Det var ikke kun syltede kirsebær, som jeg fik lavet forleden dag. Jeg havde nemlig udstenet et helt kilo bær, så der var også kirsebær til en portion kirsebær marmelade med vanilje. Hold nu op, hvor det duftede af kirsebær i hele huset, imens gryden kogte. Og jeg var ikke helt fri for at mærke lidt julestemning, der kom snigende ind på mig. Det duftede jo næsten som hjemmelavet kirsebærsauce.
Kirsebær marmelade med vanilje.
Jeg har tilsat både vanilje og mandler til min kirsebærmarmelade. Kirsebær og vanilje er jo et fantastisk match, men derudover kan jeg godt lide det lille “crunch”, som mandlerne giver. Desuden er der noget ved kombinationen af kirsebær, vanilje og mandler, som bare smager af ris a la mande, og minder lidt om jul. En rigtig julemarmelade, som jeg glæder mig til at sætte på bordet i december måned. Hvis altså vi ikke får spist det hele inden da. Jeg må hellere gemme et par glas et hemmeligt sted.
Kirsebærmarmelade
Ingredienser
- 300 gr kirsebær (udstenede)
- 125 gr sukker
- 2 spsk citronsaft
- 0,5 dl vand
- 2 tsk vaniljesukker
- 50 gr mandler (smuttede og grofthakkede)
- 2 tsk sukker
- 1,5 tsk geleringspulver
Fremgangsmåde
- Kom udstenede kirsebær, sukker, citronsaft, vand og vanilje i en gryde og bring det i kog.
- Lad bærrene koge i ca. 10 minutter, til de er let udkogte og har afgivet saften. Mas evt. bærrene let med bagsiden af en grydeske, hvis ikke de vil koge ud.
- Tilsæt de hakkede mandler til gryden.
- Rør geleringspulver ud i 2 tsk sukker, og rør blandingen i gryden. Lad herefter marmeladen koge i ca 1 minut.
- Hæld marmeladen på skoldede og evt. atamon- eller alkoholskyllede syltetøjsglas, og lad den afkøle. Sæt herefter låg på glassene.
- Opbevar marmeladen et mørkt sted, fx i et skab.
- Er sylteglassene skoldet grundigt og skyllet med atamon eller alkohol, kan marmeladen holde sig i minimum 6-12 måneder. Efter åbning bør marmeladen opbevares på køl.
Noter til opskriften.
Jeg synes, at mandler smager fantastisk sammen med kirsebær og vanilje, men deler du ikke min begejstring, eller har du bare ikke mandler ved hånden, så kan de sagtens udelades.Tips til servering.
Marmeladen er selvfølgelig god på nybagt brød, boller, rundstykker og lignende. Og jeg er ret sikker på, at den også vil være forrygende lækker til ost. Derudover forestiller jeg mig, at den vil være god til en december-hygge morgenmad med vafler eller pandekager. For slet ikke at tale om en portion risengrødsklatkager, som vi gerne får et par gange i løbet af efteråret og vinteren, når menuen har stået på risengrød. En klatkage med kirsebær marmelade er jo næsten risalamande med kirsebærsauce.
Er det muligt at findele noget let med en stavblender
Lise – Formentlig ikke hvis du stikker stavblenderen i gryden og kører løs, men hvis du bare “pulser” 3-4 gange – altså starter og stopper stavblenderen med et kort tryk med fingeren, så bliver marmeladen ikke kørt helt i stykker 😀
Jeg brugte en kartoffelmoser, så fik jeg også et par sten op, som var smuttet
Ulla – Det lyder som en god ide 😀
Hvor længe kan den holde sig på glas? 😊
Tina – Hvis du har skoldet syltetøjsglassene og skyllet dem med atamon eller alkohol, så plejer holdbarheden at være minimum 3 måneder og gerne meget længere. Man kan selvfølgelig have været uheldig, og ikke fået glassene rengjort grundigt, og så kan et enkelte glas mugne, men som regel er holdbarheden ret lang.
Brugte du sure syltekirsebær eller søde spisekirsebær?
Jeg tænker på i forhold til, om der skal citron i også til de kirsebær, der kun smager godt syltet.
Cecilie – Jeg bruger som regel søde kirsebær, men tilsætter citronsaft under alle omstændigheder. Jeg synes, at citronsaften tilfører lidt ekstra til de fleste former for marmelade, der som bekendt ofte er ret søde 😀
Kan man ikke kun bruge det sukker med Pektin i, uden at bruge gelerings pulver 🤔
Det er til små kirsebær.
Evelyn -Jo, hvis du bruger sukker med pektin (syltesukker), så behøver du ikke tænke på andet. Det hele er beskrevet på posen med sukkeret 😀
Vil man kunne bruge frosne kirsebær ? Jeg har et par kg fra i sommers i fryseren og ved simpelthen ikke hvad jeg skal bruge dem til 😊
Rikke – Ja, du kan sagtens bruge frosne kirsebær til marmelade 😀 😀