Stegte ris med kylling og grøntsager hører til blandt mine favoritter, når det kommer til asiatisk mad. Der er jo nærmest tale om en form for asiatisk biksemad, hvor man stort set kan bruge, hvad man har i grøntsagsskuffen og har man været forudseende og kogt en ekstra portion ris dagen før – eller hvornår man nu lige har spist ris – så kan maden, på trods af lidt snitten og hakken af hvidløg, gulerødder, peberfrugt og forårsløg, være klar på relativ kort tid. At det så også smager supergodt og er ret børnevenligt, fordi grøntsagerne er nemme at genkende og evt. sortere fra og der ikke er noget flydende sauce, det er jo bare en ekstra bonus til børnefamilierne.
Som jeg var inde på i indlægget i går, så kogte jeg for nylig hønsekødssuppe på en stor… well en stor kylling! Det ene bryst blev skåret i tern og kom i suppen, alt kødet fra over- og underlår samt det jeg plukkede af skroget kom i denne her lækre kyllingepie med forårsgrønt og butterdej og det sidste kyllingebryst blev plukket i mundrette stykker og blev gemt til en omgang stegte ris med kylling og grøntsager. Dermed blev det til 3 hovedmåltider i én kylling, hvilket jeg faktisk er ret godt tilfreds med.
Ligger man nu ikke inde med et stort, kogt kyllingebryst, som kan bruges til en portion stegte ris, så køber man selvfølgelig bare en pakke kyllingebryst eller filet, som steges i panden sammen med olie og hvidløg, inden grøntsager og ris tilsættes – det giver for øvrigt også en rigtig fin smag til retten og en lækker stegeskorpe på kyllingen. Man kan selvfølgelig også bare udskifte kyllingen med rejer eller skinke/hamburgerryg, hvis man i stedet ligger inde med den slags rester og har man lyst, kan man sagtens bruge en blanding af både kylling, rejer og skinke. Med hensyn til ægget, så kommer jeg gerne et sammenpisket æg i panden og rører lidt rundt, så det bliver som en masse små stykker omelet. Jeg synes, at det smager skønt og det bidrager også med en lidt cremet konsistens til de stegte ris, men hvis man ikke er så meget til omelet, så udelader man selvfølgelig bare ægget.
Jeg krydrer de stegte ris med soya og sweet chili sauce efter smag – soya bidrager med salt, så udover at komme salt i gryden, når jeg koger risene, så salter jeg ikke yderligere. Chili saucen giver en smule skarphed og lidt sødme til retten, men da styrken i sød chili sauce kan variere, foreslår jeg, at man smager sig frem. Man kan selvfølgelig også bruge frisk, finthakket chili, hvis de stegte ris skal sparke lidt mere fra sig, men hvis der er mindre børn, som skal spise med, så foreslår jeg, at man holder sig til den søde chili sauce og ellers smager lidt forsigtigt til.
Køb ingredienserne hos Nemlig.
Måske har du bemærket den “købsknap” til Nemlig, som er dukket op i nogle af mine opskrifter? Jeg har indgået et virkelig smart samarbejde med Nemlig, hvor du med ét klik på knappen får alle ingredienserne til opskriften lagt i indkøbskurven hos Nemlig. Efterfølgende kan du selvfølgelig rette i kurven, og fjerne de varer du har i forvejen, eller tilføje varer du mangler. Det er både nemt og hurtigt.
Stegte ris med kylling og grøntsager
Ingredienser
- 3 dl ris
- 2 spsk olie
- 2 fed hvidløg (finthakkede)
- 100 gr gulerødder (skåret i tynde stave)
- 1 stk peberfrugt (skåret i strimler)
- 1 bdt forårsløg (skåret i ringe)
- 200 gr ærter
- 1 ds majs
- 300 gr kyllingebryst (stegt eller kogt)
- 2 spsk soja
- 1 stk æg
- 2 spsk sød chilisauce
- 75 gr cashewnødder (til servering)
Fremgangsmåde
- Kog risene efter anvisning på pakken. Der kan selvfølgelig også bruges en rest tilberedte ris fra køleskabet.
- Opvarm olien i en sauterpande, wok eller gryde.
- Sauter hvidløg i olien. Tilsæt gulerødderne og sauter et par minutter. Kom peberfrugt, forårsløg, ærter og majs i panden og vend det hele godt sammen.
- Pluk kyllingen i mindre stykker og kom kylling og soja på panden. Sauter et par minutter til sojaen fordamper.
- Slå ægget ud i en skål, pisk det sammen og hæld det over grøntsagerne. Rør rundt så ægget fordeles jævnt, imens det stivner til små stykker omelet.
- Vend til sidst risene i blandingen og rør det hele sammen. Smag til med sød chili sauce.
- Server de stegte ris med cashewnødder og evt. et drys forårsløg på toppen.
Altså jeg synes jo at risene skal stege med før, så de får noget overflade og lidt crisp. Det matcher også mest det jeg har fået serveret på de kanter hvor denne ret kommer fra.
Iøvrigt har du ret, det er en rigtig kineserbiks, og det smager dejligt.
Hanne – Jeg har stegt risene med et par gange tidligere, men jeg må indrømme, at jeg efterhånden har droppet det, for det ender som regel med, at der sidder et ordentligt lag fast i bunden af gryden og så bliver resten af risene jo alligevel ikke stegt. Til sidst spurgte jeg mig så lidt for og kiggede i et par thai kogebøger og siden har jeg næsten altid lavet det nogenlunde på denne her måde 😀
Uhmmm lyder lækkert ? Kunne værre jeg måske skulle prøve det bare med Nudler ☺️
Anne-sofie – Jeg lover, at det smager mindst lige så godt med nudler 😀
Jeg har her til aften prøvet retten. Da jeg ikke er den store kok (men jeg øver mig) har jeg fulgt opskriften næsten slavisk. Jeg brugte nykogte parboiled ris og nystegt kylling i små tern – fyrede godt op i min HotWok på terrassen, blandede det hele sammen som beskrevet. Og vupti, så havde jeg et lækkert måltid.
Jeg brugte opskrift til fire personer og det passede til mor, far og to halvvoksne teenagedrenge. Tak for mad.
Hilsen Søren
Søren – Tusind tak for din tilbagemelding – så dejligt, at jeg kan være med til at inspirere både øvede og knapt så øvede med mine opskrifter, og at det blev en succes 😀
Super god opskrift
Jette – Velbekomme 😀
Jeg ved ikke om jeg gjorde noget forkert, men det så bare ikke særlig appetitligt ud :/ så jeg droppede det halvvejs, øv.
Lone – Øv, det var da træls. Umiddelbart går opskriften jo mest ud på at stege ris og sautere forskellige slags hakkede grøntsager og kylling i olie, så jeg tænker næsten ikke, at du kan have gjort noget forkert undervejs.
Dejlig ret. Tilføjer lidt fishsauce
Helle Margrethe – Det lyder også superlækkert – fishsauce er jo indbegrebet af asiatisk mad 😀
De stegte ris smager virkelig lækkert. Tak for de mange gode og spændende opskrifter.
Susanne – Velbekomme – dejligt at du kan bruge opskrifterne 😀