Kan man lide baileys, så vil man formentlig også være ret glad for denne her skønne baileys islagkage, som jeg lavede til dessert en aften før jul. En fløjlsblød og cremet is – præcis som man kender det fra den lækre flødelikør – på en bund med masser af hakkede nødder. Et rigtigt desserthit – ikke mindst til nytår. Men sandelig også til alle mulige andre, festlige lejligheder i årets løb. Og også selvforkælelse til hverdag. For man kan sagtens have en baileys islagkage stående klar i fryseren, så der kan skæres et stykke, når lækkersulten melder sig.
Se også – Islagkage med toblerone I Daim islagkage I Jordbær milkshake
Nem opskrift på lækker baileys islagkage.
Selve grundopskriften til islagkagen med baileys stammer i grove træk fra denne her toblerone islagkage, som jeg lavede i sommer. Og jeg kan garantere, at den er ret nem at lave. Nøddebunden består af 3 ingredienser, som skal røres sammen og bages. Og selve isen laves på en blanding af æggesnaps, flødeskum og baileys. Og som med alle andre former for islagkager, skal man ikke bruge en ismaskine. Så her kan alle være med.
Tip. Se også tips til variationer og ideer med baileys is under opskriften.
Islagkage med baileys is
Ingredienser
Nøddebund
- 3 æggehvider
- 150 gr sukker
- 150 gr hasselnødder (der kan også bruges mandler)
Baileys is
- 3 æggeblommer
- 70 gr sukker
- 1½ spsk kakaopulver (bage- og drikkekakao)
- 3 dl piskefløde
- ½-¾ dl baileys
- mørk og hvid chokolade til pynt
Fremgangsmåde
- Pisk æggehviderne stive. Vend herefter sukkeret i de stiftpiskede æggehvider og pisk til en glat og blank marengs.
- Blend eller hak nødderne fint. Det er nemmest at bruge en foodprocessor eller blender, men det kan godt lade sig gøre med en god kniv. Vend de finthakkede nødder i marengsmassen.
- Læg et stykke bagepapir i spænd i bunden af en springform (ca 20 cm i diameter) og pensl kanterne med smør eller olie. Fordel marengsdejen i springformen.
- Bag bunden ved 175 °C (varmluft) i 30-40 minutter, indtil den er lysebrun og gennembagt.
- Tag nøddebunden ud af ovnen og lad den hvile på bageristen. Den vil falde lidt sammen og det er meningen. Befri bunden fra formen og lad den afkøle.
Baileys is
- Pisk æggeblommer og sukker sammen til en tyk æggesnaps.
- Tilsæt kakaopulver til æggesnapsen og pisk grundigt, indtil kakaoen er godt fordelt.
- I en anden skål piskes fløden til skum.
- Vend forsigtigt flødeskum i æggesnapsen til en luftig iscreme og tilsæt baileys efter smag.
- Sæt den rengjorte ring fra springformen fast omkring nøddebunden igen. Læg evt. en strimmel kageplast eller bagepapir i kanten af springformen hele vejen rundt.
- Hæld iscremen over nøddebunden og bank let formen ned imod bordet et par gange, så evt. lufthuller fjernes. Pynt toppen af iscremen med mørk og hvid chokolade.
- Sæt kagen i fryseren i minimum 7-8 timer, men selvfølgelig gerne længere.
- Ved servering fjernes springform og bagepapir/kageplast fra islagkagens kant og kagen placeres på et fad. Det er ikke nødvendigt at lade islagkagen hvile inden servering.
Noter
Nemme variationer.
Selvfølgelig kan man lave baileys is uden at lave en hel islagkage. Skal man kun bruge isen, så følger man blot ovenstående opskrift, og hælder iscremen i en bøtte, inden den sættes i fryseren. Jeg vil skyde på, at der er til 3-4 portioner i opskriften, så måske skal man overveje, at lave dobbelt portion. Hæld evt. isen i en brødform foret med husholdningsfilm. Så kan isen skæres i fine skiver, når den er frosset.
Har man ikke baileys, så kan man i stedet bruge dooleys eller en lignende flødelikør med karamelsmag, som man bryder sig om. Man kan desuden komme grofthakket chokolade eller nødder/mandler i isen. Og er man vild med kaffe med baileys, så kan man også komme en smule stærk kaffe (eller et par skefulde nescafe) i iscremen. Prøv også en kop varm kaffe eller kakao med en kugle baileys is.
Selvom isen smager ret mildt af baileys, så er det ikke en børneis. Og gravide skal måske også overveje at holde sig fra isen. Men jeg tænker ikke, at der sker noget ved, at man kører bil, fordi man har spist et enkelt stykke. Der er jo trods alt ikke mere end ½ – ¾ dl baileys i hele portionen.
Bruger du ikke pasteuriserede æg ??
Heidi – Nej, det gør jeg ikke. Jeg har brugt almindelige, økologiske æg fra vores lokale gårdbutik siden salmonellafaren i Danmark blev afblæst. Men selvfølgelig kan man sagtens bruge past. æg 🙂
Mums mums mums – lige nydt med glæde 31.12.2020 🤩😋
Lavet d.d. – klar til fryseren kl. 11 Dejlig NEM opskrift 👌🏽
(Meyers sukkerristede mandler som pynt. Næste gang måske blot tørristede mandelflager)
🎉TAK A-K🎊 👌🏽❤️🎆
Gerda – Velbekomme og rigtig godt nytår til dig. Dejligt at du kunne bruge opskriften, og at det blev sådan en succes 😀
Uden at ville ødelægge festen, i Claus Meyers smagen af danmark er en opskrift på is, hvor fløde og æggeblommer piskes sammen. Den har jeg brugt i mere end ti år, med stor succes og en skål mindre i opvasken z😉
Jen – Uhhh, det har jeg aldrig prøvet. Kan da være, at jeg skal give det et forsøg. Jeg er ellers normalt ikke så vild med hjemmelavet is, som er lavet uden ismaskine, fordi jeg synes, det bliver meget “kompakt”, men denne her baileys is, synes jeg bliver lækker og luftig. Tror du også, at den bliver det, hvis jeg pisker æggeblommer og fløde sammen? 🙂