Rugbrødschips er blevet det nye hit – også herhjemme hos os – og i rigtig mange bagerbutikker kan man købe de lækre, saltede chips i søde små cellofanposer. Jeg synes bestemt, at det er rigtig fint, at bagerne på den måde undgår at skulle smide de rugbrød ud, som ikke bliver solgt, men omvendt så må jeg altså også indrømme, at jeg foretrækker at lave min rugbrødschips selv. Ikke mindst fordi, at prisen på bagerens rugbrødschips er ret pebret i betragtning af, at der er tale om gammelt rugbrød, olie og salt.
Desuden har de hjemmelavede chips den fordel, at man selv kan bestemme smagskombinationen – fx har disse her fået et twist af hvidløg, men selvfølgelig kan man også nøjes med at lave den helt plain udgave med olie og salt.
Jeg laver gerne en stor portion, når jeg alligevel er i gang og så gemmer jeg chipsene i et glas med låg, hvor de holder sig helt sprøde og lækre. Chipsene spiser vi fx om eftermiddagen, når den lille sult melder sig, ligesom jeg også ind imellem har nogle stykker med i skole i en lille bøtte.
Modsat de fleste andre former for chips, så mætter de her ret godt og er derfor vældig fine som et lille mellemmåltid. Chipsene kan sagtens spise som de er – det gør vi det meste af tiden – men de smager også vældig godt med en lækker dip – fx guacamole, en aioli eller chilimayonnaise eller måske en gang hummus. De er også ret fine, at servere på et ostebord i stedet for, eller som supplement til, en portion kiks.
Se evt. alle mine opskrifter på snacks lige her.
Rugbrødschips
Ingredienser
- ½ dl olivenolie
- 2 fed hvidløg (presset)
- ½ rugbrød
- havsalt
Fremgangsmåde
- Rør hvidløg ud i olien og lad hvidløgsolien trække smag.
- Skær imens rugbrødet i så tynde skiver som muligt med en skarp kniv. Det gør ikke noget, at nogle af skiverne bliver lidt skæve eller går i stykker.
- Pensl hver brødskive med hvidløgsolie og læg derefter skiverne ovenpå hinanden i en stak. Med en kniv skæres stakken igennem på skrå to gange, så hver enkelt stykke rugbrød deles i 4 små trekanter.
- Placer trekanterne på 1-2 bageplader med bagepapir og drys med salt.
- Bag chipsene ved 140 °C (varmluft) i 20-30 minutter, til de er let brune og sprøde. Nogle af stykkerne skal måske have lidt længere tid end andre.
- Drys evt med lidt ekstra salt og lad chipsene afkøle, inden de pakkes i en lufttæt beholder.
Jeg har netop opdaget din fine og hyggelige blog, og jeg kan bruge adskillige timer på at savle over de lækre opskrifter og planlægge alle de lækre retter, der skal afprøves herhjemme. Jeg glæder mig til at følge dig!
Christina – Tusind tak for din søde hilsen, du skal være så velkommen herinde og det glæder mig, at mine opskrifter falder i din smag 😀 😀
Skal de pensles på begge sider?😀
Heidi – Nej, det er ikke nødvendigt, når du ligger dem i en stak, inden du skærer dem igennem 😀
Hold nu op de er gode(som alt andet fra dig)
15 min siden jeg lavet af et halv rugbrød,de er væk(0:
Så er igang med det sidste halve(0:
Så dejligt det er så nemt(0:
Karina – Hold da op, dine chips har været populære – det er altså også lidt sjovere at spise rugbrød på den måde og der bliver spist noget mere, end man tror. Og når man så har fundet ud af, hvor nemt det er at lave dem, så kan man pludselig se hvor overpriced de rugbrødschips, som de sælger i bagerbutikker og supermarkeder, de er 🙂
Jeg får tit mit rugbrød skåret i skiver når jeg køber det og vil meget gerne prøve at lave det her fordi det lyder rigtig lækkert. Hvorfor må det ikke være skiveskåret rugbrød ???
Christina – Jeg fik vist formuleret det lidt underligt det med rugbrødet i skiver, men det er fordi, at man ikke selv kan skære tynde skiver af et rugbrød, når det er skåret i forvejen 🙂 Har du rugbrød i skiver, så kan du til gengæld lave rugbrødsstave og det er lige så nemt. Du skærer bare skiverne i stave og kommer dem i en frysepose med olie og krydderier og ryster posen godt. Så bredes stavene ud på en plade med bagepapir og bages sprøde i ovnen. De skal selvfølgelig have lidt længere tid end de tynde rugbrødschips, men helt præcist hvor meget længere er lidt svært at sige, for det afhænger af tykkelse, ovn og typen af rugbrød. Hold lidt øje med dem, imens de bager og prøvesmag engang imellem 🙂
I mange bagerbutikker kan må få rugbrødet skåret ( tykkelse 3 mm er gode til chips)
Jeg køber altid et daggammelt rugbrød og for det skåret på 3 mm👍
Hanne – Tusind tak for tippet – det er da en rigtig god idé 😀
Hvis man ikke vil have dem så fede (fedtede) kan man pensle med vand i stedt for.
Lakridspulver smager også dejligt på chipsene?
Jørgen – Tusind tak for dit gode fif, som jeg også har delt med læserne 🙂
super dejlig måde at få brugt sit gamle rugbrød på ingen madspild
Carsten – Dejligt at høre 🙂 Herhjemme er rugbrødschips og hjemmelavet ymerdrys blandt favoritterne, når det tørre rugbrød skal anvendes 🙂