Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Kunsten at sove godt…

2 kommentarer
Annonce

Jeg har vist været inde på det før, men der er ikke ret meget, som jeg er lige så glad for, som jeg er for min dyne og for min seng i det hele taget. Vi bruger jo ufatteligt mange timer i sengen i løbet af et helt liv og derfor skal både seng og soveværelse også bare fungere, således at det hele går op i en højere enhed.

Mennesker er jo vidt forskellige – der er nogle, der kræver mange timers søvn hver nat og andre, der stor set kun sover et par timer, hvorefter de er friske igen. Jeg hører til dem, der kræver en god del søvn og det betyder, at jeg prioriterer min nattesøvn meget højt, men det betyder også, at der er visse ting i forbindelse med min nattesøvn, som bare skal være i orden.

Fx er udluftning meget vigtigt for mig og jeg kan jeg godt lide, at lade vinduet stå åbent et kvarters tid inden sengetid. Om sommeren står vinduerne jo stort set åbne hele tiden, men om efteråret og vinteren får jeg gerne lige luftet ud, inden jeg går i seng. Ca. 1 times tid inden sengetid dæmper jeg så vidt muligt lysene og nøjes ofte med stearinlys – dermed hjælper jeg min krop med at forberede sig på mørke og hvile, så jeg nemmere falder i søvn. Kunstigt lys som computer, fjernsyn og telefon forsøger jeg at lukke ude og sådan noget som computerspil eller spil på telefonen er fuldstændig bandlyst, idet det stresser kroppen, hvormed går der lang tid, inden den falder til ro og jeg kan falde i søvn.

Endelig er det selvfølgelig af den allerstørste vigtighed, at min seng, og alt hvad dertil hører, er af en ordentlig kvalitet som er tilpasset mig og mine behov – læs evt. mere her, hvis du mangler inspiration til topmadrasser, ny seng eller lignende, for at opnå en ordentlig nattesøvn.

 

 

Ifølge kinesisk lægevidenskab er det slået fast, at hver times søvn man får inden midnat er dobbelt så meget værd, som de timer der soves efter midnat. 8 timers søvn fra kl. 24-8 er altså ikke helt så effektivt som 8 timers søvn fra kl. 22-6. Jeg ligger så vidt muligt i min seng mellem kl. 21 og 22 og kan sagtens finde på at læse lidt i en bog, men som udgangspunkt sover jeg senest kl. 23 og så ringer vækkeuret kl. 6 eller 7, afhængigt af hvad tid jeg skal møde og det passer perfekt til mit søvnbehov.

Normalt oplever jeg en naturlig træthed ved 22-tiden, men sådan har det ikke altid været. Da jeg startede med at læse for snart 2 år siden, fik jeg pludselig en del læsefridage og jeg røg hurtigt ind i en dum vane med at være længe oppe og efterfølgende sove længe på fridagene. Desværre var der ikke noget mønster i mine fridage, så jeg endte tit med at være frygtelig træt i skolen, fordi jeg havde sovet for længe dagen før og derfor ikke kunne falde i søvn om aftenen.

Til sidst tog jeg konsekvensen og nu står jeg altid op omkring kl. 7.00 eller 7.30 når jeg har fridag. Det betyder, at jeg får meget mere ud af dagen, men det betyder også, at jeg altid kan sove om aftenen, fordi jeg ikke har sovet til langt op ad formiddagen. Derved har jeg fået et meget mere stabilt søvnmønster, som også holder i weekenden, så der er heller ikke længere problemer med at sove søndag aften eller komme op mandag morgen.

Alligevel skal man jo ikke undervurdere en dejlig lang morgen i sengen med en morgenbakke eller en rar aften, hvor man går tidligt i seng med en god bog eller film og en hyggelig kandefuld te, lækker frugt og store, chokolademarengs 😀

 

Sponsoreret1

 

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Lars Rosengren
9 år siden

Da jeg så de chokolademarengs, håbede jeg på at du havde opskriften klar.

Har du opskriften?