Jeg fik pludselig sådan en lyst til at bage lidt lækkert til weekenden, men da jeg så vidt muligt forsøger at undgå alt for meget tilsat sukker i januar, så var kage jo ikke det mest oplagte. Og mon ikke jeg nok alligevel skal få rigeligt af den slags, når vi skal på vinterferie til New York om ikke så længe? Nå, men valget faldt så i stedet på en omgang store og bløde chokoladebrud, som godt nok stadig indeholder sukker, men i det minste ikke så meget som kage og som smager helt fantastisk til en kop te. I øvrigt synes jeg, at der er noget lidt hyggeligt over boller, både at lave dem og at spise dem.

Jeg fulgte stort set min sædvanlige opskrift på store og luftige chokoladeboller, som altid er garanti for succes, men i stedet for at lægge bollerne på en bageplade, lagde jeg dem i stedet tæt sammen i et ildfast fad, så de kunne vokse sammen under hævning og bagning. Efterfølgende kan bollerne brækkes eller brydes fra hinanden – deraf navnet chokoladebrud. Jeg synes, det er superlækkert med de bløde kanter og den saftige krumme, men selvfølgelig kan chokoladebrudene også bages på helt traditionel vis ved blot at forme dem som boller og lægge dem på en bageplade.

De nybagte chokoladebrud kan spises som de er, eller man kan komme lidt smør på. Jeg synes nu ikke, at smør er nødvendigt i første omgang, men hvis bollerne når at få et par dage på bagen, inden de sidste bliver spist, så skader en smule smør nu ikke. Chokoladebrudene kan også lunes ganske kort i ovnen – så bliver de som nybagte. Man kan i øvrigt med fordel lave dobbelt portion og fordele de 24 boller i den store bradepande i ovnen – oplagte at tage med i skole eller børnehave og dele ud af. I øvrigt er mange børn ret glade for de (næsten) skorpeløse chokoladebrud.

Støre bløde chokoladebrud
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Chokoladebrud

Hæve- og bagetid1 t 35 min
Samlet tid2 t
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 1 dl vand (lillefingervarm)
 • 1 dl mælk
 • ½ pk gær
 • 1 tsk groft salt
 • 2 spsk sukker
 • 2 æg
 • 450-500 gr hvedemel
 • 100 gr hakket mørk chokolade (eller chocolate chips)
 • 50 gr smør (smeltet og let afkølet)

Fremgangsmåde

 • Vand og mælk kommes i en skål og gæren opløses heri.
 • Tilsæt salt, sukker og det ene æg.
 • Det andet æg slås ud i en lille skål og piskes sammen med en gaffel. Hæld halvdelen af det sammenpiskede æg i dejen og gem den anden halvdel til pensling. 
 • Kom hvedemel i dejen lidt ad gangen – måske skal der bruges lidt mere eller mindre – sammen med hakket chokolade. Til sidst tilsættes smør og der æltes til en blank og smidig dej.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 45 min.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord, form den til 12 boller og læg dem i et ildfast fad (ca 20 x 30 cm) foret med bagepapir. Bollerne behøver ikke røre hinanden, men det er meningen, at de skal vokse sammen under hævning og bagning. 
 • Lad bollerne efterhæve tildækket i ca 30 minutter og pensl dem herefter med den sidste halvdel af det sammenpiskede æg. Er der ikke æg nok, kan ægget spædes med lidt mælk.
 • Bag bollerne ved 180 °C (alm. ovn - ikke varmluft) på midterste ovnrille i ca 20 min. til de gyldne på toppen og gennembagte.
 • Lad brudene afkøle let, inden de løftes op af fadet ved hjælp af bagepapiret og afkøles på bageristen.

Noter

Det er vigtigt, at smørret ikke er for varmt, når det blandes i dejen, for så risikerer man, at chokoladestykkerne smelter. Selvom brudene smager bedst, når de er nybagte og relativt friske, så kan de sagtens holde sig i 3-4 dage i en frysepose. De er desuden fryseegnede.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)