Blåbærmarmelade med citron og vanilje.

0 kommentarer
Syltning
Gå direkte til opskriften

Vi er midt i blåbærsæsonen og forleden fik jeg en kæmpe portion forærende. Mortens mor havde plukket 4 kg hos en nabo og havde taget en stor pose med til mig. Så lækkert altså. Vi har spist en del af de friske blåbær som snack og ovenpå grød og yoghurt. Men der var så mange, at jeg enten skulle fryse dem ned til smoothies eller lave blåbærmarmelade af nogle af dem. Og så blev det altså til den lækreste blåbærmarmelade med citron og vanilje. Mums den er lækker på brød og boller. Og i sprøde pandekager og på hjemmebagte vafler, selvfølgelig.

Se også – Blåbærmuffins I Vindruegelé I Brombærmarmelade

Nem opskrift på blåbærmarmelade.

Nedenstående opskrift på blåbærmarmelade er helt simpel og det skyldes til dels, at jeg har brugt syltesukker. Jeg har ikke tidligere arbejdet med syltesukker, og har altid blot brugt almindeligt sukker og geleringsmiddel, hvis det var nødvendigt. Men forleden faldt jeg over en pakke syltesukker i supermarkedet, og den kom med hjem.

Det er jo ikke fordi, at det er svært at lave syltetøj og marmelade. Men bruger man syltesukker, så bliver det endnu nemmere. Syltesukkeret er nemlig tilsat geleringsmiddel, så groft sagt skal man blot komme frugt og syltesukker i en gryde, koge det igennem og hælde det på glas og så er marmeladen færdig.

Man kan dog sagtens bruge almindeligt sukker til nedenstående opskrift. Så skal man bare bruge den angivne mængde sukker og tilsætte geleringsmiddel efter anvisning på pakken. Geleringsmiddel laves bl.a af Tørsleffs og Dr. Oetker og findes på hylderne sammen med krydderier og bage- og sylteartikler i de fleste supermarkeder.

4.34 fra 6 stemmer

Blåbærmarmelade

Antal: 3 dl

Ingredienser

  • 300 gr blåbær
  • 150 gr syltesukker (eller alm. sukker + geleringsmiddel)
  • 2 tsk vaniljesukker
  • ½ usprøjtet citron (revet skal og saft)

Fremgangsmåde

  • Skyl blåbærrene og kom dem i en gryde med det vand, der hænger ved.
  • Kom syltesukker, vaniljesukker, citronskal og saft i gryden og bring den i kog.
  • Bruges almindeligt sukker + geleringsmiddel (fx Melatin) så følg anvisningen på pakken.
  • Lad bærrene koge i 6-10 minutter, indtil de koger ud til en tyk grød.
  • Hæld den varme marmelade på et skoldet syltetøjsglas med låg – evt. skyllet med atamon eller alkohol.
  • Marmeladen kan holde sig i minimum 3-6 måneder, hvis glasset har været grundigt rengjort. Når glasset er åbnet skal marmeladen opbevares på køl.

Lækre variationer.

Lige når det kommer til marmelade, så er det i sagens natur så som så med variationerne. Ikke fordi, at man ikke sagtens kan erstatte blåbær med andre former for frugt eller bær, men så er det jo ikke længere blåbærmarmelade. Man kan dog uden problemer supplere blåbærrene med andre former for frugt eller bær, fx solbær, brombær, ribs, hindbær og lignende.

Derudover kan citronsaft og citronskal erstattes af lime og vaniljesukker kan udelades eller suppleres med lidt stødt kanel, hvis man bryder sig om det. Endelig kan man tilsætte grofthakkede mandler til marmeladen, hvis man ønsker lidt ekstra knas. Jeg brugte ikke mandler i denne omgang, men jeg tilsætter ofte mandler, når jeg laver orangemarmelade.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)