Jeg har faktisk været lidt i tvivl om, hvorvidt jeg skulle kalde disse brød for pirogger med bolognaise eller ganske enkelt mini calzone pizzaer. Der er nemlig nærmest tale om en hybrid imellem disse to. Og jeg vil mene, at man sagtens kan bruge begge navne.
Opskrift på pirogger med bolognaise.
Jeg gik ud fra min sædvanlige opskrift på pirogger, da jeg lavede dejen. Men da vi spiste one pot spaghetti bolognaise forleden, og der blev en smule til overs, så var det jo oplagt at bruge den som fyld i piroggerne.
Jeg tilføjede desuden en lille smule revet ost til piroggerne. Og dermed kommer de små brød måske i virkeligheden mest til at minde om indbagte pizzaer med spaghetti bolognaise. Duften som bredte sig i køkkenet, var i hvert fald en pizzabar værdig. Og jeg vil vove den påstand, at man både kan lave brødene med pirog-dej og med pizzadej.
Pirogger af pizzadej.
Faktisk kan man også bruge en rulle færdiglavet pizzadej. Så bliver det altså ikke meget nemmere. Dejen skal blot foldes ud og skæres i lige store firkanter. Herefter er det nemt at folde dejfirkanterne diagonalt over fyldet og lukke dem til, så det bliver til små, fine trekanter. Det kan godt være, at piroggerne så ikke får den traditionelle halvmåneform, men hvem går op i den slags?
Et hit i frokostkurven, på skovturen eller bare som en lille haps i madkassen, måske sammen med lidt grøntsager i stave og andre gode sager.
Pirogger med bolognaise
Denne ret er fryseegnetIngredienser
- 3 dl vand (lillefingervarmt)
- ½ pk gær
- 2 tsk sukker
- 1½ tsk groft salt
- 2 spsk olie
- 500 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
Desuden
- 75 gr revet ost, fx mozzarella
- 200 gr spaghetti bolognaise (evt en rest efter den her opskrift)
Fremgangsmåde
- Hæld vandet i en skål og udrør gæren heri.
- Tilsæt sukker, salt, olie og hvedemel lidt ad gangen – måske skal der bruges lidt mere eller mindre. Ælt til en blank og smidig dej.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 12 lige store stykker.
- Rul hvert dejstykke til en flad cirkel og fordel revet ost og en skefuld spaghetti bolognaise på halvdelen af dejen. Fold den anden halvdel af dejen over fyldet, så der dannes en halvmåne. Luk dejen sammen ved at presse tænderne på en gaffel rundt i kanten.
- Læg piroggerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i ca 30 minutter. Pensl evt med lidt vand.
- Bag piroggerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte. Server piroggerne varme, lune eller kolde.
- Piroggerne holder sig bløde i 2-3 dage i en pose. De kan desuden fryses.
Lækker opskrift, og god ide til madpakker. Hvordan opbevarer man dem til frysning, hvor længe, og hvordan optør man dem bedst?
Malene – Jeg køler dem gerne ned og pakker dem derefter i fryseposer. Det meste bagværk holder sig fint i fryseren i et par måneder, men de plejer nu ikke at holde så længe herhjemme hos os. Mht. optøningen, så kan de sagtens optøes ved stuetemperatur og så spises bagefter, men de er også lækre, hvis de lunes kort i ovnen inden servering 😀
Fin opskrift. Lavede nogle i miniformat til madpakken ✌️ Nu har vi også fået kødsovs i fire dage, fra en STOR portion. Som både blev til spaghetti bolognese, chili con carne, pastaskruer med kødsovs, meat Pie og til sidst pirogger 🤪
Manja – Hihi, det lyder da også som om, at I så har fået jeres dosis af kødsauce dækket i løbet af de sidste dage 😀 😀