Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Sweet potato fries – fritter af søde kartofler…

4 kommentarer
Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Første gang jeg smagte dem, var jeg ikke udpræget vild med søde kartofler. Det er efterhånden en del år siden, men jeg mindes stadig, at jeg syntes, de var for søde og bare så langt fra en kartoffel, som noget kunne være. Nu har søde kartofler reelt ikke noget at gøre med almindelige kartofler, så navnet kan virke en smule misvisende og det har måske også medvirket til at tricke min hjerne og dermed også mine smagsløg, men faktum er, at mine smagsløg ændrede sig og nu er jeg helt vild med fritter lavet af søde kartofler. De smukke, mørk-orange stave er en rigtig amerikansk sommer- og BBQ delikatesse, som er blevet endnu nemmere at lave, i takt med at man efterhånden kan købe store og flotte, søde kartofler i stort set alle supermarkeder.

Skal jeg have tilbehør til en sandwich, burger eller lignende, når vi er i USA, så bestiller jeg som regel sweet potato fries og de bliver serveret – sprøde og lækre – direkte fra frituren. Faktisk har jeg opdaget, at man nu også kan bestille sweet potato fries som tilbehør på Bones og de kommer ligeledes fra frituren, men når jeg laver dem selv, så bruger jeg altså i ovnen. Det betyder selvfølgelig, at mine hjemmelavede sweet potato fries ikke er helt så sprøde som de friterede og de skal helst spises hurtigst muligt, for de bliver hurtigt “slatne”, men smagen er der absolut ikke noget i vejen med. Ønsker man sprøde fritter, så kommer man selvfølgelig bare de søde kartofler i frituren og steger dem gyldentbrune i den varme olie.

Jeg smager gerne fritterne til med forskellige slags krydderier, inden de kommer i ovnen, fx sød chilipulver, paprika eller BBQ krydderi, som klæder kartoflernes let søde smag, og så drysser jeg med lidt salt. Men kan også bruge blandingskrydderier som fx pommes frites krydderi eller chili fries krydderi, men tjek lige saltindholdet, for den slags krydderiblandinger indeholder ofte salt i forvejen og det kan godt blive for meget, hvis man tilsætter mere salt. Laver man fritterne i ovnen, så er det lækkert også at tilsætte stave af almindelige kartofler, rødbeder, gulerødder eller pastinakker/persillerødder og på den måde lave en portion blandede rodfrugt-fritter – det er især et hit i sensommeren og efteråret, når de forskellige rodfrugter begynder at dukke op i butikkerne.

Sweet potato fries.

2-3 pers (som tilbehør)

2 store søde kartofler (700-800 gr)

1-2 spsk olie

salt

evt. krydderi, fx paprika, sød chilipulver, pommes frites krydderi eller lignende

Skræl kartoflerne og skær dem i lange stave – kartoflerne kan godt være lidt hårde at skære i, så pas på fingrene. Kom dem i en stor frysepose sammen med olie, salt og krydderier efter smag. Bruger man blandingskrydderier som fx pommes frites krydderi, som indeholder en del salt i forvejen, så drop almindeligt salt. Ryst posen godt, så olie og krydderier fordeles på kartoflerne og vend dem herefter ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Fordel kartoflerne, så de ligger i et enkelt lag og bag dem ved 200 grader varmluft i 20-30 minutter, til de er gyldentbrune i spidserne og på kanterne. Server straks.

Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Elsebeth
6 år siden

Og det bedste ved det hele er, at i dag koster de ikke en formue. For 15 år siden måtte jeg betale 60 kr. i en indvandrerbutik for siger og skriver fire store til at bage til T-bones nytårsaften – men det er altså min amerikanske svigersøns absolutte livret, og det var det eneste sted, de var til at opdrive dengang. De kan heldigvis opbevares i lang tid, så jeg har altid nogle på lager – dog til andet end til at bage. Der vil jeg helst lave en almindelig kartoffel.

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Elsebeth

Elsebeth – Lige præcis – nu er de både til at få fat i og betale 🙂

maibritt Jørgensen
5 år siden

hej anne. hvad spiser man af dip til de søde kartofler?