I dag skal det handle om en superlækker, tyrkisk pide med oksekød, som jeg lavede til aftensmad for nylig og serverede med blandet salat og hjemmelavet creme fraiche dressing med masser af hvidløg og friskhakkede krydderurter. Nem og lækker hverdagsmad, som er sådan en lidt sjov kombination af pizza og en halvåben calzone. Og så er den friskbagte pide altså bare helt uimodståelig, så den kan nemt gå hen og blive en ny familiefavorit.

>> Se også min bedste opskrift på hjemmelavet pizzadej til tynde og sprøde pizzaer lige her. 

Pide er tyrkernes svar på en pizza og præcis som med pizzaer, så kan en pide fyldes med alt imellem himmel og jord. Der er som sådan ikke noget, der er rigtigt eller forkert, men jeg kan virkelig anbefale en pide med oksekødsfyld, feta og hvidløg eller ost og krydret pølse (fx sucuk eller pepperoni). Derudover er det virkelig lækkert med masser af friskhakket persille, som ikke bare pynter, men også smager rigtig dejligt til det krydrede fyld. Hvis man synes, kan man også slå et æg ud i hver pide og lade det stege med i ovnen, så det bliver til et spejlæg. Det ser både fint ud og smager skønt.

Selve dejen til pide er ret nem og lige ud ad landevejen at lave og den består af vand (og måske lidt mælk), gær, salt, sukker, olie og hvedemel. Det er det hele og dejen kan enten samles i hænderne eller ved hjælp af en køkkenmaskine. Når dejen er færdighævet, skal den rulles ud til tynde ovaler, som pensles med æg og samles om fyldet, så det kommer til at ligne små både eller kanoer. Det afhænger vist lidt af øjnene der ser. Dejen kan hæves efter anvisning i opskriften herunder, men har man været ude i ekstra god tid, så kan man også lade dejen hæve ved stuetemperatur i ca 1 time og derefter slå den ned og lade den hæve yderligere 2-3 par timer på køl. Det bestemmer man jo selv.

Jeg siger ikke, at nedenstående opskrift på nogen måde er original eller klassisk, for det er min viden omkring tyrkisk mad slet ikke omfattende nok til. Men denne her pide smager dejligt og på en grå og regnfuld dag er det jo helt fantastisk, at man kan trylle lidt sommerferiestemning og hyggelige ferieminder frem på tallerkenen, bare ved at gå en tur i køkkenet. Pide er desuden et hit som en lille appetizer til gæster og helt uimodståelig som pre-dinner snack på terrassen om sommeren, imens man venter på, at grillen skal blive varm og kødet stegt.

 

Pide med oksekød

Hæve- og bagetid1 t 15 min
Samlet tid1 t 45 min
Antal: 4 stk

Ingredienser

  • dl vand (lillefingervarmt)
  • 1/4 pk gær
  • 1 tsk groft salt
  • 1 tsk sukker
  • 250 gr hvedemel (samt lidt til udrulning)
  • 2 spsk olie

Oksekødsfyld

  • 1 spsk olie
  • 2 fed hvidløg (hakkede)
  • 1 løg (hakket)
  • 450 gr hakket oksekød
  • 1 ds hakkede tomater
  • 2 tsk paprika
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • 1-2 spsk chili sauce
  • salt og peber

Desuden

  • 150 gr revet ost
  • sammenpisket æg til pensling
  • 2 spsk smør (smeltet)
  • evt. friskhakket persille og rødløg til pynt

Fremgangsmåde

  • Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt salt, sukker, hvedemel og olie og ælt til en blank og smidig dej.
  • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Imens tilberedes oksekødsfyldet.
  • Opvarm olien i en stor gryde og sauter hvidløg og løg heri, til de bliver klare.
  • Tilsæt hakket oksekød og brun det godt. Tilsæt herefter hakkede tomater, paprika, spidskommen og chili sauce.
  • Bring gryden i kog og lad kødsaucen simre under låg i ca 10 minutter. Smag herefter til med salt og peber.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 4 lige store stykker. Rul hvert stykke ud til en oval/rektangel på ca 10 x 20 cm.
  • Flyt dejstykkerne over på 2 bageplader beklædt med bagepapir og pensl kanterne på dejen med sammenpisket æg.
  • Fordel oksekødsfyldet på midten af hvert dejstykke og drys med revet ost på toppen.
  • Fold kanterne af dejen op omkring fyldet og luk til i enderne ved at knibe dejen sammen, så det kommer til at ligne en lille båd. Pensl til sidst dejen sammenpisket æg.
  • Bag ved 225 °C (varmluft) i 12-15 minutter, indtil dejen er gylden og gennembagt.
  • Pensl hver enkelt pide med lidt smeltet smør og server dem varme, evt. med friskhakket persille og rødløg i tynde både på toppen. Det er lækkert med en salat til.
  • Pide er bedst, når de er friskbagte, men man kan også spise dem kolde. De kan desuden fryses.

Noter

Pide kan fyldes med alt muligt og man behøver bestemt ikke bruge oksekød. En anden mulighed kunne være fetaost med persille og hvidløg eller ost og pepperoni. 

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)