Rabarberne er for alvor ved at vokse sig store i haven. Og jeg er vild med kombinationen af sød kage og syrlige rabarber, så jeg nyder at bruge løs af dem og lave lækre kager og rabarberkompot. Men af en eller anden grund er det meget længe siden, at jeg har lavet en rigtig gammeldags rabarbertærte med flettet låg. Sådan en tærte som jeg husker fra min barndom. Tærterne blev som regel blev serveret med årstidens frugt, men sidenhen er de måske gået i glemmebogen? Jeg ved det ikke. Men jeg har i hvert fald ikke fået serveret rabarbertærte med flettet låg i årevis.
Se også – Amerikansk æble tærte (apple pie) I Kirsebærtærte I Pæretærte
Nem opskrift på rabarbertærte.
En rabarber tærte med flettet låg er uhyre simpel at lave. Den består egentlig bare af mørdej, der udrulles og lægges i bunden af en tærteform. Overskudsdejen skæres af og gemmes til gitterlåget på toppen. Og det er lige præcis det flettede låg, som er med til at give tærten det fine og hyggelige udseende. Jeg synes i hvert fald, at der er noget enormt hyggeligt over en rabarbertærte med flettet låg. Sådan en rigtig “Bedstemor And” kage.
Rabarbertærte
Ingredienser
- 250 gr hvedemel (+ lidt til udrulning)
- 100 gr koldt smør
- ½ tsk salt
- 2 spsk sukker
- 4-5 spsk vand
Rabarberfyld
- 400 gr rabarberstilke
- 100 gr sukker
- 2 spsk kartoffelmel
- 2 tsk vaniljesukker (eller 1 tsk vaniljepulver)
- 1 tsk stødt kanel (kan udelades)
- sammenpisket æg og 1 spsk sukker til pynt
Fremgangsmåde
- Kom melet i en skål og smuldr smørret heri. Tilsæt salt, sukker og vand og saml hurtigt dejen med fingrene. Virker dejen meget tør, så tilsæt en smule mere vand.
- Dejen kan også laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
- Lad dejen hvile på køl i ca 30 minutter.
- Den afkølede dej rulles ud til en stor cirkel (ca 3-4 mm tykkelse) på et meldrysset bord.
- Beklæd en letsmurt tærteform (ca 20 cm i diameter) med dejen. Skær kanterne til med en kniv og saml overskudsdejen til en kugle. Prik tærtebunden jævnt med en gaffel.
- Skær rabarberne i skiver á ca 2 cm. Kom dem i en skål og tilsæt sukker, kartoffelmel, vaniljesukker og kanel. Vend godt rundt og hæld så rabarberfyldet i tærtebunden.
- Rul den overskydende dej tyndt ud og skær dejen 1-1½ cm tykke strimler. Flet strimlerne i et gitter ovenpå rabarberne og skær enderne pænt til.
- Pensl gitteret med sammenpisket æg og drys evt. med 1 spsk sukker.
- Bag tærten ved 175 °C (alm ovnfunktion) i 45-50 minutter, indtil overfladen er fint gyldenbrun og rabarberne er møre. Begynder overfladen at blive for mørk, så kan man dække tærten til med et stykke stanniol.
- Lad tærten afkøle på bageristen og server den lun med creme fraiche, vaniljeis eller flødeskum.
- Tærten er bedst, når den er relativt nybagt, men den kan sagtens fryses og blot lunes inden servering.
Undgå blød tærtebund.
Til tærten hentede jeg en ordentligt stak rabarber i haven, som jeg skar i mindre stykker. Efterfølgende vendte jeg rabarberstykkerne sammen med sukker, kartoffelmel, vanilje og kanel. I realiteten kan man bruge lige præcis den slags frugt/bær, som man bedst kan lide, men det er vigtigt, at man husker kartoffelmelet. I hvert fald hvis man bruger meget vandholdige frugter, som fx jordbær, kirsebær, blommer mm.
Kartoffelmelet “jævner” saften fra frugten, som frigives under bagningen. Dermed får man fine tærtestykker med sprød mørdej og mør frugt i en lækker og let tyk frugtsauce, fremfor blød dej med alt for meget vand, som er sivet ud under bagningen og har gjort det hele vådt.
Rabarber tærte – nem og lækker dessert.
Rabarbertærten fik vi for øvrigt til dessert i fredags, hvor vi spiste sammen med mine forældre. Her under coronaen har vi fået den dejligste fredags-tradition med at spise en god middag sammen. Enten hjemmelavet eller fra en af de mange restauranter, som er tvunget til at holde lukket, og derfor skal have en hjælpende hånd.
Rabarbertærten serverede jeg med creme fraiche (til mig) og en god, italiensk vaniljeis til mine forældre og Morten, hvilket var et hit. Men jeg er sikker på, at en klat flødeskum eller en hjemmelavet råcreme med vanilje også sagtens vil kunne bruges, hvis man er mere til den slags.
Kan jeg bruge rabarber fra fryseren
Randi – Ja, det burde ikke være noget problem, men måske skal du optø dem i en sigte, så den værste overskudsvæde fra frysningen kan løbe fra 😀
Smager godt
Den smager også dejlig med let knuste makroner i et lag under rabarberne😋👍
Inger – Det lyder også godt – tak for tippet 😀