Vi har fortsat massevis af rabarber i haven. Og selvom jeg godt ved, at planterne helst skal have lov til at have lidt ro her henover sommeren, og samle nye kræfter, så kunne jeg alligevel ikke lade være med at hente et par stængler forleden dag. Jeg fik nemlig lyst til at bage en lækker rabarbergalette, som vi fik til dessert med en kugle vaniljeis til.

Andre skønne rabarberdesserter – Rabarbertrifli I Rabarbergrød I Rabarbertærte I Rabarbercrumble

Nem og lækker rabarbergalette.

En galette er en fransk dessertkage og en form for tærte, som laves med mørdej. Men modsat de traditionelle tærter, så laves en galette uden brug af tærteform. I stedet foldes mørdejen op omkring fyldet, som er placeret på midten af dejen. En supernem og meget dekorativ måde at lave en tærte på. Og så er der jo også et rigtig fint kig til tærtefyldet, når det ligger ovenpå dejen og ikke skjules nede i selve dejen.

Skønne variationer.

En galette kan laves med et væld af forskellige frugter og bær og man kan egentlig bare følge årstiderne og bruge sæsonens frugt. Jeg har i hvert fald planer om, at lave galette med blommer, når de bliver modne om ikke så lang tid. Og derefter følger så galetter med æbler og pærer og hvad jeg ellers kan finde på.

Og faktisk er det ikke kun i det søde køkken, at man finder galetter. Man kan nemlig også lave skønne galetter med fyld af eksempelvis tomater, kartofler, rodfrugter, svampe, spinat og hvad man ellers kan finde på. Gerne toppet med forskellige former for ost, fx gedeost, feta eller blåskimmel og pyntet med friske krydderurter og nødder eller pinjekerner. Nemt og lækkert til såvel frokost som let aftensmad og helt perfekt med en lækker blandet salat ved siden af.

Galette med rabarber
Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Galette med rabarber

Hvile- og bagetid1 t 10 min
Samlet tid1 t 40 min
Antal: 6 stykker

Ingredienser

  • 125 gr hvedemel
  • 75 gr koldt smør
  • 2 spsk sukker
  • 1 nip salt
  • 2-3 spsk koldt vand

Raberberfyld

  • 200 gr rabarber
  • 75 gr sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 spsk kartoffelmel
  • sammenpisket æg til pensling
  • mandelflager og perlesukker til pynt

Fremgangsmåde

  • Hæld melet i en skål og smuldr smørret heri. Tilsæt sukker og salt og saml hurtigt dejen med vandet.
  • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
  • Dæk dejen til og lad den hvile på køl i ca 30 minutter.
  • Skær rabarberne i stykker á 4-5 cm og kom dem i en skål. Tilsæt sukker, vaniljesukker og kartoffelmel og rør rundt, så det hele blandes godt. Stil rabarberne til side.
  • Rul mørdejen ud til en cirkel (ca 3-4 mm tykkelse) på et meldrysset bord. Flyt herefter dejen over på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Fordel rabarberstykkerne i et fint mønster fra midten af dejen og ud mod kanten, men lad 3-4 cm af kanten være fri. Resten af sukkerblandingen fra skålen med rabarber drysses over rabarberstykkerne (det smelter og forsvinder under bagningen).
  • Pensl dejkanten med sammenpisket æg og fold den herefter op om rabarberne hele vejen rundt.
  • Pensl igen dejen med æg og drys med mandelflager og perlesukker.
  • Bag galetten ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 25-40 minutter, indtil den er gylden og gennembagt.
  • Server den lune rabarbergalette med vaniljeis, flødeskum eller creme fraiche.

Noter

Andre gode opskrifter med rabarber - 

 

Rabarbercrumble

 

Rabarbertærte med flettet låg

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)