Vi har netop taget hul på sæsonen for blomkål og derfor er der store, fine og hvide kålhoveder at få i butikkerne. Frikadeller, danske blomkål, nye kartofler og persillesauce er en af de sommerretter, som jeg er vokset op med og jeg har altid været helt vild med blomkål – i hvert fald på denne her tid af året, hvor den smager allerbedst. Vi skal nu i gang med at spise blomkålsgratiner – og blomkålssuppe på de kølige dage – og så altså blomkål i rå eller dampet tilstand som tilbehør til diverse kødretter, fx frikadeller. Forleden lavede jeg dog et twist og i stedet for at servere blomkålen som tilbehør til frikadellerne, pakkede jeg hele hovedet ind i farsen og dermed kom der god, gammeldags farseret blomkål på menuen.

Farseret blomkål har efterhånden floreret på diverse madrelaterede sider og i facebookgrupper i en del år – her går det under navnet “abehjerne” og jeg kan ikke gøre for det, men jeg synes simpelthen, at det navn lyder så uappetitligt, så herhjemme hedder det altså farseret blomkål og det er overraskende nemt at lave. Det er klart, at man skal sørge for at blomkålshovedet ikke går i stykker, når man fjerne stok og dækblade, men ellers er det egentlig bare at dampe hovedet kort, afkøle det let og pakke det ind i en god frikadellefars.

Jeg rørte farsen sammen af 500 gr hakket svinekød – hakket kalv og flæsk kan selvfølgelig også bruges – og så gælder det om at finde et blomkål, som hverken er kæmpestort eller meget lille. Sådan et mellemstort hoved passer helt fint med en fars lavet på ½ kg hakket kød. Jeg synes, det er nemmest, hvis man starter med at vende bunden i vejret på blomkålen og fordele lidt fars på bunden – husk også at presse fars ind ved stokken, hvis der ønskes et helt perfekt “snit”, når det farserede blomkål halveres. Når farsen er fordelt på bunden, vendes blomkålen om og placeres i et ildfast fad og så er det ellers bare at få pakket blomkålen godt ind i resten af farsen. Jeg havde et lag på ca 2 cm fars fordelt på hele blomkålshovedet, men hvis man ønsker et meget tykkere lag, så skal man nok bruge mere end 500 gr hakket kød.

Ved servering deles det farserede blomkål i 4 kvarte – eller måske 8 stykker, hvis hovedet er stort – og så er det ellers bare at glæde sig over det fine snit og kigget ind til et perfekt, tilberedt blomkålshoved. Jeg blev i hvert fald helt høj over, hvor fint det var. Vi spiste det farserede blomkål med nye kartofler og persillesauce, for persillen i haven breder sig i de her dage, men en helt almindelig, hvid sauce uden persille (evt med løg) kunne også have været brugt. Jeg synes ikke, at der er behov for ekstra grønsager ved serveringen – der er jo trods alt et helt blomkålshoved gemt under farsen – men jeg havde alligevel dampet et bundt små, nye gulerødder, som vi også fik til. Rigtig sommermad, når det er bedst.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 5 stemmer

Farseret blomkål med bacon

Bagetid1 t
Samlet tid1 t 20 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 mellemstort blomkål
 • 500 gr hakket svinekød
 • 1 æg
 • ½ dl mælk
 • 1 løg (revet)
 • 2 spsk hvedemel
 • 2 pk bacon i skiver (jeg brugte 1½ pk)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Fjern det nederste af stokken og de grønne dækblade fra blomkålshovedet og kom det i en gryde med letsaltet vand. 
 • Bring gryden i kog og kog blomkålshovedet under låg i 5-7 minutter afhængig af størrelsen. Det skal ikke koges mørt, bare lige være let tilberedt. Hæld vandet fra blomkålshovedet og lad det afkøle let.
 • Imens røres hakket svinekød, æg, mælk, revet løg, hvedemel, salt og peber sammen til en klassisk frikadellefars. 
 • Vend bunden i vejret på blomkålshovedet og pres fars ind ved stokken og på bunden - det er nemmest at bruge hænderne og en spiseske. Vend herefter blomkålshovedet om og sæt det i et ildfast fad.
 • Fordel resten af farsen på siderne og toppen af blomkålshovedet, så det er helt pakket ind i fars. Laget af fars behøver ikke være tykt - det vigtigste er, at der er fars over det hele.
 • Dæk det farserede blomkål med bacon i skiver, ligesom en forloren hare og bag ved 190 °C (varmluft) i ca 1 time, til blomkålen er mør og farsen gennemstegt.  Bliver baconstykkerne for mørke, så dæk med et stykke stanniol.
 • Server det farserede blomkål med persillesauce (eller anden hvid sauce) og kartofler.

Noter

Bliver der rester, så smager det farserede blomkål skønt på en skive rugbrød til frokost. Det skal bare skæres i skiver, præcis som en frikadellemad eller en rest forloren hare. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)