Klatkager er en rigtig dessert klassiker, der laves på en rest af risengrød og typisk spises i december måned. Hvilket formentlig hænger sammen med, at der koges mere grød i løbet af november og december end resten af året, for selvfølgelig kan man spise klatkager året rundt. Herhjemme spiser vi nu også lidt mere grød i løbet af de mørke måneder. Og jeg sørger altid for at koge en ekstra stor portion, så jeg ved, at der bliver rester til klatkager.
Se også – Risengrød I Risalamande I Bananvafler med havregryn
Tilbehør til klatkager.
Vi får gerne klatkager med syltetøj og flormelis eller sukker, men kanelsukker er også lækkert. Især i december, hvor smagen gerne må være ekstra “julet”. Derudover kan man bruge friskkogt æblekompot eller rabarberkompot, honning, sirup og nutella eller dulce de leche, som er en lækker karamelcreme.
Spiser man klatkagerne til morgenmad, og må de gerne mætte lidt, så kan jeg også anbefale en klat vaniljeskyr, friske bær og måske lidt hakkede nødder eller mandler.
Tip! Se også tips til skønne variationer i teksten under opskriften.
Klatkager af risengrød
Ingredienser
- 450-500 gr risengrød (afkølet)
- 2 stk æg
- 50 gr hvedemel
- 2 spsk sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 50 gr smør (til stegning)
Fremgangsmåde
- Rør grøden blød med æggene og tilsæt mel, sukker og vaniljesukker.
- Er grøden meget fast, kan man evt starte med at røre den blød med et par skefulde mælk, inden de øvrige ingredienser tilsættes.
- Opvarm smørret på en pande.
- Sæt dejen i klatter i det varme smør og steg dem et par minutter på hver side, til de er gyldne. Fortsæt til al dejen er brugt.
- Server klatkagerne varme eller lune med syltetøj, flormelis, sukker, kanelsukker eller sirup.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage og lunes eller spises kolde. Retten er ikke fryseegnet.
Noter til opskriften.
Jeg synes personligt ikke, at klatkager egner sig til frysning, da ris kan få en “grynet” og lidt speciel konsistens efter en tur i fryseren. Det samme gælder frysning af risengrød og risalamande.Skønne variationer.
Ovenstående er en helt traditionel udgave af klatkager, og det er nogenlunde den opskrift, min mor altid har brugt. Alligevel kan man sagtens variere opskriften, og der findes et væld af lækre muligheder. Fx kan man sagtens tilsætte smag udover vanilje. Det smager eksempelvis dejligt med en smule stødt kanel eller kardemomme.
Bryder man sig om det, så er det også lækkert at rive en smule (usprøjtet) citron- eller appelsinskal i dejen. Og så kan hvedemel selvfølgelig sagtens erstattes af andre meltyper. Fx fuldkornshvede eller spelt, hvis man er mere til det. Risengrød kan også snildt udskiftes med andre slags grød, fx havregrød, perlebyggrød, trekornsgrød og lign.
Perfekt morgenmad.
Klatkager er jo egentlig en dessert. Men både hvad smag og udseende angår, minder de ret meget om amerikanske pandekager, og man kan sagtens spise klatkager til morgenmad. Der er måske ikke tale om verdens sundeste morgenmad, men det er pandekager jo heller ikke. Og klatkagerne indeholder jo rent faktisk grød til forskel fra pandekagerne.
Så på trods af lidt sukker og smør til stegningen, har jeg ingen problemer med at servere klatkager til morgenmad i weekenden. Især i december er det hyggeligt, hvis man laver en lille adventsbrunch og spiser blødkogte æg, nybagte koldhævede boller, frugt og så en klatkage til dessert. Gerne akkompagneret af friskbrygget kaffe og te.
Hej Birthe…
Vi får heller ikke så tit risengrød, for jeg bryder mig jo ikke om det, men indimellem laver jeg en portion og koger i dynen, så vi kan få klatkager dagen efter…det er der jo ikke noget besvær i, og så får kæresten sig en portion varm risengrød til forret eller dessert:-)
Kærlig hilsen fra
Anne.
Uha, jeg har virkelig fået smag for klatkager, siden jeg lavede dem for første gang sidste år…….desværre får vi ikke særlig tit risengrød.
KH
B
Mmm der findes næsten ikke noget bedre end risengrødsklatkager. Jeg er heller ikke selv den store fan af risengrød, men jeg laver det også en gang imellem, bare sådan at jeg kan få mig nogle klatkager. :).
Har du erfaringer med at fryse dem ned?
Mvh. Malene
Malene – Jeg har godt nok aldrig prøvet at fryse dem ned, for jeg laver dem gerne af resterne, når kæresten har fået risengrød og derfor bliver der som regel ikke så mange. Meeeeeeeeen, hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre at fryse dem ned? Evt enkeltvis med bage/madpapir imellem. Når man kan med pandekager og æbleskiver, så skulle det vel også kunne lade sig gøre….
Jeg elsker risengrød og riskager så det er perfekt man laver aftens mad som er risengrød og dagen efter de lækreste riskager. det giver en god smag med citron i opskriften mange tak for tippet
Sofie – Velbekomme. Jeg er vild med både appelsin og citronskal i klatterne. Det giver lige et twist 😀