De fleste af os har vel en eller flere madretter, som vi helt automatisk forbinder med sommer. Rødgrød med fløde, majskolber med smør, friske asparges, nye danske kartofler og dermed selvfølgelig også en kartoffelmad. Der er altså bare noget ved en klassisk kartoffelmad med mayonnaise og friskklippet purløg og det uanset om der er tale om en flad håndmad eller et stykke højtbelagt smørrebrød.
Som regel er det de flade håndmadder, vi spiser herhjemme, når det kommer til kartoffelmadderne. I weekenden fik jeg dog lyst til at kræse lidt og lavede derfor et par særdeles højtbelagte kartoffelmadder med bacon og avocado til vores frokost. Kartoflerne var kogt på forhånd – faktisk var de nye kartofler indkøbt til formålet – og så var det jo egentlig bare at gå i gang. Salat, kartofler, avocado, bacon, rødløg, mayonnaise og frisk purløg fra haven – det hele blev toppet op på en skive lækker, friskbagt rugbrød og så var der serveret.
De friske rødløg kan for øvrigt snildt erstattes af syltede rødløg. De sød-syrlige, syltede rødløg er, efter min mening, et hit til kartoffelmadder og helt oplagte, hvis man ikke bryder sig om løg, fordi de er for “stærke”. Eddikelagen fjerner nemlig helt det “stærke” ved løget. Man kan desuden bruge hjemmelavede, ristede løg i stedet for friske løg – jeg har ofte fået kartoffelmadder med hjemmelavede, ristede løg serveret på diverse cafeer og restauranter, og det smager eminent godt, men det tager selvfølgelig lidt tid at lave ristede løg.
Vi kunne desværre ikke spise frokost på terrassen. Solen skinnede godt nok, men det blæste simpelthen for meget. Det gjorde nu ikke så meget, for der var rigeligt med sommerstemning på tallerkenen og til dessert var der friskbagte rabarbermuffins. Bestemt ikke nogen dårlig lørdagsfrokost og især ikke ovenpå en god gåtur med Villy.
Kartoffelmad med bacon
Ingredienser
- 100 gr bacon i skiver
- 4 skv rugbrød
- 100 gr salat
- 600 gr små kartofler (kogte og afkølede)
- 1 dl mayonnaise
- 1 avocado
- 1 rødløg (skrællet og skåret i tynde ringe)
- 1 bdt purløg
Fremgangsmåde
- Steg baconskiverne sprøde på en varm stegepande eller i ovnen. Lad herefter baconstykkerne trække på et stykke køkkenrulle.
- Smør evt rugbrødet med smør og pynt med salatblade.
- Skær de små, kogte kartofler i halve og fordel dem ovenpå rugbrødet.
- Fordel mayonnaisen ovenpå kartoffelskiverne.
- Halver avocadoen, kassér sten og skal og skær den i tynde både.
- Læg avocado, sprødstegt bacon og rødløg på kartoffelmadderne.
- Slut med et drys friskhakket purløg og servér.