg, salt, sukker, kardemomme, hvedemel og smør og ælt til en blank og smidig dej.
  • Lad dejen hæve tildækket i ca. 45 minutter.
  • Vend dejen ud på et bord og del den i 9 lige store stykker,som formes til boller.
  • Læg et stykke bagepapir i bunden af airfryerskuffen og placér bollerne heri med ca. 2 cm afstand, så de vokser sammen under bagningen.
  • Sæt skuffen i den SLUKKEDE airfryer, og lad bollerne efterhæve i ca. 30 minutter. Pensl herefter forsigtigt bollerne med vand.
  • Tilbered ved 170 °C i ca. 10-12 minutter, indtil hvederne er gyldne og gennembagte (se gerne tip til tilberedning herunder).
  • Inden servering halveres hvederne og ristes i airfryeren eller på brødristeren. Server med smør, marmelade, ost eller pålæg.
  • Hvederne holder sig bløde i 2-3 dage, hvis de pakkes ind. De kan også fryses.
  • Tip! Jeg bruger min airfryer med dobbelt varmelegeme (top og bund), når jeg bager. Har du en airfryer med et enkelt varmelegeme, så kan det være en idé at forvarme airfryeren kort inden bagning, eller vende bagværket med bunden opad de sidste par minutter,, så bunden også gennembages.
 

Noter til opskriften. 

 
Ovenstående opskrift passer perfekt til min airfryer, hvor der lige er plads til 9 hveder. Skal man lave en større portion, så anbefaler jeg, at bage hvederne i ovnen, medmindre man har en airfryer, der er stor nok til at kunne rumme alle hvederne på én gang. Jeg synes, det er spild af tid, at tilberede bagværk over flere omgang i airfryeren. Der giver det mere mening at bruge ovnen. 
 
 

>> Se også min opskrift på varme hveder til Store Bededag bagt i traditionel ovn.

Tips til opskriften.

Vær opmærksom på, at det er de færreste airfryere, der varmer helt ens. Hold derfor øje med hvederne, den første gang, du prøver opskriften. Måske skal hvederne have lidt mere eller mindre tid i din airfryer, for at de kan blive helt perfekte.

Jeg foretrækker hveder lavet på ren hvedemel, men man kan sagtens erstatte 75-100 gr hvedemel med en grovere meltype. Vær dog OBS på, at hvederne kan blive mindre luftige, da groft mel har en dårligere hæve- og bageevne end hvedemel.

Jeg synes, at hveder smager fantastisk, og bager dem ikke kun til Store Bededag, men også i løbet af året. Så kalder vi dem bare for krydderboller, og rister dem til morgenmad eller en god kop eftermiddagste.

Ristede hveder.

Traditionelt halveres hvedeknopperne og ristes på en brødrister (eller i airfryeren) inden servering. Det er egentlig lidt fjollet at riste nybagte hveder, men det hænger sammen med traditionen, hvor man købte sine hveder hos bageren dagen i forvejen, så de kunne ristes og spises på Store Bededag, som var den ultimative helligdag, hvor selv bageren skulle holde lukket. Og det klæder da også hvederne at blive ristet, hvis de er par dage gamle. Men man kan sagtens spise de friskbagte hveder uden at riste dem, hvis man bedre kan lide det. Især friskbagte hveder er virkelig lækre og bløde.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer