Sammen med roulader og citronmåner hører mazarinkager til blandt de kager, som mange af os kender fra tankstationen og supermarkedet. Kagerne har ikke ligefrem det allerbedste ry og det er faktisk synd. En hjemmelavet mazarinkage med marcipan, kan nemlig været noget af en himmerrigs mundfuld og så er den noget så nem at lave. Faktisk tager det kun ca 10 minutter at lave dej til en mazarinkage og lad mig skynde mig at tilføje, at smagen på ingen måde kan sammenlignes med den færdigkøbte udgave. Der er altså bare en verden til forskel imellem at bruge mandelessens og rigtig marcipan.
Mazarinkage er dog ikke “bare” en kage, som kun kan serveres, som den er, selvom jeg skal være den første til at indrømme, at et stykke hjemmebagt mazarinkage er superlækkert til en god kop kaffe eller te. Mazarinkagen har nemlig et væld af muligheder og kan fx pyntes med vaniljeflødecreme og friske jordbær som en nem og lækker, hjemmelavet jordbærkage. Er det ikke sæson for jordbær, så smager det også skønt at pynte kagen med flødecreme og alle mulige andre former for lækker, friskudskåret frugt, fx kiwi, ananas, appelsinskiver, blommer, ferskner/nektariner og meget andet.
Kagen kan selvfølgelig også serveres “au naturel” sammen med is og frugt på en desserttallerken og endelig kan man bruge den rå mazarinmasse som “base” for hjemmelavede frugttærter. Man kan eksempelvis lægge æble- eller pærebåde, rabarberstykker, blommer, ferskner/nektariner og kirsebær, eller hvad man nu kan finde på, ned i dejen, inden hele herligheden sættes i ovnen og bages. Pynt evt. toppen af kagen med hakkede nødder/mandler og et drys perlesukker inden bagningen og server kagen lun med vaniljeis eller creme fraiche. Jeg lover, at det nok skal blive et hit.
Jeg pyntede min mazarinkage med et tyndt lag mørk chokolade, ligesom en helt klassisk mazarinkage, men har man tid og lyst, så ser det vældig fint ud at bruge flere forskellige slags chokolade. Man kan evt. lade den mørke chokolade stivne og så lave fine striber eller mønstre med lys eller hvid chokolade. Desuden kan man pynte kagen med hakkede nødder/mandler, kandiserede violer og frysetørrede hindbær og jeg er sikker på, at små påskeæg vil være noget så fint, hvis man har planer om at lave mazarinkage i løbet af påsken.
Mazarinkage med marcipan
Ingredienser
- 100 gr smør
- 100 gr sukker
- 50 gr hvedemel
- 300 gr marcipan (groftrevet)
- 2 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
- 3 æg (str L)
- smør og sukker til formen
- 75 gr mørk chokolade til pynt
Fremgangsmåde
- Kom smør, sukker, hvedemel, marcipan, bagepulver og vaniljesukker i en skål og ælt dejen godt sammen. Jeg synes, det er nemmest at bruge hænderne.
- Tilsæt æggene og rør det hele sammen til en cremet mazarinmasse.
- Smør et rundt fad eller en springform (ca 20 cm i diameter) med smør og drys med sukker. Fordel dejen i formen i et jævnt lag.
- Bag mazarinkagen ved 175 °C (varmluft) i 30-35 minutter, indtil kagen er gennembagt. Tjek evt. ved at stikke en tandstikker eller lign. ned i midten af kagen.
- Afkøl kagen på bageristen.
- Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovnen og fordel chokoladen i et tyndt lag på toppen af kagen. Lad chokoladen stivne og server kagen.
Hej kan man bruge mandelmel i stedet for hvedemel, har et barnebarn der ikke kan tåle hvedemel.
Grethe – Jeg har desværre ikke den store erfaring udi at bage glutenfrit/uden hvedemel, men hvis du tidligere har haft succes med at udskifte hvedemel med mandelmel i kager, så synes jeg da bare, at du skal give det et forsøg 😀
Hej Anne-Kathrine
Kan man mon lave mazarinkagen til muffins? 🙂
Tak for nogle super opskrifter 😊
Mvh Mette
Mette – Det burde ikke være noget problem. Dog skal du selvfølgelig være opmærksom på bagetiden, som formentlig skal forkortes, men prøv dig frem ved at stikke et lille træspyd/tandstikker i midten af en muffin 😀
Hej. Man kan de sidste par minutter i ovnen, ligge chokolade knapper på kagen, når så det begynder at smelte tag kagen ud af ovnen og smør chokolade knapperne ud på kagen.
Så slipper man får vandbad og chokolade giver et skønt knæk.
Marianne – Det kan man nemlig. Dog har jeg aldrig haft den helt store succes med at lægge chokoladen ovenpå den varme kage – det er som om, at det aldrig vil smelte 100 %, så overtrækket bliver ikke helt pænt og glat 😀
Jeg bruger mørk pålægschokolade. Lægges på mens kagen er varm.
Tove – Det kan man bestemt også. Jeg har bare oplevet, at jeg ikke rigtigt kunne få pålægschokoladen til at smelte helt, så jeg kunne ikke glatte den pænt med en kniv 🙂
Kan man bruge frossen marcipan. Har nemlig frosset en hel rulle som lige var over sidste salgsdag.
Vh May
May – Det kan du sagtens – det er ikke noget problem. Men det er selvfølgelig nemmest at arbejde med, hvis du lige tør det op først 😀 😀
Waw! Den bedste kage! Tak for opskriften!
Elane-Cristina – Velbekomme – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Hej
Vores kage ser ikke helt ud som din.
Vores er 1 cm på midten og max 3 cm i kanten.
Så den er ikke hævet og meget meget klisteret.
Desværre kan jeg ikke vedhæfte billede
Men kan det passe kun 50 g mel og 300 g marcipan ?
Stine – Mængden af mel passer meget godt. For en sikkerheds skyld dobbelttjekkede jeg lige med en ældre opskrift på mazarinkage, som jeg postede på bloggen i 2011. Det er de samme mål, så der har heldigvis ikke sneget sig en tastefejl ind i opskriften. Den ligner til forveksling den fra 2011, som du kan se her –
https://madenimitliv.dk/mazarintaerte/
Jeg tror ganske enkelt, at jeres kage er faldet sammen – det passer også meget godt med, at den kun er 1 cm høj på midten og lidt højere i kanterne. Hvorfor den er faldet sammen, kan jo så være lidt sværere at gætte. Nogle gange sker det, hvis man åbner ovnlågen og kigger ind til kagen flere gange under bagningen, andre gange sker det bare, uden at man rigtigt kan forklare hvorfor. Det er jo superærgerligt, men det sker også engang imellem for mig 🙂
Bagte den til gæster igår, kæmpe hit! Toppede med creme og bær 😋
Har du erfaring i at bruge olie i stedet for smør?
Maja – Dejligt at høre. Jeg har ikke erfaring med olie i stedet for smør, men jeg erstatter indimellem smør med olie i rørte kagedeje som denne her, så måske det også kan lade sig gøre i en mazarin 😀
Jeg skal bruge opskriften til en børnefødselsdag så jeg vil bage kagen i en store bradepande hvor mange gange tror du jeg skal fordoble din opskrift bradepandenmåler 36×42 cm. Er der ellers nogle forholdsregler jeg skal tá 😊
Hanne – Åhhh det lyder lækkert med en god mazarinkage 🙂 Jeg har jo brugt en relativ lille springform på ca 20 cm, så du skal nok ud i 3 eller 4-dobbelt opskrift, hvis du skal fylde den store bradepande i ovnen, og det ikke bare skal være en lille bitte tynd kagebund 🙂
Mht. bagetiden, så burde den være nogenlunde den samme, men tjek gerne undervejs med en tandstikker eller lignende. Især hvis dej-laget er lidt tyndere i den store bradepande, så kan det være, at bagetiden ikke er helt så lang. Og det ville jo være ærgerligt, hvis kagen blev tør.
Jeg tænkte også selv på 3 gang men nu har jeg lige målt og hvis du diger din form er ca 20 så tror jeg at jeg fire dobler men jeg har 900 g marcipan hvad gør jeg det er jo kun til tre. Tak for dine hurtige svar det er dejligt 🤗
Hanne – Umiddelbart vil jeg nok anbefale dig at købe noget mere marcipan. Jeg er bange for, at kagen bliver for flad/tynd, hvis du kun laver 3-dobbelt portion. Alternativt skal du finde en lidt mindre form 😀
Rigtig god kage – især som bund til jordbærtærte
Kan kagen fryses?
Gitte – Ja en mazarinkage er jo den helt rigtige bund til en skøn jordbærtærte 😀 😀
Og du kan sagtens fryse kagen – vent evt med at pynte med chokolade til du har tøet den op 😀
Dejlig kage.
Min mor lavede kagen med bl.a mosede kartofler. Er det noget du kender?
Anne – Hej Anne 🥰🥰 Ja, jeg har godt luret lidt på den der mazarinkage med kartofler, for jeg tror, at lidt moset kartoffel i dejen giver en rigtig god konsistens. Men jeg må indrømme, at selvom den efterhånden har stået på min liste i en del år, så er jeg ikke nået videre 🙈🙈