Jeg kender ikke ret mange, der ikke bryder sig om lune vafler. Hverken børn eller voksne. Hjemmebagte vafler er jo noget af det hyggeligste, og præcis ligesom med pandekager, så kan man lave en portion lækre vafler på ganske kort tid. Jeg er i hvert fald ikke svær at overtale, når vi engang imellem får lyst til lidt sødt herhjemme. Tværtimod. Faktisk tror jeg næsten, at jeg bedre kan lide vafler end pandekager.
Se også – Pandekager I Æbleskiver I Churros/spanskrør I Bananvafler med havregryn
Opskrift på sprøde og hjemmelavede vafler.
Jeg holder på, at vafler skal være sprøde. Ikke sådan knasende sprøde, men de må gerne være sprøde på overfladen. Og de bedste og sprødeste får man altså, efter min mening, hvis man bruger piskefløde i dejen. Jeg har prøvet virkelig mange forskellige slags opskrifter i årenes løb, men de bedste har altid indeholdt fløde.
Sådan en halvblød og let sej konsistens er der jo ikke meget ved, så fløde skal der til. Og så kan det også være en fordel, hvis man er lidt opmærksom på, hvordan man opbevarer vaflerne, efterhånden som de bliver bagt. Men det har jeg skrevet lidt mere om i opskriften.
Udover sprøde vafler vil jeg også gerne have dem let søde. Ikke sådan kage-søde, for der kommer jo også sødme fra syltetøj og sukker eller flormelis, afhængig af hvad man drysser ovenpå Men lidt sukker skal der altså i dejen, så den smager af noget. Og det gælder faktisk både for vafler og pandekager.
Udover sukker kan man smage dejen til med vanilje, kardemomme, kanel eller citronskal, hvis man synes. Man kan også lave kakaovafler ved at tilsætte 1-2 spsk god kakaopulver til dejen. Så der er faktisk ret mange muligheder for variationer, hvis bare man har en god grundopskrift at gå ud fra.
Vafler
Ingredienser
- 200 gr hvedemel
- 50 gr sukker
- 1 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
- 0,5 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 1 stk æg
- 2 dl piskefløde
- 1 dl vand
- 50 gr smør (smeltet)
Fremgangsmåde
- Kom mel, sukker, bagepulver, vaniljesukker og salt i en skål.
- Pisk æg, fløde, vand og smeltet smør (eller smagsneutral olie) i dejen.
- Opvarm et vaffeljern og hæld en god skefuld dej i jernet. Bag vaflerne i ca 3-5 minutter, til de er brune og sprøde. Bagetiden afhænger af vaffeljernet.
- Bruges et vaffeljern med teflonbelægning, bør det ikke være nødvendigt at pensle jernet med fedtstof, men brug evt. en smule smør eller olie til de første vafler.
- Læg vaflerne på en bagerist, efterhånden som de bliver færdige. Så kan dampen slippe væk på begge sider af vaflerne, så de ikke bliver bløde. Vaflerne kan også holdes lune i ovnen ved 100 C°.
- Server de nybagte vafler med syltetøj, sukker/flormelis, flødeskum eller vaniljeis.
Til morgenmad og hygge.
Vafler er jo egentlig mest en form for kage eller dessert. Sådan har jeg i hvert fald altid fået dem serveret som barn. Men jeg holder altså på, at man godt kan spise en vafler til morgenmad i weekenden. Særligt på en dag som i dag, hvor december-sneen drysser ligeså stille ned fra himlen. Og hvis amerikanerne kan spise amerikanske pandekager til morgenmad, så kan vi sørme også spise vafler. I hvert fald som afslutning på et morgenmåltid, for så stor forskel er der jo ikke på dem og så wienerbasser.
Skal det være rigtig nemt, så kan man røre dejen til vaflerne sammen om aftenen og sætte den på køl natten over. Så er det ret hurtigt at bage vaflerne lige inden de skal sættes på morgenbordet. Men hvis ikke man har nået at røre dejen sammen om aftenen, så er det her heldigvis en ret hurtigt opskrift.
Og man kan jo evt. dele opgaverne imellem sig, så der er en, der står for vaffelbagningen, imens de andre får styr på æg, frugt, brød, kaffe og te, eller hvad man nu kan lide at spise til morgenmad i weekenden.
Åh ja. “Jule”vafler er altså noget af det bedste”
Maria – Nemlig – flere af dem, tak 😉
Heej, jeg elsker din blog, har prøvet op til flere af dine opskrifter, og er ved og lave denne lige nu, men ville være rart at vide hvor mange der bliver 🙂
Det er en meget lille portion 🙂
Camilla – Hejsa og tak for din søde hilsen 🙂 Jeg får gerne 5 hele vaffelplader ud af portionen, men da der er forskel på vaffeljerns størrelse, har jeg med vilje ikke angivet antal færdige vafler. Jeg ved ikke, om portionen er speciel lille – vi er jo kun 2 herhjemme og det plejer at passe med, at Morten spiser 3 hele vafler og jeg spiser 2, men er man flere, skal man måske nok gange opskriften med to 😉
Rigtig god søndag til dig.
Kan disse vafler fryses?
Linda – Det vil jeg ikke anbefale. Jeg synes, at vafler har en tendens til at blive bløde/seje og kedelige bare en halv time efter at de er bagt, så tør slet ikke tænke på, hvordan konsistensen bliver, hvis de har været en tur i fryseren 🙂
Mmh, den bedste opskrift, på de bedste vafler jeg nogensinde har smagt😋😍
Har lavet dem, to dage i træk nu🙈😅
Tatiana – Så dejligt at høre – vaflerne er også bare et hit herhjemme hos os 😀
Så enig- bedste opskrift ever😋
Charlotte – Tusind tak for din tilbagemelding – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Kan man erstatte piskefløde med mælk? 🙂
Laura – Det kan man godt, men du får ikke heeelt samme resultat med vafler der er sprøde udenpå og dejligt luftige indeni 😀