De her koldhævede flütes bagte jeg i fredags. Og så  havde jeg dem med til vores “sammenskuds Sankt Hans aften” med hele familien, som i år blev holdt i det hyggeligste lille sommerhus i Skæring lige udenfor Aarhus. En fantastisk dejlig aften med læ, takket være en overdækket og afskærmet terrasse, og med udsigt til både strand og enge, bål og Mols Bjerge. Menuen stod på kylling, koteletter, spareribs og pølser fra slagteren, blandede salater, nye kartofler med smør og så altså de her flutes og til dessert var der jordbær og is. En rigtig sommermenu.

Nedenstående opskrift på flütes er den samme, som jeg bruger til vores koldhævede morgenmadsboller i weekenden og faktisk er opskriften sådan lidt all round, for den passer også glimrende til de her koldhævede minipizzaer, som er lige til at tage med på madpakken eller komme i picnickurven. Da de her flutes som sagt skulle bruges som tilbehør til forskellige slags marineret og krydret kød fra grillen, lavede jeg bare et par helt almindelige hvedeflütes med lidt durum, men hvis man bryder sig om det, kan man sagtens tilsætte en smule groft mel eller måske lave forskellige smagsvarianter. Man kan blandt andet røre lidt revet ost eller ost i små tern i dejen, fx gul cheddar, eller man kan tilsættes friskhakkede krydderurter, soltørrede tomater eller oliven.

Dejen er koldhævet og skal derfor stå i køleskabet og hæve i minimum 10 timer, men den kan sagtens tåle at stå længere, hvis bare man husker at slå den ned, hvis den er ved at hæve ud over kanterne på skålen. Den lange hævetid er med til at give smag og desuden en rigtig god struktur, knasende skorpe og en krumme med en masse lufthuller, men har man ikke tid, kan man godt speede processen lidt op. Brug lidt mere gær – ca 1/4 pk. (15-20 gr) og lad efterfølgende dejen hæve 2-3 timer på køkkenbordet, inden den formes og bages efter anvisningen herunder.

Print opskrift Pin opskrift
4.64 fra 11 stemmer

Koldhævede flutes

Samlet tid30 min
Antal: 2 stk

Ingredienser

 • dl koldt vand
 • 10 gr gær
 • 1 tsk groft salt
 • 1 tsk honning eller sukker
 • 250 gr hvedemel
 • 50 gr durumhvedemel (kan erstattes af en grovere meltype)

Fremgangsmåde

 • Hæld koldt vand i en skål og rør gæren ud heri.
 • Tilsæt salt og honning/sukker og rør hvedemel og durumhvede ud i vandet. Rør dejen let sammen, til den er glat og har konsistens som en tyk grød.
 • Dæk skålen til og sæt den på køl i minimum 10 timer, fx natten over.
 • Varm ovnen op til max temperatur - min ovn kan fx gå op til 300 grader.
 • Fugt fingrene og tag den ene halvdel af dejen op fra skålen. Træk dejen lang som et flüte og læg det på en bageplade beklædt med bagepapir. Fugt fingrene igen og gentag med den anden halvdel af dejen.
 • Er de 2 flütes meget skæve og kantede, så fugt fingrene igen og ret dem til, men de må gerne se sådan lidt rustikke ud. 
 • Når ovnen har nået max temperatur, sættes pladen med flütes ind og temperaturen sænkes til 225 °C. Bag de 2 flütes ved 225 °C (varmluft) i 15-20 minutter eller til de er gyldne og gennembagte.
 • Tag flutsene ud og lad dem afkøle på bageristen.

Noter

Dejen skal være som en tyk grød, der næsten kan stå selv. Er den for flydende, skal der bruges en smule mere mel. Hvis dejen er for tynd, vil den løbe ud på pladen og give helt flade flutes.
Man kan sagtens komme de koldhævede flütes i fryseren. Lad dem tø på køkkenbordet og lun dem i ovnen inden servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)