På årets sidste aften skal der gøres lidt ekstra ud af maden og selvfølgelig også desserten. Og i år stod min far og jeg for den i samarbejde og valget faldt på en lækker mandelbund med 2 slags hjemmelavet is, jordbær og vanille, og chokoladepynt og frysetørret hindbær på toppen.
Jeg bagte bunden og da der er tradition for, at det er min far der er “is-mesteren” i vores familie, var det selvfølgelig ham, der lavede de 2 slags is og lagde hele herligheden sammen til en islagkage. Den sidste pyntning stod jeg for og så var den klar til servering.
Islagkage med 2 slags is og mandelbund.
8 pers.
3 æggehvider
150 gr sukker
150 gr mandler
Pisk hviderne helt stive, tilsæt sukker og pisk massen til marengs. Blend mandlerne til groft mandelmel – jeg gav mine en tur med bamix’en, og bland dem i marengsen. Sæt en springform, ca. 22 cm i diameter, uden bund på en bageplade med bagepapir og for kanten af springformen med en strimmel bagepapir. Fordel mandelmarengsen i springformen og bag bunden ved 170 gr i 45 minutter, til bunden er gennembagt. Lad bunden afkøle, men lad være med at fjerne den fra formen, da isen skal placeres ovenpå.
Iscreme.
4 bg. past. æggeblomme
ca. 8 spsk. sukker
1 vanillestang
4 bg past. æggehvider
1 L piskefløde
250 gr frosne, optøede jordbær
Desuden lidt mørk chokolade og frysetørret hindbær til pynt.
Pisk æggeblommer og sukker til en luftig æggesnaps i en skål. Skrab vanillekornene ud af vanillestangen med en lille kniv og mas dem ud i et nip sukker på et skærebræt, så kornene skilles ad. Rør vanillesukkeret i æggesnapsen. Pisk æggehviderne helt stive i en anden skål og piskefløden til blødt skum i en tredje skål. Vend æggesnapsen og de stive æggehvider rundt med flødeskummet og kom iscremen i en ismaskine. Har man ikke en ismaskine, sættes cremen i fryseren og der røres jævnligt rundt i cremen under indfrysningen, så der ikke dannes iskrystaller. Når isen er blevet til blød soft ice fordeles halvdelen i et jævnt lag på mandelbunden og den sættes i fryseren. Jordbærrene blendes til púre med en stavblender og tilsættes den sidste halvdel af isen, som ligeledes køres til blød soft ice. Jordbærisen fordeles ovenpå vanilleisen på mandelbunden og glattes pænt og det hele sættes i fryseren til den skal serveres.
Islagkagen tages ud af fryseren ca. 15 minutter før servering. Smelt chokoladen over vandbad og kom den i et lille kræmmerhus eller en frysepose. Sæt kagen på et fad, fjern springformen og fjern strimlen af bagepapir. Klip et lille hul i sprøjteposen og pynt kagen med et fint chokoladegitter og lidt frysetørrede hindbær.
Resten af menuen stod på blandede, saltede og krydrede nødder og grovchips til dronningens nytårstale. Tunmousse med røget, bornholmsk laks, rejer og creme fraiche dressing med dild og citron til forret. Grillet kalvefilet med dobbeltbagte kartofler, rødvinssauce og waldorfsalat til hovedret og så ovenstående islagkage til dessert.
Derefter fik vi kaffe og konfekt og så bestemte vi os for, også at spise kransekagen til kaffen. Vi plejer faktisk at gemme den til champagnen kl. 24, men for at være helt ærlig, så plejer der ikke at være nogen, der kan spise særlig meget af den, når vi kommer dertil og så er det jo lidt spildt. I år blev den stort set spist, så for fremtiden bliver kransekagen afgjort serveret allerede til kaffen.
Endelig fik vi brød og lidt forskelligt pålæg til natmad, blandt andet små frikadeller og hjemmelavet rullepølse med rå løg og så kom vi i seng ved 03.30 tiden. Vi var 8 mennesker og vi havde en skøn, hyggelig og sjov aften og nød hinandens selskab. Og nu glæder vi os til at tage hul på 2014.
Hvor kan man købe frysetørret hindbær????
Gunhild – Du kan bestille det på nettet, blandt andet hos specialkøbmanden. Ellers har jeg fundet det hos diverse kagegrejs-forhandlere, blandt andet har Kop&Kande et pænt udvalg. Det sidste jeg købte er faktisk fra Kvickly, så supermarkederne er også ved at være med 🙂
Jeg lavede din lækre islagkage til en hyggelig hjemme-nytårs aften til min kæreste og jeg, og den blev helt fantastisk! Jeg lavede dog kun halvt is, og tilføjede hakket daim til – mums!
Succesen bliver gentaget til tøse-hyggeaften imorgen! Og jeg glæder mig som et lille barn til at smage den lækre kage igen! 😀
Louise – Hvor lyder det bare hyggeligt med en lille islagkage til to. Jeg er generelt vild med nøddebunde og is, men din udgave med daim skal helt klart også afprøves ved lejlighed 😀
Hej hvor mange er den islagkage til .mvh Ulla
Ulla – Det kommer jo lidt an på hvor meget man spiser, men jeg vil mene, at der er 10-12 pæne stykker 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej igen hvor mange er der i et bg æggeblommerne og i et bg æggehvider .mvh Ulla ?
Ulla – Det varierer vist lidt, hvor mange blommer og hvider der er i et bæger, men det står på pakken/bægeret 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Jeg har desværre ikke nogen ismaskine. Hvor lang tid sådan cirka går der før man har sat “isen” i fryseren til den kan hældes på mandelbunden? Og hvor mange gange skal der røres undervejs?
Venlig hilsen
Janni Madsen
Janni – Jeg ville godt turde hælde isen på bunden, selvom den var ret blød – så længe den ikke flyder for meget, så skal det nok gå. Rør rundt i isen sådan ca. hver halve time, indtil den er som en god, lidt tynd softice, så har du en nogenlunde sikker konsistens 😀
Kan man lave mandelbunden dagen før og evt fryse ned eller er det bedst samme dag?
Sanne – Man kan sagtens lave bunden dagen før – det sker der ikke noget ved. I virkeligheden kan du jo lave hele islagkagen dagen før 🙂
Hej,har lige set billede af den skønne islagkage.Jeg kunne godt tænke mig at vide om man kan pynte kagen med chokoladegitter medens den er frossen,så den er klar til servering?Mvh. Inge
Inge – Du kan sagtens pynte den frosne kage med chokolade og så bare sætte den tilbage i fryseren til servering – det burde der ikke være problemer i. Håber den falder i Jeres smag.
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine