Iskaffe er en skøn tørstslukker i sommervarmen, og særligt i løbet af de senere år er is kaffe blevet en vildt populær drik rundt omkring på diverse kaffebarer og caféer. Men selvfølgelig behøver man ikke købe sig til sin kaffe, for det er både supernemt og virkelig lækkert at lave en skøn, hjemmelavet iskaffe.
Se også – Dalgona iskaffe I Vietnamesisk iskaffe I Iceblend I Iste med fersken
Nem opskrift på iskaffe.
Denne her opskrift på er helt simpel og består bare af 3 ingredienser. Espresso eller stærk kaffe, mælk og sirup. Og så selvfølgelig en masse isterninger, for efter min mening skal en god iskaffe være dejlig kold. Jeg kan godt lide at bruge vaniljesirup i iskaffen, men der findes jo et væld af forskellige slags kaffesirup. Fx karamel, hasselnød, amaretto, chokolade osv osv.
Det gælder bare om at finde sin egen favorit, og i løbet af sommeren har vi typisk 3-4 slags sirup stående på hylden. Så kan man nemt lave lige den slags kaffe, som man har allermest lyst til. Og er man ikke til det søde, så kan man også sagtens lave iskaffe kun på kaffe og mælk.
Tip! Se også mine bedste tips til iskaffe og “ofte stillede spørgsmål” under opskriften.
Iskaffe
Ingredienser
- 2 spsk sirup til kaffe (fx vanilje- eller karamelsirup)
- 1 dl espresso eller stærk kaffe
- 4 dl mælk
- isterninger eller knust is
Fremgangsmåde
- Fordel isterninger eller knust is i 2 glas.
- Hæld sirup og kaffe over isterningerne.
- Top iskaffen med mælk og rør rundt. Smag evt. til med ekstra sirup og server.
Ofte stillede spørgsmål.
Alt er jo relativt, for sammenligner man eksempelvis en is kaffe med en stor flødeis, så feder kaffen ikke nær så meget. Omvendt er der selvfølgelig flere kcal i kaffe tilsæt mælk og sirup end i en almindelig kop sort kaffe. Hvis man gerne vil lette lidt på kalorie-indholdet i sin iskaffe, så kan man bruge minimælk i stedet for letmælk eller sødmælk. Man kan også bruge en sukkerfri sirup, der typisk indeholder lidt færre kcal end traditionelle sirupper.
Ja, men kan sagtens lave iskaffe, selvom man ikke har en espressomaskine eller kaffemaskine til kapsler. I stedet kan man brygge en god, stærk kop kaffe eller bruge instant kaffe (frysetørret kaffe) udrørt i kogende vand.
Kaffesirup bruges til at søde og tilsmage iskaffen. Man kan købe kaffesirup i et væld af forskellige udgaver, og man kan også lave sin egen kaffesirup. Typisk bruges 1-3 spsk kaffesirup efter smag til en kop kaffe/iskaffe.
Tips til opskriften.
- I stedet for almindelige isterninger kan man bruge kaffeisterninger. Kaffeisterningerne laves lige ud ad landevejen ved at komme kold kaffe i isterningebakker og fryse det ned. Helt perfekt hvis man ofte har en sjat kold kaffe til overs i kanden. Kaffeisterningerne har den store fordel, at de ikke fortynder iskaffen efterhånden som de smelter.
- Det er nemt at lave sin egen vaniljesirup til kaffe ved at blande vanilje (korn af ½-1 vaniljestang eller vaniljepulver) med sukker og vand i forholdet 2:1 i en gryde. Bring gryden i kog og lad siruppen koge i 5-10 minutter, indtil sukkeret er opløst og siruppen kogt let ind. Opbevar siruppen på køl i et rengjort og skoldet glas med låg eller en flaske. Holdbarheden er ret lang pga det store sukkerindhold – minimum 2-3 uger.
- Man kan sagtens lave iskaffe, selvom man ikke har en kaffemaskine, der kan lave espressoer. Bryg i stedet en god, stærk kop kaffe eller brug frysetørret kaffe (Nescafé), som blot skal røres ud i kogende vand. Jeg lader gerne kaffen afkøle en smule, inden jeg laver iskaffe, men skal det gå lidt hurtigt, så kan man sagtens lave iskaffe på varm espresso/kaffe. Der skal bare bruges lidt ekstra isterninger, så iskaffen bliver helt kold.
I Grækenland har jeg fået Nescaffe med is og kondenseret mælk. Den er sødere end almindelig mælk.
Kirsten – Iskaffe med kondenseret mælk er også superlækkert og dejligt nemt at lave. Jeg kender det mest under navnet vietnamesisk iskaffe 😀