Sommer = iskaffe og der findes jo et væld af forskellige varianter – især hvis man besøger en af de mange, hyggelige kaffebarer, hvor menukortene bugner med lækre varianter på denne her tid af året. Men selvom det er superhyggeligt at sidde på en café eller kaffebar og nyde sin iskaffe, så er det nogle gange mindst lige så hyggeligt at nyde iskaffen hjemme i haven eller på altanen og så er det jo ikke dårligt, hvis man har en både nem og lækker opskrift på hjemmelavet iskaffe, som kan trylles frem i løbet af ganske få minutter.
Når det gerne må være lidt nemt, så laver jeg vietnamesisk iskaffe – det er en af de bedste opskrifter på iskaffe, som jeg kender, og så kan den laves her og nu, når lysten melder sig, uden af man først skal tænke på at nedkøle kaffe og koge sukkersirup. Den vietnamesiske udgave af iskaffe indeholder kun 2 ingredienser, nemlig stærk kaffe og kondenseret mælk – og så isterninger, hvis det altså tæller som en ingrediens, men derudover skal der ikke bruges andet. Det skulle da lige været et par sugerør, hvis man synes.
Den kondenserede mælk bidrager med en lækker og næsten karamelagtig sødme til iskaffen og så passer det så glimrende, for jeg har altid ½ dåse kondenseret mælk til overs, når jeg har lavet de her lækre, hjemmelavede bounty. Jeg kunne selvfølgelig bare lave bountybarer af hele dåsen, men sådan en stor portion får vi ikke spist og de smager nu også bedst, når de er helt friske. Har man nu ikke lige har lyst til at lave bountybarer, så køber man selvfølgelig bare en hel dåse kondenseret mælk – så stor er dåsen jo heller ikke – og bruger 4 spsk til iskaffen. Resten kan sagtens holde sig en måneds tid eller længere på køl, hvis det kommes i en bøtte med låg og så kan man jo tage lidt, hver gang der skal laves iskaffe.
Vi nyder iskaffen på varme sommerdage og selvom jeg ikke er den store kaffedrikker, og foretrækker min cafe latte med masser af mælk og et meget lille espressoshot, så er jeg faktisk ret vild med sådan et glas vietnamesisk iskaffe. Vi har endnu ikke fået drukket så meget hjemmelavet iskaffe i år, for enten har vejret ikke rigtigt været til det, eller også har vi ikke været hjemme, men nu ser det ud til, at vi går en rigtig dejlig sommeruge i møde, som mon ikke der bliver brygget – og drukket – en hel del vietnamesisk iskaffe i de kommende dage.
Vietnamesisk iskaffe
Ingredienser
- 3 dl friskbrygget, stærk kaffe (jeg brygger kaffe i stempelkande, men Nescafe og vand kan også bruges)
- 4 spsk kondenseret mælk
- 12 isterninger
Fremgangsmåde
- Rør varm kaffe og 3-4 spsk kondenseret mælk efter smag sammen.
- Fordel 8 isterninger i 2 høje glas, som kan tåle varme.
- Hæld den varme kaffeblanding over isterningerne i glassene og rør rundt. Isterningerne vil smelte næsten helt væk, men vil samtidig køle den varme kaffe hurtigt og effektivt ned.
- Kom de sidste isterninger i glassene, så iskaffen holdes kold. server med ske og evt. sugerør.
Skal mælken koges til karamel først?
Margit – Nej, du bruger bare den kondenserede mælk direkte fra dåsen – det er så nemt 😀