Jeg fik pludselig sådan en lyst til at bage lidt lækkert til weekenden, men da jeg så vidt muligt forsøger at undgå alt for meget tilsat sukker i januar, så var kage jo ikke det mest oplagte. Og mon ikke jeg nok alligevel skal få rigeligt af den slags, når vi skal på vinterferie til New York om ikke så længe? Nå, men valget faldt så i stedet på en omgang store og bløde chokoladebrud, som godt nok stadig indeholder sukker, men i det minste ikke så meget som kage og som smager helt fantastisk til en kop te. I øvrigt synes jeg, at der er noget lidt hyggeligt over boller, både at lave dem og at spise dem.
Jeg fulgte stort set min sædvanlige opskrift på store og luftige chokoladeboller, som altid er garanti for succes, men i stedet for at lægge bollerne på en bageplade, lagde jeg dem i stedet tæt sammen i et ildfast fad, så de kunne vokse sammen under hævning og bagning. Efterfølgende kan bollerne brækkes eller brydes fra hinanden – deraf navnet chokoladebrud. Jeg synes, det er superlækkert med de bløde kanter og den saftige krumme, men selvfølgelig kan chokoladebrudene også bages på helt traditionel vis ved blot at forme dem som boller og lægge dem på en bageplade.
De nybagte chokoladebrud kan spises som de er, eller man kan komme lidt smør på. Jeg synes nu ikke, at smør er nødvendigt i første omgang, men hvis bollerne når at få et par dage på bagen, inden de sidste bliver spist, så skader en smule smør nu ikke. Chokoladebrudene kan også lunes ganske kort i ovnen – så bliver de som nybagte. Man kan i øvrigt med fordel lave dobbelt portion og fordele de 24 boller i den store bradepande i ovnen – oplagte at tage med i skole eller børnehave og dele ud af. I øvrigt er mange børn ret glade for de (næsten) skorpeløse chokoladebrud.
Chokoladebrud
Ingredienser
- 1 dl vand (lillefingervarm)
- 1 dl mælk
- ½ pk gær
- 1 tsk groft salt
- 2 spsk sukker
- 2 æg
- 450-500 gr hvedemel
- 100 gr hakket mørk chokolade (eller chocolate chips)
- 50 gr smør (smeltet og let afkølet)
Fremgangsmåde
- Vand og mælk kommes i en skål og gæren opløses heri.
- Tilsæt salt, sukker og det ene æg.
- Det andet æg slås ud i en lille skål og piskes sammen med en gaffel. Hæld halvdelen af det sammenpiskede æg i dejen og gem den anden halvdel til pensling.
- Kom hvedemel i dejen lidt ad gangen – måske skal der bruges lidt mere eller mindre – sammen med hakket chokolade. Til sidst tilsættes smør og der æltes til en blank og smidig dej.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 45 min.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord, form den til 12 boller og læg dem i et ildfast fad (ca 20 x 30 cm) foret med bagepapir. Bollerne behøver ikke røre hinanden, men det er meningen, at de skal vokse sammen under hævning og bagning.
- Lad bollerne efterhæve tildækket i ca 30 minutter og pensl dem herefter med den sidste halvdel af det sammenpiskede æg. Er der ikke æg nok, kan ægget spædes med lidt mælk.
- Bag bollerne ved 180 °C (alm. ovn - ikke varmluft) på midterste ovnrille i ca 20 min. til de gyldne på toppen og gennembagte.
- Lad brudene afkøle let, inden de løftes op af fadet ved hjælp af bagepapiret og afkøles på bageristen.
Hvor mange minutter skal de bages i ovnen?
Maria – De skal bage i ca 20 minutter – jeg havde glemt at skrive det i opskriften, men det er rettet nu 😀
Mmm de ser gode ud.
Mariam – Mange tak 😀
Mums måtte da lige lave dem her igen idag… god weekend?
Anne-Mette – Haha, det kan jeg sagtens forstå – god weekend til dig også 😀
Har du prøvet at koldhæve den? Jeg skal nemlig holde brunch næste weekend, hvor disse ville pynte lækkert på bordet ?
Lene – Nej, jeg har ikke prøvet at koldhæve dem, men hvis du bruger lidt mindre gær (ca 10-15 gr) tror jeg sagtens, at det kan lade sig gøre at ælte og forme bollerne aftenene før og lade dem stå på køl til dagen efter. Jeg har i hvert fald gjort det samme med en portion kanelsnegle og de blev helt fine – jeg lod dem lige stå og temperere ca 30 minutter på køkkenbordet, før de røg i ovnen, men det var også det 🙂
Dog skal du måske være opmærksom på, at bollerne måske ikke bliver heeeelt så lette og luftige, som hvis du følger denne her opskrift (jeg ved det dog ikke), så et alternativ kunne også være, at bage bollerne dagen før og så bare lune dem i ovnen 🙂
Hvorfor ikke varmluft? Og hvilken indstilling skal de så bages på
Maya – De skal bare bages på normal ovnfunktion – det gør jeg i hvert fald selv 🙂 Og selvfølgelig er det ikke forbudt at bruge varmluftfunktion, jeg dropper det bare ofte, fordi jeg synes, at varmluft har tendens til at udtørre bagværket let, ligesom det oftes bages skævt, så nogle boller bliver meget mørke. Men skal man bage flere plader boller på én gang, så er det selvfølgelig oplagt at bruge varmluftsfunktionen 😀
Efter hævning , skal dejen slås ned før de bliver skåret ud til 12 boller og sættes i fadet , og derefter efterhæve ?
Eller skal de direkte efter hævning ud på bordet , deles op i 12, sættes sammen i formen , og derefter efterhæve ?
Pia – Jeg vender dejen ud på bordet, deler den i 12 stykker, som trilles til boller og lægges i fadet, hvorefter de efterhæver. Jeg slår ikke dejen decideret ned, men lidt slåes den jo altid ned, når man vender den ud på bordet. Jeg forsøger dog at bevare en smule luft i dejen 🙂
Det er den bedste madblog jeg har set. Har fået stor glæde af opskrifterne, som ikke er fyldte med ting vi ikke kan købe, eller ved hvad er, og alligevel er opskrifterne spændende og anderledes.
Lissy – Hvor er det bare dejligt at høre – tusind tak for din hyggelige hilsen 😀
Hvad gjorde du, da du selv bagte dem – Hakket mørk chokolade, eller chokolade dips?
Michelle – Det varierer. I dag brugte har hakket chokolade, men i portionen på billede i opskriften, har jeg brugt chocolate chips 😀