Æbleskiver og jul hører helt uløseligt sammen. Og det gælder lige fra de allerførste, hyggelige før-julearrangementer i november og igennem hele december, indtil det rent faktisk bliver jul. Det er med andre ord nærmest umuligt at slippe udenom æbleskiverne i december. Og det må jeg altså indrømme, at jeg ikke har spor imod. Især ikke hvis der er tale om lækre, hjemmelavede æbleskiver.
Se også – Churros/spanskrør I Vafler I Jule-studenterbrød I Pandekager
Opskrift på æbleskiver.
Efter min mening så indeholder en rigtig god æbleskive både rigeligt stødt kardemomme og revet citronskal. Og det er der selvfølgelig også i min opskrift på æbleskiver. Derudover smager æbleskiverne altså bare ekstra godt, hvis man også kommer kærnemælk i dejen. Man kan dog bruge mælk i stedet for.
Herhjemme har vi for øvrigt ingen problemer med at starte lidt tidligt på de forskellige julelækkerier som fx hjemmelavet gløgg og æbleskiver. Og jeg kan også godt finde på at bage den første portion pebernødder allerede i midten af november. For selvom æbleskiver altid smager fantastisk, så er der bare noget over de allerførste. Dvs. inden man når at blive “mættet” ovenpå en hel julemåned.
Tip! Se mine bedste tips + lækre variationer af æbleskiver under opskriften.
Æbleskiver
Ingredienser
- 250 gr hvedemel
- 2 spsk sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 tsk natron
- 1 tsk stødt kardemomme
- ½ tsk groft salt
- 4 dl kærnemælk
- 3 æg (delt i blommer og hvider)
- 1 spsk revet, usprøjtet citronskal
- smør til stegning
Fremgangsmåde
- Kom hvedemel, sukker, vaniljesukker, kardemomme, natron og salt i en skål.
- Tilsæt kærnemælk, æggeblommer og citronskal og pisk til en klumpfri dej.
- Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen.
- Varm en æbleskivepande op. Når panden er varm kommes lidt smør i hvert hul.
- Fyld æbleskivedej i hullerne til ca 1 cm under kanten.
- Lad dejen sætte sig og vend så æbleskiverne en halv omgang med et træspyd eller lign, så den bagte side kommer opad, og den rå dej flyder ned i hullet.
- Når æbleskiverne er fint brune og gennembagte i midten, tages de af panden og holdes varme. Fortsæt indtil al dejen er brugt.
- Server æbleskiverne med syltetøj og flormelis eller sukker.
- Evt. rester af æbleskiver kan gemmes på køl i op til 1 uge og lunes inden servering. De kan desuden fryses.
Tips til opskriften.
Når jeg laver æbleskiver, så deler jeg gerne æggene i blommer og hvider. Æggeblommerne bliver rørt i dejen med det samme, imens æggehviderne først bliver pisket stive og efterfølgende vendt i dejen til sidst. Det giver gode og dejligt luftige æbleskiver.
Skal man lave en stor portion æbleskiver, så kan man med fordel holde de færdige æbleskiver varme i ovnen, imens de resterende tilberedes. Jeg lægger gerne æbleskiverne i den store bradepande fra ovnen (foret med et stykke bagepapir) og lader dem stå i ovnen ved ca 100 °C
Lækre variationer.
Efter min mening skal der både stødt kardemomme og revet citronskal i en rigtig god æbleskive, ligesom jeg også gerne vil have lidt vanilje i dejen. Dog kan man sagtens udelade kardemomme eller citronskal eller begge dele, hvis man ikke bryder sig om smagen. I så fald kan man bruge en smule ekstra sukker, for på den måde at tilsætte lidt smag til æbleskiverne.
Har man ikke kærnemælk, så kan man bruge almindelig mælk i stedet for. Alternativt kan der bruges andre former for syrnede mælkeprodukter, fx tykmælk, ymer, A38, yoghurt naturel og lignende. Og faktisk kan man også bruge creme fraiche. Rør evt. de lidt tykkere mælkeprodukter sammen med en smule vand eller mælk til de får en tyndere konsistens.
Æbleskiver med æble.
Nu til dags har æbleskiver ikke specielt meget med æbler at gøre. Men skal æbleskiverne være ekstra gode, så kan man tilsætte små æblestykker. Det gøres nemmest ved at skrælle 1-2 æbler, fjerne kernehuset og skære dem i småbitte tern.
Når æbleskivedejen er fordelt i æbleskivepanden, og før dejen når at “sætte sig”, dumpes lidt æbletern ned i midten af hver æbleskive. Når æbleskiverne vendes, bliver æblestykkerne bagt ind i midten, og man får en superlækker æbleskive med små sød-syrlige stykker æble.
Jeg tror nydningen er fra bamses billedbog?
Camilla – Haha, det er rigtigt – han sidder der i “nydningen” 😀 😀
Et lille fif, som jeg altid bruger. I stedet for at vende æbleskiven helt når det er tid, så prøv at stille den op (lodret) og så skynde sig at efterfylde med mere dej, og herefter vende det resterende, så bliver den mere rund i det. (det er også når første halvdel står op at man kan putte fyld i sin æbleskive, f.eks. chokoladeknapper). 🙂
Maja – Tak for tippet 😀 Jeg har prøvet det trick såååå mange gange, og for mig fungerer det bare slet ikke. Desværre. Jeg ender altid med at få sprøjtet dej ud over det mest af æbleskivehullet på ny, og det er også som om, at dejen ikke rigtigt vil “integreres” i æbleskiverne, men bare lægger sig på ydersiden i store plamager, som ikke ser ret pænt ud. Så det er meget sjældent, at jeg forsøger mig med efterfyldninger 🙈😂