Pizzaboller eller minipizzaer er et hit i madpakken. Både i skolen/på jobbet, i picnickurven og hvis man skal på langfart og have mad med. Og så er de her pizzaboller faktisk også ret nemme at lave. Modsat almindelige pizzaer, skal de små pizzaboller nemlig hverken æltes eller udrulles. De skal blot sættes på bagepladen med en våd ske.
Se også – Pølsehorn I Pizzasnegle med tomat I Koldhævede boller
Nem opskrift på koldhævede pizzaboller.
Jeg bruger samme slags dej til pizzabollerne, som jeg bruger til mine koldhævede morgenmadsboller. Den er supernem at arbejde med og smager forrygende godt. Den her opskrift på pizzaboller er dog ikke koldhævet, men du kan sagtens bage koldhævede pizzaboller, hvis du foretrækker det. Så skal du bare bruge koldt vand og nøjes med 10-15 gr gær. Og efterfølgende skal dejen hæve tildækket på køl i 10-12 timer, inden den bages som angivet i opskriften herunder.
Tip! Se også mine bedste tips til pizza boller under opskriften.
Pizzaboller
Ingredienser
Pizzadej
- 5 dl vand (lunkent)
- 25 gr gær
- 2 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 2 tsk sukker
- 1 spsk olie
- 100 gr durummel (kan erstattes af hvedemel)
- 550 gr hvedemel
Pizzafyld
- 2 dl tomatsauce
- 150 gr revet ost
- 100 gr pepperoni i skiver (eller skinke i strimler)
- 2 tsk tørret oregano
Fremgangsmåde
- Hæld vandet i en skål og udrør gæren ud heri. Tilsæt salt, sukker, olie, durumhvede og hvedemel og rør det hele sammen til en klistret dej med konsistens som en tyk grød.
- Dæk skålen til og lad en hæve et lunt sted i ca 1 time.
- Med en våd ske sættes dejen i 12-14 boller på 2 bageplader med bagepapir.
- Fugt fingrene og pres bollerne til små, tykke pizzabunde.
- Fordel tomatsauce, revet ost, pepperoni og et drys oregano på bundene.
- Opvarm ovnen til max temperatur (230-250 gr). Imens efterhæver pizzabollerne.
- Sæt bagepladerne i ovnen og sænk temperaturen til 225 °C. Bag bollerne ved 225 °C (varmluft) i ca. 12-15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
- Lad pizzabollerne afkøle let og spis dem varme, lune eller kolde.
- Pizzabollerne holder sig bløde i 2-3 dage, hvis de pakkes godt ind. De kan desuden fryses.
Video
Noter til opskriften.
Pizzabollerne kan laves i en koldhævet version, hvis du bruger koldt vand i stedet for lunkent, og nøjes med 10-15 gr gær. Lad dejen hæve tildækket på køl i ca 10-12 timer. Bag herefter bollerne som angivet i opskriften.Lækre variationer af pizza boller.
Hvis du gerne vil lave grove pizzaboller, så kan du erstatte durummel med en grovere meltype, fx fuldkornshvedemel, grahammel eller spelt. Du kan også tilsætte lidt forskellige frø/kerner til dejen, hvis I bryder jer om det.
Ovenstående opskrift skal kun ses som inspiration, og der er selvfølgelig helt frit slag, når det kommer til fyldet. Måske skal pepperoni udskiftes med skinke eller stegt kylling. Jeg kan også anbefale tun eller rejer. Og selvfølgelig kan du også helt udelade kød, og blot lave pizzaboller med tomat og ost. Det er også lækkert med grønt i form af løg, peberfrugt, majs, tynde skiver squash eller aubergine. Og så er tynde kartoffelskiver med revet mozzarella og rosmarin altid et hit herhjemme.
Inspiration til lækker madpakke.
Det er kun på de lange studiedage, at jeg har en decideret madpakke med i skole. Men jeg har stort set altid en pose grønt med. Det kan være gulerødder og agurk i stave, peberfrugt, radiser eller lign. Derudover også en bøtte med årstidens frugt. De sidste par dage har det således været et par blommer, nektariner og vindruer.
På de lidt længere dage har jeg selvfølgelig ekstra mad med, og det er indimellem en af de her pizzaboller. Jeg synes, at de mætter fint. Og kombineret med en bøtte grøntsager i stave, lidt frugt og evt. lidt tørret frugt og nødder/mandler til den lille sult sidst på dagen, så holder jeg mig fint mæt.
Bag en stor bradepandepizza.
I mange familier er der tradition for at spise hjemmelavede pizzaer i løbet af weekenden. Fx fredag eller søndag aften. Prøv evt. at bruge den her nemme, æltefri dej til en god, gammeldags bradepandepizza. Selve bunden bliver selvfølgelig lidt tykkere, men det er jo en del af konceptet ved bradepandepizza. Og det er noget så nemt.
Dejen skal blot røres sammen, hæves og så hældes ud i den store bradepande fra ovnen og presses flad med fugtige hænder. Husk at lægge et stykke bagepapir i bunden.
Faktisk er det så nemt at lave dejen, at du snildt kan lave dobbelt portion, når du alligevel er i gang. Så kan du både lave en stor bradepandepizza til aftensmaden og en portion pizzaboller til madpakkerne. Lad evt. børnene deltage i fremstillingen og lad hver enkelt fylde sine egne pizzaboller. Så er alle glade og madpakkerne bliver med garanti spist.
Hejsa..
Dejen er MEGET blød/tynd, som om den trænger til noget mere mel.. skal den være sådan??
Mvh
Aneta
Aneta – Altså den skal være ret klistret og blød, for du trykker den jo bare ud til små pizzaboller på en bageplade med fugtige fingre (så dejen ikke klistrer for meget til fingrene), men dejen skal selvfølgelig ikke være flydende som en pandekagedej. Hvis den er så tynd, så skal der lidt mere mel i 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Tak for en fantastisk opskrift.
Jeg har et par gange i sommerferien bagt dine koldhævet boller og i dag også prøvet at lave den ene plade som pizza boller – de er et hit. Er ikke sikker på at der er nogle tilbage til skolestart på mandag. 🙂
Har du erfaring om de kan fryses? For så vil jeg lave en ekstra portion næste gang
Marlena – Dejligt at høre, at pizzabollerne og de koldhævede boller er blevet sådan en kæmpe succes 😀 Du kan uden problemer fryse pizzabollerne så lav bare en kæmpe portion næste gang 😀
Hvordan pakker du dem ind så de kan holde sig bløde
Karina – Jeg pakker dem gerne i et stykke bagepapir og derefter i en plast- eller frysepose. Så synes jeg, at de holder sig bedst. Men jeg kan under alle omstændigheder anbefale at lune dem kort på brødrister, airfryer eller lignende, inden de skal spises 😀 😀
Er en portion pizzadej nok til bradepanden fra ovnen?
Vivi – Ja, en portion burde være nok til bradepanden. Dejen skal jo bare bredes ud i et tyndt lag med fugtige fingre, men det vokser jo også under bagningen 😀